Ook de vrijwilligers waren blij om nar vier maanden weer aan het werk te mogen.
Ook de vrijwilligers waren blij om nar vier maanden weer aan het werk te mogen. Foto: Het Nederlands Vestingmuseum

'Zo veel blije gezichten en
huppelende kinderen'

Mensen konden afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag met het experiment Testen voor Toegang voor het eerst sinds vier maanden naar Het Nederlands Vestingmuseum en de Grote Kerk Naarden. In het laatste geval kon Hemelbestormers worden bezocht.  

Bezoekers moesten online reserveren, een afspraak maken voor een coronasneltest en een speciale app downloaden zodat ze met hun testuitslag een QR-code konden aanmaken. Demissionair-cultuurminister Ingrid van Engelshoven startte de landelijke testpilot knallend; ze vuurde vrijdagmiddag een kanonschot af bij Het Nederlands Vestingmuseum aan de Westwalstraat. De toegang tot Het Nederlands Vestingmuseum was gratis; voor Hemelbestormers werd de gebruikelijke toegangsprijs gevraagd.

Geen ‘superspread events’

Het Nederlands Vestingmuseum is van mening dat musea veilig open kunnen met het strikte protocol van de Museumvereniging. Musea zijn immers geen ‘superspread events’. We zijn met name een buitenlocatie”, zegt Pieter Koudijs, directeur Het Nederlands Vestingmuseum. Het buitenterrein van deze Naardense museumlocatie is twee hectare groot. “Daarnaast hebben we vier redelijk smalle tentoonstellingsruimtes in de kazematten en daar is de capaciteit op berekend. Als we het protocol van vorig jaar aanhouden, kunnen we prima open én absoluut veilig.”

Toch besloot Koudijs mee te doen aan Testen voor Toegang. “Als museum willen we graag een bijdrage leveren aan de heropening van de samenleving.” Zijn organisatie heeft de driedaagse opening prima kunnen handelen. “We hadden voldoende mensen. Aan het hek werd door vrijwilligers de QR-code met testresultaat van de bezoekers gescand en andere vrijwilligers stonden centraal op het museumplein om de mensen op te vangen en dat functioneerde prima.”

‘Op zaterdag was de belangstelling echter groot en op zondag waren alle tijdvakken helemaal volgeboekt’

Doordat de pilot Testen voor Toegang - en de daarbij behorende deelnemende locaties - slechts twee dagen van tevoren was aangekondigd in de (landelijke) media, was de opkomst op vrijdag in Het Nederlands Vestigmuseum nog beperkt, zegt Koudijs. “Op zaterdag was de belangstelling echter groot en op zondag waren alle tijdvakken helemaal volgeboekt. De mensen kwamen uit alle windstreken van Nederland - bijvoorbeeld uit Venlo en Eindhoven - en bleven ook de volle twee uur. We hebben zoveel blije gezichten en huppelende kinderen gezien. We kijken terug op een geslaagd weekend. Als museum zijn wij positief verrast dat mensen bereid zijn om zo veel moeite te doen voor een museumbezoek. Ondanks dat het weer dit weekend niet fantastisch was, hebben we alleen maar positieve reacties gehad van bezoekers”, aldus Koudijs.

En ook de horeca van het museum was weer open. Daarvoor moesten wel inkopen worden gedaan, aangezien door de coronasluiting producten over de houdbaarheidsdatum heen waren en in de prullenbak waren beland. Dus er zijn wel horecakosten gemaakt terwijl de museumtoegang gratis was? “Ja, dat wel, maar we hebben wel goed gedraaid met de horeca en de museumwinkel, maar dat was het uitgangspunt niet. Wij wilden hieraan meedoen - terwijl we hierover wel onze bedenkingen bij hadden, want: gaan mensen zoveel moeite doen om naar een museum te gaan (maar dat is ons enorm meegevallen) - omdat de mensen na vier maanden thuiszitten er gewoon graag uit willen. Testen voor Toegang kan eventueel een oplossing bieden om dat op een veilige manier te kunnen doen. Misschien niet voor onszelf, maar dan wellicht voor andere evenementen in de culturele sector. Als je denkt aan een theatervoorstelling of concert dan zal Testen voor Toegang de komende zomer waarschijnlijk wel de standaard gaan worden. En dan is het mooi om daaraan een bijdrage aan te leveren.”

Tijdens meerdere evenementen deze maand wordt de infrastructuur getest om te kijken of met preventief testen op corona, de samenleving weer veilig en gecontroleerd geopend kan worden. Zuur dat de deur nu weer dicht zit? “Nee, we zijn realistisch, zien de cijfers en hoort dat de IC’s vol liggen. Daar hebben we begrip voor en we hebben afgelopen weekend niet gezien als een reguliere opening, maar echt gewoon als een pilot.”

Grote Kerk; Hemelbestormers

Ook Ellen Snoep, directeur Stichting Grote Kerk Naarden, kijkt terug om een mooi weekend: “Het was hartstikke leuk. We hebben flink wat bezoekers gehad, veel blije gezichten gezien en fijne reacties gekregen. Dan weet je weer waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het was heel fijn om de deuren weer te mogen openen en daar hebben we als team weer energie van gekregen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Demissionair-minister Ingrid van Engelshoven tijdens de bezichtiging van Hemelbestormers. - Foto: Jasmijn Verhulst

Circa 270 mensen hebben gedurende de tijdelijke pilot-openstelling een bezoek gebracht aan de Grote Kerk. Op vrijdag was het met 35 mensen vrij rustig, maar zaterdag en zondag waren daarentegen bijna uitverkocht. “Het waren drie leuke dagen en was het eigenlijk net als voordat we in december dicht gingen. Toen hadden we het op die manier ook al voor elkaar. De mensen hielden zich netjes aan de regels. Het is jammer dat we vandaag dan weer gesloten zijn en nog niet weten wanneer we precies wel open mogen gaan.”

Overigens was niet iedereen even enthousiast over deze testfase. Snoep: “We hebben behoorlijk wat boze mailtjes gekregen. Een stuk of vijftig van mensen die heel veel moeite mee hebben met het testen. In hun woorden werken we dan mee aan een testsamenleving. En daar komen veel emoties bij. Ik heb daar begrip voor; iedereen mag daar het zijne of hare van vinden. Maar wij zijn zo lang dicht geweest en wij willen als culturele instelling graag open en laten zien dat het ook veilig kan. Ook zonder testen, want met vijftien mensen in zo’n enorm gebouw met mondkapje en afstand dan moet het wel veilig zijn.”
De mailers krijgen deze week nog een antwoord vanuit de Stichting Grote Kerk Naarden. “We gaan met hen niet inhoudelijk in discussie, maar sturen een korte standaard reactie.”

Afbeelding