Keeper Joël Drommel speelt komend seizoen bij PSV.
Keeper Joël Drommel speelt komend seizoen bij PSV. Foto: PR

SDO trekt bij KNVB aan bel voor opleidingsvergoeding

Je geduld en rust bewaren is meestal effectiever dan koste wat kost een beslissing forceren. Dat moet vrijwel zeker ook de gedachte van keeper Joël Drommel (24) uit Bussum zijn geweest.

Hij staat nu nog bij FC Twente onder de lat. Het was weken geleden al bekend dat hij het volgend seizoen in Eindhoven bij PSV wil spelen. Deze week kwamen beide clubs er uit en is de transfer rond.

Miljoenen

Joël Drommel heeft zijn sportieve koers uitgestippeld en laat zich niet op andere gedachten brengen. Technisch directeur Jan Streuer van FC Twente wilde de hoofdprijs voor de Bussumer en dacht aan een transfer naar het buitenland. Drommel liet weten juist niet naar het buitenland te willen, maar naar PSV. Zelf was hij half maart al akkoord over een vijfjarig contract met de Eindhovenaren. De onderhandelingen tussen beide clubs verliepen stroef. FC Twente vroeg 6,5 miljoen en PSV bood 2,5 miljoen.

Uiteindelijk kwam men naar verluidt - officiële bedragen worden zelden bekend gemaakt - uit op 3,8 miljoen. Voor Drommel is de overgang naar PSV zo belangrijk dat hij zelf de onderhandelingen bespoedigde. Hij zag af van zijn contractueel afgesproken percentage van de transfersom. Dat kost hem veel geld; de sportieve vooruitzichten telden zwaarder. FC Twente ook blij; daar rinkelt na drie jaar zonder grote transferinkomsten eindelijk weer de kassa.

Oranje-selectie

Voor Joël Drommel is PSV de achtste club in zijn voetbalcarrière. Hij begon als veldspeler in de jeugd bij ZVV Zaanlandia en voetbalde vervolgens bij Zandvoort, HFC Haarlem en SDO Bussum. Hij was nog steeds veldspeler in de jeugdacademie van Almere City. Daarna besloot hij in de voetsporen van zijn vader, Piet-Jan Drommel te treden, voormalig doelman van AZ en Telstar. Daarna ging het snel. Hij kwam via IJsselmeervogels en na het winnen van de door Nike georganiseerde keeperswedstrijd in 2014 bij FC Twente terecht. Op 12 september 2015 debuteerde hij in de eredivisie. Bij FC Twente was het de laatste jaren een komen en gaan van trainers. Bij de één was Drommel wel eerste keeper en bij de volgende werd hij weer gedegradeerd tot bankzitter. Met ruim 130 wedstrijden voor de Tukkers kan hij desondanks terugblikken op een mooie periode in Enschede. Met als hoogtepunt dat hij eerder dit seizoen door bondscoach Frank de Boer werd opgenomen in de Oranje-selectie.

‘En we verwachten ook niet direct dat er een schip met geld binnen komt’

Bij SDO gaat door de transfer van de voormalig jeugdspeler naar PSV niet direct de vlag in top. De Bussumse voetbalclub trekt bij de KNVB wel aan de bel voor een zogenaamde opleidingsvergoeding. “Dat is niet in een paar weken geregeld”, zegt SDO voorzitter Jan van Houten. “En we verwachten ook niet direct dat er een schip met geld binnen komt. Al zouden we dat in deze coronatijd best kunnen gebruiken. Een aantal kosten loopt door en inkomsten uit de kantine en entreegelden zijn opgedroogd.”
Volgens de KNVB-reglementen moet 5 procent van de transfersom in een fonds worden gestort. Dat zou in dit geval ongeveer 190.000 euro zijn. Dat bedrag wordt vervolgens verdeeld onder de clubs waar de speler zijn opleiding heeft genoten. Bij de verdeling wordt een formule gehanteerd waarbij in aanmerking wordt genomen op welke leeftijd en het aantal jaren dat de speler bij de betreffende club heeft gespeeld.

Bij SDO kan men ondertussen niet wachten op de versoepelingen voor het buitensporten. Na de persconferentie van het kabinet van afgelopen dinsdagavond zal dat op z’n vroegst 11 mei zijn; als het allemaal meezit. Voorzitter Van Houten: “We kunnen nu alleen onderlinge wedstrijden spelen. Het is veel leuker om ook met de jeugd uit- en thuiswedstrijden te spelen. Het is allemaal wat kil en leeg aangezien ook de kantine nog op slot is. Het blijft maar afwachten, meer zit er niet in op dit moment. Ik hoop wel dat er mogelijkheden komen dat de regiocompetitie voor de jeugd en senioren kan worden gespeeld. Het eerste elftal is met in acht neming van de beperkingen volop aan het trainen. Het is niet ideaal, maar de focus is al gericht op het komend seizoen dat hopelijk in september kan beginnen. Het goede nieuws is dat we met de huidige trainer Koen Jansen er snel uit waren. Hij is volgend seizoen ook de hoofdtrainer bij SDO.”

Vrouwenvoetbal

Voor het vrouwenvoetbal is SDO op zoek naar talentvolle speelsters voor het nieuwe seizoen. Vrouwen 1 van SDO speelt al jaren in de landelijke eerste klasse en heeft de ambitie om het komend seizoen bij de top drie te eindigen. Daarnaast is er in het nieuwe seizoen weer een vrouwen 2. Dat geeft jeugdspeelsters de kans door te stromen naar de senioren. Bovendien is het tweede elftal een welkome aanvulling op de vrouwentak en de huidige selectie. De reguliere trainingsavonden van de SDO-vrouwen zijn op dinsdag- en donderdagavond; de wedstrijden zijn op zondag. Door de steun van sponsoren krijgen selectie-speelsters aan het begin van het seizoen de benodigde sportkleding en heeft Vrouwen 1 bij uitwedstrijden de beschikking over een luxe touringcar. Op deze manier kunnen de speelsters zich volledig focussen op de wedstrijd en de trainingen. Daarnaast is er elk jaar een teamweekend en zijn er diverse sport- en teamactiviteiten. De vrouwenselectie heeft een hoofdtrainer, een assistent-trainer, een keeperstrainer en een teammanager en samen doen zij er alles aan om het beste uit de speelsters, het team en zichzelf te halen.