Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Vanaf vandaag in Huizen weer vaccineren met AstraZeneca

Gisteren heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeeld dat het coronavaccin van AstraZeneca veilig en effectief is. Demissionair minister De Jonge maakte in een persconferentie bekend dat Nederland volgende week verder gaat met het vaccineren met AstraZeneca.

“Ik verwacht dat in de loop van volgende week de eerste AstraZeneca-vaccins weer worden gezet,” schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij sluit zich aan bij het positieve advies dat ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft gegeven. “Echter, patiënten zouden zich bewust moeten zijn van de geringe kans van deze bijwerkingen en als symptomen van stollingsproblemen optreden zouden patiënten onmiddellijk contact moeten opnemen met hun arts en de arts informeren over de recente vaccinatie. De productinformatie van het vaccin wordt aangepast met meer informatie over deze risico’s.”

‘We gaan extra prikken om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken’

Regio

In de regio Gooi en Vechtstreek wordt vanaf komende woensdag het vaccineren met AstraZeneca hervat. De personen waarvan de afspraak was afgezegd krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om een nieuwe afspraak te maken bij de vaccinatielocatie in Huizen. “Zoals dat landelijk ook is aangekondigd ontvangt iedereen zo snel mogelijk een sms met meer informatie over het maken van een nieuwe afspraak,” vertelt Jakolien Schreijenberg van GGD Gooi en Vechtstreek.

In Huizen zal de komende periode hard gewerkt worden om de achterstand die door de pauzering is veroorzaakt in te halen. “We gaan extra prikken om die achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Er zijn momenteel weer voldoende vaccins beschikbaar en er wordt extra geleverd om het in te halen.”

Tweede vaccinatie

De eventuele vertraging die de tijdelijke stop heeft veroorzaakt zou geen problemen moeten opleveren voor personen die de eerste vaccinatie van AstraZeneca al hebben gehad, legt de GGD uit. Met het AstraZeneca vaccin is er een vrij lange periode tussen de eerste en tweede dosis mogelijk. “De tweede prik moet na vier tot twaalf weken gegeven worden, dus wat dat betreft is er wat speling. Het RIVM gaat extra vaccins leveren bij de uitvoerders zodat de vertraging zo snel mogelijk weer kan worden ingehaald. Een tweede vaccinatie met een ander vaccin wordt niet geadviseerd.”

Bijwerkingen zeldzaam

Medewerkers van het EMA onderzochten de afgelopen dagen het vaccin naar aanleiding van meldingen over het optreden van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes dat gemeld was in verschillende landen. Volgens het EMA is een verband tussen de klachten en het vaccin nog niet uit te sluiten, maar het vaccin is veilig te gebruiken. De kans op bijwerkingen is zeer zeldzaam, melden ze. Op 20 miljoen prikken ging het om slechts enkele tientallen meldingen. Het onderzoek gaat nog wel verder.

Het EMA gaf al eerder aan dat de voordelen van het vaccin - het voorkomen van ernstige ziekte of zelfs overlijden door het coronavirus - opwegen tegen de nadelen ervan. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt ook aan om de vaccinatie door te zetten.

Twee Nederlandse meldingen

Meerdere landen, waaronder Nederland, zetten vanaf 14 maart de inentingen met het vaccin van AstraZeneca uit voorzorg stop in afwachting van het onderzoek. In Huizen werden de afspraken met bijna 1600 zorgmedewerkers, die voor 28 maart gevaccineerd zouden worden, geannuleerd. De GGD gebruikt het AstraZeneca vaccin voor zorgmedewerkers in de langdurige zorg.

Bijwerkingencentrum Lareb geeft aan tot nu toe twee Nederlandse meldingen te hebben ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd. “Deze zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen,” schrijven ze. “In deze meldingen is de aard van de trombose anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk.”