Waarom is er nog steeds geen trap aangelegd om vanuit het wandelpad vanuit de Krijgsman op de dijk te komen? Op het intensief gebruikte Jan Kerstenpad ontstaan nu ook hier in toenemende mate gevaarlijke situaties door menging van wandelaars en fietsers vanuit de Krijgsman.
Waarom is er nog steeds geen trap aangelegd om vanuit het wandelpad vanuit de Krijgsman op de dijk te komen? Op het intensief gebruikte Jan Kerstenpad ontstaan nu ook hier in toenemende mate gevaarlijke situaties door menging van wandelaars en fietsers vanuit de Krijgsman. Foto: PR

Functioneert natuurboulevard in Muiden wel naar behoren?

‘Waarom heeft de evaluatie van het functioneren van de natuurboulevard nooit plaatsgevonden?’ Dat is de grote vraag die een teleurgestelde PvdA-voorzitter Rolien Bekkema bezighoudt, want ondanks afspraken en toezeggingen is dat nog altijd niet gebeurd. Daarnaast stelt ze nog zeven technisch kritische vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 

De Natuurboulevard - geopend in 2012 - loopt vanaf het Diemerpark langs IJburg, via de IJsselmeerdijk naar Muiden en door Muiderberg naar de Hollandse brug. Het initiatief voor deze boulevard werd genomen door de provincie Noord-Holland in samenwerking met Staatsbosbeheer, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeenten Diemen en Muiden. De provincie Noord-Holland droeg de kosten van de aanleg en na overdracht aan de genoemde gemeenten zouden die voor het onderhoud en de kosten daarvan zorg dragen. Bekkema: “Ook werd afgesproken na twee jaar het functioneren van de boulevard te evalueren. Daarna is er feitelijk, ook na bespreking in het vragenuur d.d. 10 juni 2020 in de raad over de situatie in Muiderberg, weinig tot niets gebeurd.”

‘Hierdoor kunnen gevaarlijke verkeerssituaties eenvoudig worden voorkomen’

En dat verbaast Bekkema, want vooral het traject tussen IJburg en Muiden geeft problemen, inclusief vele klachten. Ze vindt de situatie voor fietsers en wandelaars, die samen gebruik maken van hetzelfde, grotendeels smalle betonpad boven op de dijk gevaarlijk. Voetgangers lopen namelijk op het fietspad aangezien de wandelroute (een graspad) onbegaanbaar is en niet gebruikt kan worden. “Waarom is het wandelpad op de IJsselmeerdijk nooit onderhouden of zichtbaar en begaanbaar gemaakt/gehouden?”, wil Bekkema weten. “En waarom zijn de bermen van het fietspad op de dijk niet stevig en op gelijke hoogte met het smalle betonpad gehouden waardoor valpartijen en botsingen worden voorkomen?” Ook maakt ze opmerkingen over het voetpad tussen de kern Muiden naar de Westbatterij. Samen met het strandje vormt dat nu een reeks aan modderpoelen. Verder ziet ze graag dat de doorgaande route voor de fietsers op de natuurboulevard door Muiden via de Julianastraat en de Burgemeester De Raadtsingel wordt geleid. “Hierdoor kunnen gevaarlijke verkeerssituaties eenvoudig  worden voorkomen.” 

Geducht tijdsobstakel

En door de komst van de nieuwe wijk De Krijgsman ziet Bekkema de drukte op de boulevard - richting Amsterdam - toenemen. “Dat wordt in de nabije toekomst alleen maar intensiever.” Het traject vanaf de Westbatterij tot Diemen gaat op 1 april weer open. Ze vindt het dus zaak dat er snel iets moet gebeuren voor er nog meer (dodelijke) ongelukken gebeuren en de verhouding tussen wandelaars, fietsers en inwoners van Muiden nog verder verslechtert. Daarom wil Bekkema ook antwoord hebben op: Waarom zijn er geen werkende snelheidsbeperkingen op dit natuurfietspad aangelegd om wielrenners en anderen te weren of in ieder geval af te remmen, en wanneer kan er een integraal verkeersplan voor Muiden worden verwacht waardoor ook het steeds drukker wordende fiets- en wandelverkeer door de oude kern en over de sluis veiliger kan worden afgewikkeld? “De MRA doorfietsroute loopt nog steeds over de sluis en de Amsterdamsepoortbrug en die vormen zeker in het vaarseizoen een geducht tijdsobstakel.”