Peter Dekens geeft bijles thuis, online of via werkbladen. Dat alles op de fiets.
Peter Dekens geeft bijles thuis, online of via werkbladen. Dat alles op de fiets. Foto: © Bob Awick

'Veel leerlingen achterstand opgelopen'

GOOISE MEREN De basisschoolleerlingen mogen sinds vorige maand weer naar hun juf of meester, en ook middelbare scholieren kunnen weer één dag per week naar school. Echter, al die weken online les krijgen zorgt bij sommige kinderen voor leerachterstanden, zo merkt ook bijlesleraar Peter Dekens (64) uit Naarden. Hij geeft sinds de eerste sluiting van de scholen in maart 2020 gratis bijles in de regio.

“Het is natuurlijk vrij ongebruikelijk dat een leerkracht bijles in zijn vrije tijd aanbiedt”, vertelt de goedlachse Peter. “Maar ik wil echt kinderen helpen verdere leerachterstanden te voorkomen.” Na 35 jaar als basisschoolleraar voor de klas te hebben gestaan, geeft hij sinds zijn pensioen in 2013 bijles aan basisschool- en brugklaskinderen in Naarden, Bussum en Hilversumse Meent. Inmiddels biedt hij dat gratis aan om leerlingen die door het gebrek aan klassikale lessen extra hulp nodig hebben bij te staan. “Ik vind dat kinderen niet de dupe mogen worden van alles wat met corona te maken heeft”, legt hij uit. “Veel kinderen hebben leerachterstanden opgelopen, daar ontkom je niet aan: online les kan nooit zo goed zijn als wanneer kinderen fysiek in de klas aanwezig zijn. Die achterstanden kun je niet binnen één, twee of drie weken inhalen.” Het afgelopen jaar kreeg hij er door het gebrek aan fysieke lessen door het coronavirus al acht kinderen bij. “Van een paar kinderen uit groep 3, die moeite hebben met de eerste woordjes lezen, tot een kind uit groep 8 die moeite heeft met begrijpend lezen”, vertelt hij. Kinderen hebben volgens Peter wel degelijk last van een paar weken geen fysiek les krijgen, voornamelijk wanneer het op specifieke onderdelen zoals breuken, procenten en het metriekstelsel aankomt. “Als een aantal weken een bepaald onderdeel van spelling of rekenen niet meer aan de orde is gekomen of genoeg is herhaald, is dat bij veel kinderen weer helemaal weg en moet je weer opnieuw beginnen.”
Op de fiets, omdat Peter geen rijbewijs heeft, komt hij bij kinderen thuis voor een paar uur bijles, met alle mogelijke coronamaatregelen van dien. Peter: "Maar als ouders liever niet willen dat er een vreemde langskomt die misschien het virus overbrengt, kan ik de kinderen ook duidelijk via de telefoon (FaceTime) helpen. Daarbij maak ik zelf werkbladen, speciaal gericht op het probleem van het kind, met instructies erop.” Die brengt hij op de fiets bij de ouders en bijlesleerling thuis. Peter geeft aan zo veel tijd te hebben dat hij de kinderen voor niets wil helpen om de huidige achterstanden weg te werken. "Voor het geld hoef ik het niet te doen”, verklaart Peter. "Het is voor mij een hele voldoening om kinderen te helpen die mijn hulp nodig hebben.” Met de gratis lessen gaat hij nog zeker het hele schooljaar tot juli door, waarbij hij zelfs in de schoolvakanties en op studiedagen wil bijspringen.

Peter is bereikbaar via: 06-40462681 of: peterdekens@live.nl.

Peter Dekens is bereikbaar via: 06 - 404 626 81, of: peterrdekens@live.nl