Gertjan van Toorn (bestuurslid voetbaltechnische zaken) en eerste elftalspeler Olivier Blaauw.
Gertjan van Toorn (bestuurslid voetbaltechnische zaken) en eerste elftalspeler Olivier Blaauw. Foto: © Bob Awick

Olivier Blaauw (26) mist in
coronatijd kleedkamerhumor

De sfeer op het complex van de Bussumse voetbalvereniging BFC aan de Meerweg lijdt niet onder de coronabeperkingen. Het is dinsdagavond 11 mei en premier Mark Rutte kondigt een aantal versoepelingen aan. 

Dat gaat voorbij aan de honderden jongens en meisjes die met plezier en inzet trainen alsof er zaterdag een belangrijke wedstrijd moet worden gespeeld. Bij BFC denkt en handelt men in deze lastige tijd in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden.  

Corona Challenger

“Het bruist bij onze club van de activiteiten”, opent Gertjan van Toorn, bestuurslid voetbaltechnische zaken. “Iedere zaterdag organiseren we op onze velden voor alle teams de Corona Challenger. Dan spelen ongeveer honderd teams onderlinge wedstrijden. Iedereen komt evenveel aan bod: jongens, meisjes, breedte of selectie”, zegt Van Toorn. En meer recentelijk mogen de senioren tot 27 jaar ook onderling weer spelen. “Een schitterend initiatief waar organisator Oscar van Veen wekelijks zijn ziel en zaligheid in stopt. Echter alle voetballers, van jong tot oud, uit Bussum en omstreken hebben één grote wens: vanaf augustus weer ‘normaal’ voetballen. Gezien de positieve ontwikkelingen medio mei en het stappenplan van de Rijksoverheid zou dat best bewaarheid kunnen worden.

Die hoop leeft ook bij eerste elftalspeler Olivier Blaauw; een rasechte BFC’er die, op twee seizoenen na, altijd bij BFC heeft gevoetbald. In 2018 wilde hij hogerop en ging naar Huizen. Het eerste seizoen ging alles naar wens maar vervolgens viel hij uit de gratie bij de hoofdtrainer en keerde hij in augustus 2020 weer terug bij zijn ‘cluppie’.  “Ik heb in 2020 slechts vier wedstrijden gespeeld. Daarna werd de competitie stilgelegd door corona. Je vraagt je inderdaad wel eens af waar je voor traint. Je steekt er veel energie in en er is tot op heden geen perspectief wanneer je weer echte wedstrijden kunt spelen. Het feit dat ik het voetballen nog steeds  leuk vind en het voor mij een uitlaatklep is, houd me op de been. Het positieve is dat onze trainers Kwadjo Boateng en Guus Uhlenbeek  genoeg variatie in de trainingen brengen, zodat het niet saai wordt.”

‘Zodra we weten dat de competitie weer mag beginnen, gaat de knop om en gaan we er voor meer dan 100 procent in’

De 26-jarige Blaauw, die zijn brood verdient als fysiotherapeut, ziet ook dat het fanatisme tijdens de training wat minder is. “Je laat ook wel eens een training schieten als er andere dingen in je privéleven zijn. Daar wordt ook niet moeilijk over gedaan; alleen moet het niet structureel worden. In het Hemelvaartweekend hadden we een familiefestiviteit. Daar kon ik nu heengaan en miste de zaterdagtraining. Wanneer we op zaterdag hadden moeten spelen, was ik daarvoor teruggekomen. Neemt niet weg dat de ambitie en motivatie bij de spelers er nog steeds is. Zodra we weten dat de competitie weer mag beginnen, gaat de knop om en gaan we er voor meer dan 100 procent in. Wat ik in deze coronaperiode vooral heb gemist is het sociale aspect; de kleedkamerhumor en niet te vergeten de derde helft in de kantine.”
De ambitie van BFC, dat in de 2e klasse speelt, blijft onverkort promoveren naar de 1ste klasse.

Bij BFC heeft men de zaken goed op orde; de organisatie staat als een huis.
Vorig jaar oktober heeft BFC van de KNVB opnieuw de status van regionale jeugdopleiding (RJO) gekregen. De club behoort daarmee tot een select gezelschap van veertig amateurverenigingen in Nederland die met dit predicaat zowel het ambitieniveau als de kwaliteit van de jeugdopleiding officieel heeft gecertificeerd. In 2017 was BFC al begonnen met het certificeren van de jeugdopleiding. Dat is nu verlengd tot 2023. Van Toorn: “Het gevolg van onze goede jeugdopleiding is dat al onze selectieteams in de onderbouw al ruim vijf jaar van landelijk topniveau zijn. En omdat de jongens ieder jaar een leeftijdsgroep opschuiven zijn de effecten daarvan nu al duidelijk zichtbaar in de middenbouw, waar onder 13 en 14 in divisie 1 voetballen. Het hoogst haalbare voor een amateurvereniging. Op dit moment moeten de leeftijdsgroepen 15-, 16-, 17- en 18-jarigen nog een stap omhoog maken. Gezien de kwaliteit van het spelersmateriaal en onze technische staf gaat dat lukken.” Van Toorn voegt daar nog aan toe: “Door onze RJO-status krijgen we regelmatig aanmeldingen van jonge voetballers uit de omgeving. Zij zijn natuurlijk van harte welkom, maar moeten wel aan bepaalde eisen voldoen en bij de club passen. We hanteren een vrij strikt beleid in geval van externe spelers.”

Contracten

Ondanks corona is het BFC gelukt om al vroeg dit jaar alle hoofdtrainers voor de jeugdselectieteams voor het komend seizoen vast te leggen. “De contracten van hoofdtrainer Kwadjo Boateng en assistent Guus Uhlenbeek waren na afloop van het vorig seizoen al verlengd. Boateng is tevens hoofd opleidingen senioren. Het duo gaat het derde seizoen in bij onze club; het is bijzonder dat zij door corona de twee afgelopen seizoenen niet konden afmaken. Beiden voelen zich thuis bij ons. Op zaterdag staan zij hele dagen op het veld om bij de jeugdteams te kijken.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Jeugdtrainer en voormalig profvoetballer Ruben Schaken. - Foto: BFC

Opvallende naam bij de jeugdtrainers is die van voormalig profvoetballer Ruben Schaken. De afgelopen twee seizoenen trainde hij achtereenvolgens de jongens onder 13 en 14 jaar. Het volgend seizoen onder 17. De 39-jarige Schaken kwam van 2002 tot en met 2017 uit voor SC Cambuur, BV Veendam, VVV-Venlo, Feyenoord, FK Inter Bakoe en ADO Den Haag. Schaken speelde van 2012 tot en met 2013 zeven keer voor het Nederlands elftal, waarvoor hij twee keer scoorde. “Wat zo bijzonder is, is de dynamiek die er heerst tussen alle trainers. Er is veel onderling contact en onze jeugdtrainers zijn bereid van elkaar te leren”, aldus Van Toorn. Dat laatste is ook niet verwonderlijk als je met mannen als Boateng, Uhlenbeek en Schaken kunt sparren over voetbal.

Onder 23

Bij veel voetbalclubs zie je dat het niveauverschil tussen de oudste jeugdspelers en de senioren in veel gevallen te groot is om aansluiting te krijgen. Het gevolg is dat deze jeugdspelers te vroeg afhaken terwijl zij één of twee jaar later broodnodig zijn voor aanvulling naar de hoogste seniorenelftallen. Daar heeft BFC op geanticipeerd. Wanneer er in het seizoen 2021/2022 weer wordt gevoetbald is BFC een nieuw selectieteam rijker; onder 23. Bij zijn aantreden in 2019 meldde Boateng al dat hij naast de hoofdmacht vooral zijn aandacht wilde richten op BFC 2 om niveauverschil tussen het eerste en tweede team kleiner te maken. Daar is nu een team onder 23 bijgekomen zodat de basis nog breder wordt. Jeffrey Tang is de nieuwe hoofdtrainer van onder 23. Hij was tussen 2017 en 2020 al een succesvol jeugdtrainer. Na één seizoen bij Roda’23 keert hij weer terug op het oude nest.

“Het streven is om met BFC 2 te promoveren naar de reserve 1e klasse. Daarnaast het nieuwe podium om de overgang van de junioren naar de senioren optimaal te maken zodat spelers worden gestimuleerd om sportief het maximale uit zichzelf te halen. Bij BFC willen we ook onze eigen cultuur bewaken. Er zullen zo nu en dan best wel spelers van buiten komen, maar het streven is dat 85 procent van de elftallen bestaat uit spelers uit de eigen jeugdopleiding”, besluit Van Toorn.

Jeugdtrainer Ruben Schaken.