Het Noodcomité Muiden met helemaal links Barend Looman.
Het Noodcomité Muiden met helemaal links Barend Looman. Foto: Archief: Rob Ruares

Wie kent Berend Looman uit Muiden nog?

Rob Ruarus (61) uit Hilversum zoekt mensen die zijn opa Berend Looman hebben gekend. “Hij is overleden nog voordat ik één jaar werd”, vertelt hij.

Zijn herinneringen aan hem heeft hij ‘van horen zeggen’, maar hij wil meer over hem te weten komen. “Afgelopen Dodenherdenking realiseerde ik me dat.”

Rob is de zoon van Evelien (Evalina) Looman (overleden in januari 1987). “Zij sprak altijd met veel liefde over haar vader.” Hij woonde aan de Vechtkade in Muiden en werkte bij de Kruitfabriek. “Ik weet al dat hij een rol heeft gespeeld in Het Noodcomité Muiden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Daarvan heb ik hier thuis een oorkonde hangen. Mijn opa was leider van de afdeling Warme Maaltijden.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Het graf van Robs grootouders en zijn moeder. - Archief: Rob Ruares

Berend Looman werd op 25 februari 1894 geboren in Loosdrecht. Hij trouwde met Armetta Sophia van der Klis uit ‘s-Graveland (overleden op 15 oktober 1964). Het echtpaar kreeg drie kinderen: Riek, Evelina en Dirk. Berend Looman overleed op 4 januari 1961. Toen Robs moeder werd geboren, woonde het gezin al in Muiden.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Oorkonde van Het Noodcomité Muiden. - Archief: Rob Ruares

Rob Ruarus is zelf ook niet onbekend in Muiden. Sterker: zijn roots liggen er gedeeltelijk. Hij startte zijn onderwijsloopbaan in het vestingstadje. “Ik heb op kleuterschool Het Visnet gezeten en heb gewerkt op Chr. Basisschool Het Anker (1981-1983) als onderwijzer; dus heb Muidense kinderen in de klas gehad.” Wie kan Rob helpen? Hij is te bereiken via 06-53914342. Mailen kan naar

ruarusrob@gmail.com

.
Afbeelding