Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Imke en Hidde (11): ‘Het was superleuk’

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Tweemaster in Naarden hebben vandaag in gymzaal de Kroon kennisgemaakt met rolstoelbasketbal. De school had hiervoor een uitnodiging ontvangen van van Fonds Gehandicaptensport, die met het project (S)Cool on Wheels niet-fysiek beperkte kinderen wil laten kennismaken met deze tak van sport.

(S)Cool on Wheels is een dynamische workshop waarbij bovenbouw-kinderen van de basisschool leren wat leven en sporten met een beperking inhoudt. De workshop werd gegeven door John van der Meer die zelf een beperking heeft en grotendeels van de tijd in een rolstoel zit. Met doorzetten en discipline heeft hij zichzelf ook weer leren lopen. Hij had tien rolstoelen meegenomen, waarmee de kinderen een estafette reden en vijf tegen vijf een wedstrijdjes speelden.

‘Je moet eerst tijgerend terug naar je rolstoel’

Ze hebben ook geoefend hoe je - als je uit je rolstoel valt er weer in kan komen zonder je benen te gebruiken (”en dat was niet zo makkelijk”, zegt hun juf Nicolien Pronk). “Je moet eerst tijgerend terug naar je rolstoel, want als je eruit valt rolt de stoel gewoon verder, daarna moest je op het voetsteuntje gaan zitten en je proberen op te trekken op de stoel. Dat was behoorlijk zwaar”, vertellen Imke en Hidde, beide 11 jaar oud. ”De workshop was superleuk. Wij zijn gewend normaal te sporten en niet in een rolstoel. In het begin was het veel moeilijk, maar het daarna werd het makkelijker.” Wat hebben jullie ervan geleerd? “Dat niet iedereen die in een rolstoel zit, direct zielig is en dat zij gewoon kunnen sporten. En je moet doorzetten!” De klasgenoten kijken met veel plezier terug op een mooie ervaring.

Ook leerkracht Nicolien Pronk is enthousiast: “Wij vinden het heel leerzaam voor kinderen, omdat wij hen graag van alles willen meegeven van hetgeen je in het leven allemaal kunt tegenkomen. Dus ook dit. Je ziet de kinderen een klik maken. Dat is altijd zo mooi. Ze riepen zelfs: ik wil ook op rolstoelbasketbal. Ze zien ook dat er ook sportmogelijkheden zijn als je gehandicapt zijn. Dat maakte John ook heel duidelijk.” Zelf heeft De Tweemaster momenteel geen kinderen in een rolstoel op school. “Die hebben we gehad en daarom hebben we op een gegeven moment ook een lift laten bouwen op school. Wel hebben we een aantal kinderen met een lichamelijk beperking op school. Info:

www.teamsportservice.nl