v.l.n.r.: Frederik Smelt, Thomas de Graaf, Max Verdoes en burgemeester Han ter Heegde
v.l.n.r.: Frederik Smelt, Thomas de Graaf, Max Verdoes en burgemeester Han ter Heegde Foto: Jasmijn Verhulst

Skatepark Muiden gaat er nu écht komen

Met meer dan 1.000 handtekeningen, een crowdfundingsactie, heel veel subsidieaanvragen en een bijdrage van gemeente Gooise Meren gaat het skatepark dat tieners Max Verdoes (14), Thomas de Graaf (13) en Fred Smelt (15) zo graag in Muiden willen hebben er daadwerkelijk komen. Het college van burgemeester en wethouders heeft er definitief een klap op gegeven nu ook de financiering eindelijk rond is. 

Het nieuwe skatepark dat de Muidense skaters zelf hebben ontworpen komt op het nog te realiseren Westbatterijpark, tussen nieuwbouwwijk de Krijgsman en de Westbatterij. Uiteindelijk is er genoeg geld bij elkaar gekregen om het ontwerp van 164.000 euro te realiseren. 

“Het park is straks voor alle Muidenaren”, aldus wethouder Jorrit Eijbersen. “Wat ik echt mooi vind is dat deze baan een product is wat we in gezamenlijkheid hebben kunnen bereiken, waarbij alle betrokken partijen de wil hebben getoond om een steentje bij te dragen. Voor mij een voorbeeld van hoe je het liefst tot resultaten komt.” De aanleg start in mei en de verwachting is dat er voor de zomervakantie geskatet kan worden. De skatebaan is in oppervlakte vergelijkbaar met de skatebaan in Bussum.

Door het dolle

‘Die waren door het dolle heen natuurlijk’

Vlak na het definitieve besluit van het college om, nu de financiering rond is, de skatebaan te realiseren kreeg Hilde te horen dat het gelukt is. Meteen heeft ze de jongens gebeld om het goede nieuws te vertellen. “Die waren door het dolle heen natuurlijk”, vertelt Hilde Mulder van Stichting STAD Gooi trots. Zij heeft de jongens van begin af aan geholpen met de aanvraag van het skatepark. “Ze zeiden meteen: ‘Laten we binnenkort snel bij elkaar komen om een plan te maken voor een tof openingsevenement’. Nu is dat natuurlijk met corona een beetje lastig om te plannen, maar die jongens zijn hier al zo lang mee bezig dat we er hoe dan ook iets vets voor gaan bedenken. Dus dat komt wel goed.”

De aanleg van de skatebaan start in mei. Dit gebeurt in samenhang met de uitvoering van de rest van het Westbatterijpark. De uitvoering van het Westbatterijpark vindt plaats in opdracht van KNSF Vastgoed BV. De uitvoering van de skatebaan gebeurt in opdracht van de gemeente door Skate On BV. Verwacht wordt dat de skatebaan voor de zomervakantie in gebruik kan worden genomen. Daar zijn de Muidense skaters heel blij mee. “Ik hoop dat het niet nog twee jaar duurt voordat hij er komt en ze het zo snel mogelijk realiseren”, stelde de veertien-jarige Max eerder. Er wordt ook een beheerovereenkomst gesloten met de initiatiefnemers. Het gaat dan vooral om afspraken over ondersteuning bij het verwijderen van zwerfafval en schoon houden van de baan.


Het concept voor het skatepark, mede ontworpen door 3D-artiest Patrick Huijten - Patrick Huijten

Petitie

Het plan van Max, Fred en Thomas - zelf fanatieke skaters uit Muiden - voor een skatebaan in Muiden is ruim twee jaar geleden ontstaan. Om op een mooie baan te skaten moeten zij nu naar Bussum of Amsterdam. “Het plan begon samen met een andere vriend”, denkt Max terug. “We hebben toen handtekeningen opgehaald aan de deur, twee of drie jaar geleden.” Vervolgens raakten Thomas en Fred erbij betrokken en ging Stichting STAD Gooi de jongens helpen. Na de lancering van hun petitie tijdens het georganiseerde

skate-evenement ‘Katercup’

begin maart 2020 ging het hard. Ze haalden binnen een paar maanden meer dan 1.000 handtekeningen op, die ze eind juni 2020 aan

wethouder Hendriks en burgemeester Ter Heegde.

De gemeente ging op zoek naar een geschikte locatie en reserveerde geld in de gemeentelijke begroting. Na een zoektocht ‘landde’ de skatebaan in het Westbatterijpark. De jongens gingen met hun ontwerp aan de slag met SkateOn, de specialist in het ontwerpen en bouwen van skatelandschappen.

Eind vorig jaar zei

het college 100.000 euro toe

aan de realisatie van de skatebaan. Omdat het beschikbare budget vanuit de gemeente niet toereikend was om er echt een gave skatebaan van te maken, startte de jongens hun eigen crowdfundactie. Er moest nog 64.000 euro bij. De jongens zijn vervolgens een crowdfunding gestart om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. “Iedereen die de petitie heeft ondertekend hebben we ook weer een bericht gestuurd”, blikt Hilde Mulder van Stichting STAD Gooi terug. “Uiteindelijk hebben we 3.790 euro opgehaald.” 


Het concept voor het skatepark, mede ontworpen door 3D-artiest Patrick Huijten - Patrick Huijten

‘Daar heb ik behoorlijk wat uren werk aan gehad’

Daarnaast heeft Hilde meerdere subsidie-aanvragen gedaan om tot het hele bedrag te komen. En dat bleek nog een hele kluif. “Ik ben daar heel erg druk mee geweest”, aldus Hilde. “Dat zijn flinke aanvragen en er zitten zo veel details aan vast waar een aanvraag aan moet voldoen: de impact voor de buurt en de jongeren. Daar heb ik behoorlijk wat uren werk aan gehad.” Lang niet alle aanvragen bij goede doelen en fondsen zijn goedgekeurd, maar gelukkig wél genoeg om 40.000 euro bij elkaar te krijgen. De overgebleven 20.000 euro komt uit het fonds Leefbaarheid van gemeente Gooise Meren.

Het college is nu definitief akkoord met de aanleg van de skatebaan. “Dat is altijd spannend natuurlijk”, zegt Hilde. “Aan de ene kant is het gewoon een super goed initiatief, vooral omdat er zoveel vraag naar een skatebaan is. Dat merk ik nu nog steeds, niet alleen in Muiden maar in heel het Gooi willen jongeren meer skate-voorzieningen.”

Duurzaam

Het nieuwe Westbatterijpark leent zich voor de aanleg van de skatebaan, zo laat gemeente Gooise Meren weten. In overleg met KNSF Vastgoed is deze op een mooie wijze ingepast in het totaalontwerp van het park. Het Westbatterijpark wordt een park voor alle Muidenaren en bevindt zich op een bijzondere plek grenzend aan de Krijgsman aan de ene kant en de Westbatterij aan het IJmeer aan de andere kant. Door deze ligging verbindt het park straks het oude en nieuwe Muiden.

In het park is rekening gehouden met meer speelvoorzieningen voor de jeugd van heel Muiden. Naast de skatebaan komen in dit park meer sport- en spelvoorzieningen zoals een voetbal-/basketbalveld, klimtoren, schommels en natuurlijke speelelementen zoals klimbomen.

Het concept voor het skatepark, mede ontworpen door 3D-artiest Patrick Huijten
Het concept voor het skatepark, mede ontworpen door 3D-artiest Patrick Huijten