Afbeelding
Foto:

Oester-actie voor goede doel Stichting Viore

Kirstin Poort uit Bussum, de buurvrouw van Eetcafé ‘t Raedthuys, is een ervaren oestersteker. Ze doet dat in Zeeland, maar ook in Bretagne. “Het is zo leuk om te doen”, zegt zij. “Gewoon voor eigen gebruik. Paar verse oesters met een koud wijntje. Heerlijk!” 

Dit keer zoekt ze samenwerking met de bedrijfsleidster Robin van Benten van het etablissement aan de Brinklaan om haar en het gehele team, die het gedurende de coronatijd het zo moeilijk heeft, te ondersteunen. Stichting Viore - met onder meer een vestiging in Hilversum - wordt er als goed doel aan gekoppeld. Viore is een maatschappelijk gedreven organisatie - zonder winstoogmerk - voor iedereen die leeft met kanker. Ze kiest voor het Hilversumse kankercentrum, dat werkt voor de gehele regio, nadat ze een bericht van een oude kennis had gelezen die tegenwoordig de fondsenwerving voor Viore doet. “Dat vond ik zo sympathiek. Zij kunnen door corona ook weinig organiseren om geld binnen te halen en op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Kirstin tijdens het oester steken in Zeeland. - Foto: PR

Afgelopen zaterdag steken Kirstin, haar man Simon Polman en een vriendin Karin Massink uit Winschoten, bijna tweehonderd schaaldieren. Om 8.00 uur staan ze op de Oosterschelde. “Wij doen wel vaker gekke dingen”, zegt Poort. “Ik was vooraf wel een beetje zenuwachtig”, geeft ze toe. “Wat als ze ‘te melkig’ - en dus niet goed - zijn...? Na een uur hadden we een emmertje vol. We hadden al wel geproefd. Zo lekker, zo vers. Maar het schoot niet op.” Eenmaal verplaatst heeft het drietal binnen 2,5 uur een paar honderd stuks verzameld. “Je moet er oog voor hebben en goed door de zilte bodem zoeken.” Poort is de volgende dag wel brak. “Je loopt constant gebukt met een emmer.” Ze heeft - al het vandaag al weer ietsje minder - behoorlijk spierpijn. Eenmaal thuis worden de oesters in haar achtertuin schoongespoten. Ook wordt er hier en daar wat gebikt. De oesters die niet los komen, houdt ze zelf. “Die kun je natuurlijk niet verkopen.”

Op zondag worden uiteindelijk rond de honderdtachtig wilde oesters samengevoegd tot 57 pakketjes en verkocht door ‘t Raedthuys-team. De netto-opbrengst - ruim 200 euro na aftrek van kosten voor onder meer verpakkingsmiddelen en oestermesjes - wordt binnenkort overgemaakt naar de bankrekening van Viore. 

‘Ik vond het voorstel van Kirsten om met haar actie de horeca en het kankercentrum te ondersteunen meteen een wijs idee’

Robin van Benten is dolblij dat zij en haar team weer lekker kunnen knallen. “Heerlijk”, zegt ze. “Ik vond het voorstel van Kirsten om met haar actie de horeca en het kankercentrum te ondersteunen meteen een wijs idee.” De actie wordt via sociale media aangekondigd en loopt aanvankelijk stroef, maar gaat later toch nog als een speer. “Deze heerlijke oesters worden persoonlijk gestoken en met liefde en coronaproof verpakt. De oesters zitten nog dicht, maar daarom is het mogelijk om een oestermes bij je bestelling te plaatsen”, schreef Van Benten op sociale media. “En nu zijn alle oesters verkocht. Echt bizar, het is beter gegaan dan ik had verwacht.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


De oesters lagen op een bedje van zeewier. - Foto: PR

Ondanks corona zitten de medewerkers van ‘t Raedthuys niet met de armen over elkaar. “Wij doen aan afhaal en thuisbezorgd. Hiervoor gebruiken we mooie doosjes en die hebben we nu ook voor de oesters gebruikt. Kirstin heeft zelf zeewier meegenomen. Daar hebben wij vier oesters in gelegd. Ook hebben we de vinaigrette en een citroentje erbij gedaan. Vervolgens hebben we om het doosje een lint gestrikt en een bedankkaartje voor de aankoop van de oesters toegevoegd. Hierop staat een QR-code waarmee de mensen - als ze dat zouden willen - nog meer geld kunnen doneren aan Viore. De kopers betaalden 8,50 euro voor de wilde oesters, die zij zondagmiddag vanaf vier uur konden afhalen.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Robin van Benten (m) samen met collega Tim en vrijwilligster Jolanda. - Foto: PR

Van Benten: “We willen dit sowieso nog een keer gaan doen en dan wil ook zeker de helft van ‘t Raedthuys-team mee naar Zeeland om te steken. Op korte termijn? Dat hopen we wel, maar hierin is Kirstin de expert en onze gids.” Een volgende keer wordt dan na de zomer, vertelt Kirstin. “Eigenlijk kan het alleen als de ‘r’ in de maand zit.”
De Bussumse Kirstin Poort, docent Media in Amersfoort, werkt samen met haar studenten aan een nieuw project ten behoeve van Viore. Dat speelt zich af in het weekend van 12 en 13 juni. “Dan komt er een actiesite in de lucht, waarbij middenstand producten aanbiedt. De winst op deze producten gaat dan naar Viore. We hebben al een heel aantal deelnemers, maar er wordt gewerkt aan meer.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In haar tuin bikte en spoelde Kirstin de oesters schoon.