Het plaatsen van de toren trok veel bekijks.
Het plaatsen van de toren trok veel bekijks. Foto: © Bob Awick

Grote toren van Tindalvilla weer op vertrouwde plek

De Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg - een rijksmonument - is weer een toren rijker.

BUSSUM Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten een bijdrage toe te kennen van maximaal 10.000 euro voor het restauratieproject van de grote toren van de Tindalvilla - een rijksmonument - in Bussum.

Er wordt een startbijdrage van vijf mille toegekend en dit bedrag wordt verdubbeld zodra de Vrienden van de Tindalstichting door crowdfunding en fondsenwerving zelf ook 10.000 euro bij elkaar krijgt. Maandag 21 juni is de einddatum van de publieke wervingsactie. De adviseurs van het cultuurfonds zijn ‘overtuigd van de kwaliteit van de betrokkenen bij de herstelwerkzaamheden van dit bijzondere cultuurhistorische waardevolle pand’. Het herstel van de daktoren wordt van harte toegejuicht en er is volop waardering voor de jarenlange inzet voor het behoud van deze karakteristieke villa aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 21 in Bussum en het culturele gebruik door de stichting.
Bussumer Hans Roelofsen richtte in september 1987 de Tindalstichting op. Door de aankoop van de villa wist hij de sloop van dit bijzondere gebouw te voorkomen. Het gebouw is genoemd naar de man die deze villa in 1901 liet bouwen: Louis Adrianus Tindal. “Het plan om de torentjes te herbouwen leek een verre droom, maar de wenselijkheid daarvan werd al langer in de villawijk Het Spiegel breed gedeeld. Verloren gegane delen zoals de pilaren bij de oprit hebben we over de jaren door bestudering van oude foto’s en bestaande elementen van het huis gereconstrueerd. We kregen daarvoor een schoonheidsprijs van de Vrienden van het Spiegel in de jaren 90.” De kleine toren staat er inmiddels een jaar, en nu is de grote toren grotendeels klaar ("er wordt nog gewerkt aan het platform waarvan de funderende balken worden vervangen"). Gistermiddag werd het gevaarte met een hijskraan op de villa geplaatst. Het was nog spannend.

Roelofsen herkende in april 1986 in de Tindalvilla het droomhuis

De grote toren.