Afbeelding
Foto: Mikaela Lodder

Mikaela Lodder krijgt elke dag vos op bezoek

“Ik heb een infraroodcamera specifiek voor wild en die heb ik buiten gezet. Dat apparaat neemt foto’s en video’s op zodra er beweging is. Ik heb het dier daarmee goed op beeld te pakken gekregen”, vertelt Flevolaan-bewoonster Mikaela Lodder uit Naarden.

“Eenzelfde apparaat gebruikt Staatsbosbeheer volgens mij ook voor de otters in het Naarderbos”, gaat ze verder waarna ze uitlegt waarom ze zelf over zo’n wildcamera beschikt. “Ik kom van oorsprong uit Engeland, ben een buitenmens en een jager. Zulke dingen zitten bij ons in de familie. We vinden het leuk om dit op te hangen en dan te zien wat er in de tuin beweegt.”

‘Ook waren bloempotten verschoven. Dat krijgt een kat niet voor elkaar en ik dacht daarom direct aan een vos’

Mikaela woont met haar gezin tegen de bosrand aan. Haar voortuin ligt in Huizen, maar haar woonadres is Naarden. Elke avond vanaf half twaalf loopt er een vos door hun tuin. Hij/zij gaat vervolgens weer weg om dan een paar keer per nacht terug te keren. Mikaela plaatste de camera, omdat op een morgen de pindakaaspot en vetbollen voor de vogels waren verdwenen. “Ook waren bloempotten verschoven. Dat krijgt een kat niet voor elkaar en ik dacht daarom direct aan een vos”, vertelt ze. Om het dier uit te nodigen nogmaals langs te komen, hing de Naardense nogmaals een pindakaaspot op. Met succes, want tijdens die rooftocht zijn opnames gemaakt.

En die beelden heeft de Naardense exclusief gedeeld met deze krant. Op de foto’s kijkt het roofdier (”ik denk een vrouwtje”) recht in de lens van die camera. “Ik denk dat ze kleintjes heeft en op zoek is naar voedsel. Soms ben ik nog wakker en kijk ik direct mee met de beelden. Het is prachtig om te zien.” Ze schrikt er niet van. “Ik ben ermee mee opgegroeid, maar ze zou hier niet moeten zijn. Maar kennelijk is ze op zoek naar extra eten. Er zou genoeg in het bos te vinden moeten zijn, maar dit is gemakkelijk. Het zijn tenslotte slimme dieren.” Mikaela weet niet of de vos al andere dieren heeft aangevallen of zelfs verorberd heeft, maar: “Het is wel bekend dat vossen katten aanvallen. Gelukkig zien we hier weinig katten; het is meer een ‘hondenwijk’. In de tuin vind ik wel dode vogels, maar of zij dat is weet ik niet. Het zou kunnen...”

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Mikaela Lodder

Het lijkt steeds vaker te gebeuren dat vossen in woonwijken rondlopen, meestal bij schemering en ‘s nachts, maar zoals laatst in Hilversum ook overdag; het is een overlevingsstrategie. Moet je als mens bang zijn? Nee, deze roofdieren zijn banger voor mensen. Zij lopen bij een confrontatie eerder weg en bijten alleen als ze zich bedreigd voelen en/of niet kunnen vluchten. Een vos is een alleseter en eet in principe alles dat makkelijk verkrijgbaar of klein genoeg is om te vangen. Het liefst muizen, ratten, vogels en grote insecten (sprinkhanen, krekels en kevers). Het is wel verstandig om de kippenren en volière gesloten te houden en jonge katten binnen te houden. Voeren wordt afgeraden (dan blijft hij/zij terugkomen). Is een vos duidelijk ziek of verzwakt, bel dan met de dierenambulance.

Afbeelding