Bewoners van de Bouvy-wijk.
Bewoners van de Bouvy-wijk. Foto: © Bob Awick

Bewoners hopen op
compromis kaalslag P2

Hoeveel bomen worden er langs het wandelpad vanaf Fort-H richting parkeerplaats P2 te Muiden verwijderd? Bij een veldbezoek van vorige week met de klankbordgroep, de projectleider en een bomen-expert kwam naar voren dat twee derde van de gehele bomen zal verdwijnen.

Dinsdagavond 13 april om 19:30 uur vindt de online informatieavond plaats waar het inrichtingsplan (Definitief Ontwerp) gepresenteerd wordt. Tevens is dat een van de laatste momenten waarop kritische vragen door inwoners gesteld kunnen worden. Meer informatie:

https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/verder-met-de-vesting-muiden/

Marieke Schuurman uit Muiden, bewoonster van de Bouvy-wijk, startte vorige maand een petitie tegen de kaalslag in haar woonomgeving. Deze is inmiddels door meer dan 400 personen getekend. Na het opstarten van de petitie is Marieke onderdeel geworden van de klankbordgroep, waar ook Stadsraad Muiden, vertegenwoordigers van wijk Mariahoeve en de Bouvy-wijk en mensen met kennis over natuur en biodiversiteit deel van uitmaken. De bewoners uiten al tijden hun zorgen over de plannen en hoopt ze (een deel van) de bomen te kunnen behouden. Ze wil vooral antwoord op de vragen uit de petitie: hoeveel procent van de bomen is de gemeente Gooise Meren van plan om weg te halen, wat gebeurt er met de natuurlijke ondergrond en kijken omwonenden straks uit elektriciteitsmasten en de snelweg A1?

Zichtlijn

Eerdere bijeenkomsten van de klankbordgroep met gemeente Gooise Meren gaf nog onvoldoende duidelijkheid en tevens geen aanpassingen. Tot het veldbezoek van afgelopen week. “Er kwam naar voren dat eigenlijk op de planning staat dat twee derde van de bomen verdwijnen”, vertelt Marieke. “Dat is ontzettend veel.” De bomen moeten volgens gemeente Gooise Meren weg wegens het verlagen, verplaatsen en vergroten van parkeerterrein P2. “Dat het huidige parkeerterrein wordt verlaagd kunnen we niet omheen”, stelt Marieke. “Als gevolg moeten een aantal bomen weg omdat ze op een helling staan. Maar er staan een hele boel bomen laag aan het talud. Er moet heel goed gekeken worden welke wel en niet behouden kunnen worden.”

‘Een bijkomend probleem is dat we straks mogelijk uitkijken op zendmasten en de snelweg’

De visie vanuit gemeente Gooise Meren is om de cultuurhistorische waarde Vesting Muiden te versterken door middel van de nieuwe inrichting. Vanaf het te verlagen parkeerterrein P2 wordt er een doorkijk/zichtlijn gecreëerd over de vernieuwde, strakke vestingwallen. Marieke: “Als je straks vanaf het huidige P2 naar de vestingwallen kijkt is het helemaal kaal. Er is geen groen meer over. Deze bomenrij is precies wat deze omgeving aan bestaand groen biedt. Ze gaan mijns inziens te veel voorbij aan het leven in 2021: het CO2 behoud hoort voor te gaan op cultuurhistorische-waarde. Een bijkomend probleem is dat we straks mogelijk uitkijken op zendmasten en de snelweg.”

Waterkering

Daarbij is nog niet duidelijk vanuit het overleg met de klankbordgroep of er meer geluidsoverlast van de naastgelegen A1 zal zijn wanneer de bomenrij weg is. “Er wordt gesteld dat het geluid van de snelweg wel mee zal vallen, omdat het groen niet veel doet. Maar wij als bewoners weten dat niet. Dat hoor je pas als het groen weg is en dan is het te laat.”

‘Extra belangrijk om daar zeer kritisch mee om te gaan’

In een dergelijk geval besluiten tot het herplanten van bomen op dezelfde plek is tevens geen optie. Bij het veldbezoek kwam naar voren dat de hele bomenrij een waterkering is, waar regels aan verbonden zijn. “Als er bomen in de loop der tijd ontstaan mogen ze blijven, als ze voldoende levensverwachting hebben. Dat betekent als je bomen weghaalt, daar nooit meer iets anders terug kan op die plek. Daarom lijkt het ons extra belangrijk om daar zeer kritisch mee om te gaan.”

Eerdere participatie

Opvallend, vindt Marieke, is dat tijdens

een openbare informatieavond van 14 oktober 2019

meerdere keren is ingetekend dat de bomenrij blijft staan. “Tijdens de bewonersavond zijn al vragen geweest over precies dezelfde punten. Er is in de plannen van toen niet te zien dat de bomen verdwijnen. Sterker nog: meerdere keren is er ingetekend dat de bomen blijven staan en daar toch een groene strook is.”

Ze zet dan ook vraagtekens bij wat er met ideeën vanuit participanten wordt gedaan. Hoewel er veel ideeën zijn aangedragen bij het project Herstelwerkzaamheden Vestingwallen, die tevens haalbaar moeten zijn, zijn die niet verwerkt in het definitieve van vestingwallen. Marieke: “Er wordt gezegd dat de tekeningen nog niet klaar zijn. Dat stemt gerust. Dat betekent dat ze nog aan het werk zijn en de plannen aangepast kunnen worden.”

Stapje naar elkaar

Morgenavond wordt het inrichtingsplan (Definitief Ontwerp) gepresenteerd tijdens de online informatieavond. Het liefst zouden bewoners zien dat de gehele bomenrij behouden blijft en het P+R terrein aan de Mariahoeveweg niet verlaagd wordt. Maar dat is in de besluitvorming waarschijnlijk al te ver doorgevoerd, denkt Marieke. “We zijn nu bijna aan het einde van de besluitvorming gekomen. Nu is de vraag: kunnen wij daar nog voldoende inspraak op hebben?” 

‘Van groot belang dat veel mensen die avond deelnemen’

Een compromis zou volgens Marieke voor beide partijen - bewoners en gemeente - een oplossing kunnen zijn. “Ik denk dat het goed is om een stapje naar elkaar toe te doen. Creëer twee kleinere doorgangen/zichtlijnen in plaats van één grote en haal niet meer dan een derde van de gehele bomenrij weg en pleeg selectief onderhoud aan wat er al staat. Dat is een goede oplossing voor de bewoners en een stap naar elkaar toe zonder het hele plan aan te passen.”

Stiekem hoopt Marieke dat de argumenten die meerdere malen binnen de klankbordgroep zijn geuit - nogmaals tijdens het veldbezoek - al zijn meegenomen in het Definitief Ontwerp dat dinsdagavond wordt gepresenteerd. Zo niet, dan is er tijdens de online informatieavond nog ruimte voor enige inspraak vanuit omwonden. “Daarom is het van groot belang dat veel mensen die avond deelnemen, omdat daar nog kritische vragen gesteld kunnen worden.”

De online informatieavond vindt dinsdagavond 13 april om 19:30 uur plaats. Meer informatie:

https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/verder-met-de-vesting-muiden/