De gemeentewerf aan de Tesselschadelaan.
De gemeentewerf aan de Tesselschadelaan. Foto: © Bob Awick

Gemeentewerf moet weg voor komst IKC

De gemeentewerf aan de Tesselschadelaan in Muiderberg is voor het college van burgemeester en wethouders dé locatie om het Integraal Kind Centrum (IKC) te realiseren. Hiermee wijkt het college wel af van het bestemmingsplan. 

Dat blijkt uit een informatiebrief van wethouder Nico Schimmel aan de gemeenteraadsleden. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken of deze locatie geschikt te maken is om ook de technische voorzieningen voor het aquathermie-project te realiseren. De locatie Vinkenbaanschool - de andere optie - zou voor de aquathermie-ambitie minder geschikt zijn.

Grote inspanning

De gemeentewerflocatie is onder andere vanwege de nabijheid van het IJmeer een geschikte locatie voor het aquathermie-project, maar uit een quickscan is gebleken dat gezien de omvang van de techniekruimte de combinatie met het IKC lastig zal zijn. “Al zijn er enkele aanknopingspunten om dit nader te onderzoeken. Mocht uit het onderzoek blijken dat het combineren met een IKC op de gemeentewerf-locatie niet mogelijk is dan moet een grote inspanning worden geleverd om voor het aquathermie-project een alternatieve locatie te vinden”, aldus Schimmel.

“De besturen van de twee basisscholen in Muiderberg - Talent Primair (De Vinkenbaan) en Stichting Florente (Oranje Nassauschool) - juichen de door de gemeente ingezette ontwikkeling van IKC met een duidelijke meerwaarde voor de directe omgeving toe”, vertelt Schimmel. “Afhankelijk van de bestemmingsplanprocedure en besluitvorming over de werflocaties en het realiseren van nieuwe/aangepaste werven, streven we naar ingebruikname van de nieuwbouw per schooljaar 2023-2024.” Dat betekent dat de schop uiterlijk in 2022 de grond in moet. 

‘Het biedt een slecht leerklimaat aan de kinderen en dat vinden wij onverdraaglijk’

De locatiekeuze voor Tesselschadelaan was voor het college kennelijk geen gemakkelijke gezien het langlopende traject. Vijf jaar lang heeft de dorpsraad de wethouders flink achter de broek gezeten om met de IKC-plannen vaart te maken. “Dat hebben we gedaan door meerdere malen wethouders Nico Schimmel en Geert-Jan Hendriks te bezoeken en gesprekken met hen te voeren. Hendriks hield zich overigens op de vlakte, omdat zijn kinderen hier op school zitten. Hij vond dat hij zich zo objectief mogelijk moest opstellen. Daar hebben wij onze twijfels bij, omdat hij per slot van rekening zijn portefeuille onderwijs op de goede manier moet behartigen”, vertelt dorpsraad-voorzitter Jur Jonges. Schimmel geeft aan dat - nu de locatiekeuze gevallen is - Hendriks onderwijs-inhoudelijk de draad weer oppakt.

Jonges: “We hebben dus nogal wat druk uitgeoefend om tot deze beslissing te komen, maar we zijn zeer ingenomen met deze plannen. Nu kunnen we ook voortgang maken met onze ideeën over de vrijkomende locaties (terreinen Oranje Nassauschool en De Vinkenbaan, red.).” Maar, de voorzitter zegt vooral blij te zijn voor de kinderen en het onderwijzend personeel van de Oranje Nassauschool. “De school ziet er erbarmelijk uit en heeft veel last van enorm achterstallig onderhoud. Het biedt een slecht leerklimaat aan de kinderen en dat vinden wij onverdraaglijk”, zucht Jonges. Maar gelukkig is het besluit nu genomen. “De Tesselschadelaan is zeker onze keuze.”

Met de nieuw te bouwen school komen er twee locaties vrij waar woningbouw kan plaatsvinden. “In Muiderberg hebben we echt behoefte aan meer betaalbare woningen. Een aantal jaren geleden hebben we een dorpsvisie geschreven, waarin we voordragen deze twee vrijkomende locaties te beschikken voor huisvesting van jongeren en ouderen. We hebben op dit gebied in Muiderberg veel te weinig te bieden”, gaat Jonges verder. Daarom zal deze visie - “een goed gedragen stuk” - weer uit de kast gehaald worden. “Hiermee herinneren we het huidige college eraan dat we ons huiswerk hebben gedaan.” Wethouder Schimmel meldt dat de ‘schoolgronden’ terugvallen aan de gemeenten. “Ik kan niet op de besluitvorming vooruitlopen, maar woningbouw op die plekken ligt het meest voor hand. Zeker gezien de opgave die we hebben met z’n allen.”

’Ik ben ontzettend blij dat wij weer een stip op de horizon hebben’

Voor nu staat er een opdracht klaar voor de twee Muiderbergse basisscholen. Zij moeten een Programma van Eisen voor het IKC ontwikkelen. Jonges: “Daar gaan ze ook haast mee maken. De bedoeling is dat er voor juli een programma - en misschien al een voorlopig ontwerp - ligt. En dat moet ook wel want er is ineens enorme haast omdat in 2022 de schop de grond in moet. En dat is niet zo simpel, want er moet ook nog een bestemmingsplanprocedure worden gevolgd. Er is nu in ieder geval - denk ik - één belangrijke hobbel genomen, want de scholen hebben besloten één directeur aan te wijzen en dat is de bestaande directeur van de Oranje Nassauschool.”
Schooldirecteur Tania Dingenouts zegt met een grote glimlach: “Ik ben ontzettend blij dat wij weer een stip op de horizon hebben waarbij wij verder kunnen bouwen aan het kindcentrum. Het was tijd dat er een besluit werd genomen. Dat deze drempel nu genomen is, geeft ons echt weer moed en energie om verder door te pakken naar het mooie kindcentrum in Muiderberg. Ik heb zin om te gaan bouwen!” Ze hoopt één mooi kindcentrum met een mooie leerlijn voor alle kinderen uit Muiderberg van 0 tot 12 jaar, waar alle kinderen, ouders en leerkrachten zich thuis voelen.

Wat gebeurt er met de gemeentewerf die momenteel in gebruik is van de buitendienst van de gemeente Gooise Meren? Wethouder Schimmel: “De afgelopen periode is het in stand houden van deze werf onderzocht. Op basis hiervan is de voorlopige conclusie dat de werf in Muiderberg op termijn niet meer nodig zal zijn. Echter, het college moet nog formeel besluiten dat de werf niet langer meer door de afdeling BORG gebruikt hoeft te worden. Daarnaast moet er nog een besluit genomen worden over de definitieve werflocaties en de (ver)bouwwerkzaamheden en kosten die daarvoor nodig zijn. En tijdens de verbouwing van de andere locaties moet de werf Muiderberg beschikbaar zijn als vervangende locatie en stalling voor het gladheidsmaterieel. Met het collegebesluit om de gemeentewerf in te zetten voor een IKC wordt vooruitgelopen op besluiten die nog genomen moeten worden over de werven. Dit geeft wel de mogelijkheid om al voorbereidingen te treffen en een programma van eisen op te stellen voor de beoogde locatie. Hiermee wordt tijd gewonnen en leegstand voorkomen.” Voor de sloop van de gemeentewerf moet nader onderzoek worden gedaan om de extra saneringskosten voor asbest en voorzorgsmaatregelen te bepalen.