Van eind maart tot eind oktober is de smalle Kapelstraat op bepaalde tijden bestempeld tot voetgangerszone.
Van eind maart tot eind oktober is de smalle Kapelstraat op bepaalde tijden bestempeld tot voetgangerszone. Foto: Jaap van Hassel

Kapelstraat wordt weer horecastraat

De Kapelstraat in Bussum wordt komend zomerseizoen een bepaald deel van de week afgesloten voor verkeer. Dat besluit nam het college van burgemeester en wethouders van gemeente Gooise Meren dinsdag.

Van eind maart tot eind oktober is de smalle Kapelstraat van donderdag tot zaterdag tussen 18.00 en 00.00 uur en op zondag van 14.00 tot 20.00 uur bestempeld tot voetgangerszone. Het college wil hiermee de Kapelstraat tot horecastraat maken. “Het voetgangersgebied is vooral ten dienste van de horeca om een gezellige uitgaanssfeer te creëren”, licht wethouder Alexander Luijten toe. “En de komende tijd vooral, niet te vergeten, om horecaondernemers op het moment dat de terrassen weer open mogen volop de ruimte te geven om de schade een beetje in te halen.”

Experimenten

Het afsluiten van de Kapelstraat in het hoogseizoen stond al langer op de planning en was door horecaondernemers in de straat zeer gewenst. Bezoekers van de terrassen werden

voorgaande jaren opgeroepen

om vooral de auto te laten staan en op de fiets of wandelend te komen. Dorpsmanager Ellen van Vossen is in die jaren de trekker van het plan om de terrasstraat autovrij te maken op de aangewezen tijden. Van Vossen: “We hebben vanuit ProBussum al eerder gekeken naar wat we kunnen doen om het prettiger te maken om hier een terrasje te pakken. Zo was er een experiment met het geheel afsluiten van de straat, met terrassen op de parkeervakken, het plaatsen van hekjes en meer.” 

Vorig jaar werd

een pilot

vanuit gemeente Gooise Meren opgezet om autoverkeer uit de Kapelstraat in het weekend te weren, om op die manier een terrasje pakken leuker en veiliger te maken. De ondernemers in de Kapelstraat zijn er in overwegende mate ontzettend positief over, zo laat wethouder Luijten weten. “De straat zal daardoor voor een beperkt deel van de tijd minder toegankelijk zijn, met name op koopavonden en een keer in de maand op een koopzondag. Maar je maakt altijd een afweging en dan vinden wij (het college) de belangen om daar toch een horecastraat van te maken en de uitgaanssfeer te bevorderen iets zwaarder wegen.”  

Een enkele winkelier was niet blij met het plan, zo bleek na evaluatie van de pilot. “Helder is dat een beperkt aantal winkels voor een beperkt deel van de tijd moeilijker of niet per auto bereikbaar is”, legt wethouder Luijten uit. “Het is wel een beperkt deel van de tijd. Mensen die wel komen kunnen dat per fiets of met de auto tamelijk dichtbij parkeren.” 

Lucht

Het besluit van het college is meteen van kracht. Wel geldt er nog een bezwaarperiode. Echter, de terrassen mogen vanwege de coronamaatregelen nog niet uitgezet worden. Wethouder Luijten hoopt dat de horeca mede door dit besluit een steuntje in de rug krijgt. “Zonder iemand te kort te doen, heeft de horeca in de hoek gezeten waar de klappen vielen het afgelopen jaar. Gelukkig konden ze het afgelopen zomer goed maken en kregen we veel positieve geluiden over dat het voor de horeca mogelijk is gemaakt de terrassen te verruimen. Daarna moesten ze weer op slot en het naseizoen viel in het water. We hopen dat door onder andere deze maatregel weer wat lucht wordt gecreëerd, maar daarvoor moet het wel eerst mogelijk zijn om de terrassen open te stellen.”