Afbeelding
Foto: Gemeente Gooise Meren

Nieuw ontwerp schootsvelden laat meer bomen staan

De veelbesproken kwestie over de bomenrij langs parkeerplaats P2 is inmiddels een heet hangijzer. Bij de informatieavond werd dan ook veelvuldig ingegaan op de groenvoorziening en de veelbesproken vermeende bomenkap. 

Na het veldbezoek van vorige week heeft het projectteam de argumenten en ideeën van de klankbordgroep, de Stadsraad en overige inwoners zo goed mogelijk geprobeerd te verwerken in

het Definitieve Ontwerp

. “Het gaat mij ook echt aan het hart”, zegt Ernest Pelders, onderdeel van het projectteam, tijdens de informatieavond. “We kijken waar we een goede balans kunnen vinden en kunnen inspelen op basis van het geen wat er buiten staat. (...) Mede geïnitieerd door

de petitie

en de

motie

(aangenomen in mei 2020, waarin gevraagd wordt om selectieve bomenkap) is gekeken naar wat er mogelijk is.” 

Af en toe doorkijkje

Na het veldbezoek van afgelopen week samen met de klankbordgroep, de projectleider van gemeente Gooise Meren en een onafhankelijke bomenspecialist is gekeken naar de stand en de levensverwachting van de bomen. “Er zitten dode bomen tussen”, aldus Pelders. “Die moeten we verwijderen. Er zitten bomen tussen van zwakke kwaliteit, die echt te dicht op elkaar staan waardoor je valkansen hebt.” Ook staan er hele goede bomen tussen, met name op het vlakke gedeelte, die wellicht gespaard kunnen worden, stelt de projectleider. Vanuit die gedachte is het huidige plan beredeneerd en ontworpen. 


Het voorlopig Definitieve Ontwerp laat meer bomen bij P2 staan. - Foto: Gemeente Gooise Meren

‘Een heel aantrekkelijk beeld waarbij je een groot gedeelte kan behouden’

Het bos bij de Keetpoortsluis, nabij Fort H, blijft behouden. Echter, het oude grondlichaam van de parkeerplaats afgraven heeft consequenties. Het grondlichaam is onderdeel van de waterkering en dat maakt dat er beperkte mogelijkheden zijn voor compensatie van de bomen langs het pad en om nieuwe bomen te planten. Daar zal het Waterschap geen vergunning voor afgeven, weet het projectteam.

Wanneer er vervolgens gekeken wordt naar welke bomen behouden blijven in combinatie met de ambitie om voldoende zichtlijnen vanaf parkeerplaats P2 te creëren, zoals

de motie

aangeeft en zonder puur vanuit het eerdere ontwerp te kijken, geeft dat een interessant beeld. Pelders: “Je ziet al dat er een heel transparant scherm ontstaat waar af en toe een doorkijkje is. Je krijgt eigenlijk een heel aantrekkelijk beeld waarbij je een groot gedeelte (van de bomen) kan behouden.”

Deels tevreden

‘De tekeningen zien er een stuk beter uit’

Marieke Schuurman,

initiatiefneemster van de petitie,

en de 400 ondertekenaars zijn in ieder geval deels tevreden met het nieuwe ontwerp dat is gepresenteerd. “De tekeningen zien er een stuk beter uit. Er zijn nu kleinere doorkijken, zichtlijnen zijn gereduceerd en er is goed gekeken naar welke bomen kunnen blijven staan met een voldoende levensverwachting.” Ze heeft nog een vervolgvraag aan de projectleider gesteld met betrekking tot (natuurlijke) begroeiing onder de bomen ingediend waar antwoord op zal volgen. “Als blijkt dat hier een helder antwoord op komt, dan beschouwen wij de petitie als geslaagd en kunnen we uitkijken naar een mooi resultaat”, besluit Marieke.

Tot en met 23 april kunnen aanvullende vragen over het project

schriftelijk worden gesteld

. Het Definitieve Ontwerp wordt deze maand verder uitgewerkt en in mei door het college van burgemeester en wethouders behandeld. De raadsbehandeling zal na de zomer plaatsvinden.

Vanavond, donderdag 15 april, vindt de online informatieavond over parkeerplaats P1 en de brandweerkazerne plaats. Aanmelden kan op

gooisemeren.nl/vestingmuiden

Ondertekenaars van de petitie zijn deels tevreden met het nieuwe ontwerp.