Opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Jeugd en Gezin houdt de ontwikkeling van 58.000 kinderen in Gooi en Vecht nauwlettend in de gaten.
Opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Jeugd en Gezin houdt de ontwikkeling van 58.000 kinderen in Gooi en Vecht nauwlettend in de gaten. Foto: sander heezen

'Zeker nu merken wij dat kinderen meer behoefte hebben om te praten'

Jeugd en Gezin zet zich in voor gezond opgroeien en opvoeden. Jeugdartsen, verpleegkundigen en opvoedcoaches helpen met raad en daad.

REGIO "Wij dachten dat het in coronatijd nog weleens lastig zou kunnen zijn om pubers te bereiken op het voortgezet onderwijs", vertelt Joek Boomsma. "Nu merken wij dat de kinderen graag met ons willen praten. Het maakt deze tijd minder zwaar." Naast de bekende contactmomenten op de basis- en de middelbare school zet Jeugd en Gezin zich ook op andere manieren in om de ontwikkeling van kinderen te volgen. Alles om op tijd zorgen te signaleren, want dan kun je nog makkelijk bijsturen, benadrukt de manager van Jeugd en Gezin.

Een lui oog, afbuigende groeilijnen of niet kunnen meekomen in de klas. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je actie kunt ondernemen om erger te voorkomen, zegt ook Jasmijn Peeperkorn, jeugdarts bij Jeugd en Gezin. Zij houdt 's ochtends spreekuren, schuift aan bij zorgoverleg op scholen en stemt samen met jongeren en ouders de zorg zonodig af met andere hulpverleners.
Daarnaast is het tweetal betrokken bij het landelijk rijksvaccinatieschema, waarbij Jeugd en Gezin verantwoordelijk is voor de uitvoering.
Een vaccinatieschema dat tijdens de coronacrisis gewoon doorloopt, aldus de jeugdarts. "Jaarlijks vaccineren wij 7500 scholieren en nog veel meer zuigelingen en peuters", geeft zij het belang van deze prikcampagnes aan. "Volgende week zijn we in hotel Lapershoek in Hilversum waar wij weer honderden pubers zullen inenten tegen HPV."
"De routine van het vaccineren is wel veranderd door de coronacrisis", vult Joek Boomsma aan. Een coronaprotocol is van kracht en jongeren worden in kleinere aantallen opgeroepen.

Routine

Ook op andere vlakken is het volgens de manager van Jeugd en Gezin voortdurend schakelen. "Alles wat wij op routine deden, moet nu anders. Zo zijn onze contactmomenten op scholen soms telefonisch, soms op locatie. Verder pakken wij onze cursussen en voorlichtingsprogramma's nu anders aan. Niet meer fysiek, maar online."

De behoefte aan informatie bij ouders en kinderen is groot, merkt het tweetal. Een onlinewebinar 'Pubers in coronatijd' trok in korte tijd zeshonderd inschrijvingen.
Boomsma: "Meer aanmeldingen konden wij helaas niet hosten vanwege de verbinding." Terugkijken kan wel op jggv.nl, de site van Jeugd en Gezin, waar ook veel andere informatie over opvoeden en opgroeien en nieuwe webinars is te vinden. Voor jongeren is er daarnaast de anonieme chat van JouwGGD.nl.

Onderwijs

De motivatie bij jongeren is steeds meer aan het kantelen

Een groeiend aantal ouders doet een beroep op Jeugd en Gezin voor opvoedadvies. "Zij zien het gedrag van hun peuter of kleuter veranderen omdat het vaste ritme ontbreekt. Bij jongeren kantelt de motivatie waardoor zij kunnen vastlopen in bijvoorbeeld hun opleiding", stelt Peeperkorn. "Juist omdat het moeilijker is om advies te krijgen, is het in deze tijd belangrijk om er te zijn als Jeugd en Gezin en de ontwikkeling van de 58.000 kinderen van 0 tot 18 jaar in Gooi en Vechtstreek nauwlettend te volgen."
Een hecht contact met het onderwijs is daarbij een cruciale factor in elke oplossing, volgens Boomsma, want bij zorgen en problemen levert hulp in de eigen context de meeste winst op, heeft zij in haar jaren bij Jeugd en Gezin gemerkt. "Alles wat wij doen, bouwen wij vanuit gezin en onderwijs op. Dat begint met alert zijn op verzuim. Als kinderen spijbelen, is daar meestal een reden voor. Het is dan belangrijk dat wij die reden achterhalen en vervolgens passende hulp bieden. Ons uitgangspunt daarbij is dat een kind gewoon een kind mag zijn dat door alle natuurlijke ontwikkelingsfasen heen gaat en mag afwijken van het gemiddelde. Bij Jeugd en Gezin bieden wij die ruimte."