Op de grens tussen oud en nieuw Muiden zijn bezorgers regelmatig de weg kwijt.
Op de grens tussen oud en nieuw Muiden zijn bezorgers regelmatig de weg kwijt. Foto: G.J. Schultz

Bezorgers rijden gefrustreerd rond

Dagelijks rijden bezorgers rond in de wijk aangrenzend aan de nieuwbouwwijk De Krijgsman, op zoek naar het juiste adres. Met bestelde boodschappen, nieuwe keukens of meubilair rijden de transportwagens minuten lang rond in de naastgelegen straten, op zoek naar een ingang naar de Krijgsman. 

Annemiek van den Boogaard ziet ze de hele dag door zoekend rondrijden. “Elke dag opnieuw zie ik vrachtwagens van Albert Heijn, Jumbo en Hello Fresh vaak gefrustreerd door de wijk heen rijden op zoek naar waar ze moeten wezen”, vertelt ze. Vanuit haar huis op de kruising tussen de Prinses Marijkestraat en de Prinses Irenestraat ziet ze de bezorgers zoeken naar de huizen in de achtergelegen Cornelis Kraijenhoffstraat, de eerste straat van nieuwbouwwijk de Krijgsman. 

Verkeerde route

De nieuwe straat is echter niet met de auto via het oude gedeelte van Muiden bereikbaar. Er is wel een fietspad tussen oud en nieuw Muiden, maar auto’s kunnen daar niet doorheen. Die moeten gebruik maken van de brug over de Muidertrekvaart, die bereikbaar is door een stuk terug te rijden richting winkelcentrum de Maxis.

De bezorgers bellen dan ook regelmatig aan bij de bewoners van de Pr. Marijkestraat en Pr. Irenestraat, in de overtuiging het juiste adres te hebben. Zo ook bij Diny Stevens, die dagelijks de deur open doet voor een pakketje dat niet voor haar bestemd is. Van IKEA kasten, nieuwe meubels tot aan warm eten. “Van de week had ik de Albert Heijn aan de deur met boodschappen”, vertelt Diny lachend. “Ik bestel daar nooit iets.” 

‘Het wordt denk ik niet duidelijk genoeg aangegeven. Ook niet op hun navigatiesysteem’

Vriendelijk wijst ze de chauffeurs keer op keer de goede route naar de nieuwe wijk. “Ze kunnen eigenlijk maar op één manier in die wijk komen, maar dat wordt denk ik niet duidelijk genoeg aangegeven. Ook niet op hun navigatiesysteem”, aldus Diny. “Ik zeg meestal dat als het pakket te dragen is ze beter hun auto hier in de straat kunnen zetten en lopend tussen de woningen door naar het juiste adres kunnen gaan. Zeker met warm eten, want anders moeten ze helemaal terug rijden richting de Maxis om over die brug te gaan.”

Frustratie

Niet alleen zitten de bewoners van de nieuwbouwwijk langer op hun nieuwe bank of bestelde eten te wachten, ook voor de bezorgers is de zoektocht naar de nieuwe woningen een tijdrovende bezigheid waar ze niet op zitten te wachten. En dan kunnen de emoties hoog oplopen. “Soms zie ik ze 15 of 20 minuten heen en weer rijden”, vertelt Diny. “Ik begrijp dat die mensen op het laatst wanhopig zijn.” Ook Annemiek merkt dat de bezorgers er op een gegeven moment klaar mee zijn. “Dat is gelijk ook het gevaar: ik zie mensen die boos, gefrustreerd en opgefokt zijn omdat ze het niet kunnen vinden. Ze gaan ook tegen de rijrichting in rijden.” 

‘Ik zie mensen die boos, gefrustreerd en opgefokt zijn omdat ze het niet kunnen vinden’

Ze maakt zich zorgen dat de frustratie van de bezorgers voor gevaarlijke situaties zorgt in de wijk. “Ze zijn soms een beetje gefrustreerd omdat ze het niet kunnen vinden en drukken soms flink het gaspedaal in.” Vooral voor de kleine kinderen die ‘s ochtends in de wijk op weg naar school fietsen kan een gefrustreerde bezorger op zo’n moment een kind over het hoofd zien, stelt ze. Afgelopen week zag ze dit al bijna gebeuren. Annemiek: “Het is menselijk en te begrijpen, maar ik hou mijn hart van hoe dat verder moet. Er komen de komende tijd nog meer huizen bij in de nieuwbouwwijk, dus het is nog lang niet klaar.” 

Bandensporen

Ook wordt het aantal grote vrachtwagens, vooral met nieuwe keukens of meubilair, in de oude wijk wel erg veel. “Je ziet dat de weg waarover dit nu allemaal plaatsvindt het eigenlijk niet aan kan”, ziet Annemiek. “De bandensporen staan hier op de stoep en die gaan kapot. Het is hier niet op zulke grote transportauto’s gebouwd.”

‘Het is hier niet op zulke grote transportauto’s gebouwd’

Annemiek heeft inmiddels contact gehad met gemeente Gooise Meren over een eventuele oplossing.  Een medewerker geeft aan dat ze er wel degelijk mee bezig zijn. Er staan volgens de gemeente voldoende verkeersborden die bezorgers naar de juiste ingang van de nieuwbouwwijk wijzen, maar ook is KNSF Vastgoed, de ontwikkelaar van de Krijgsman, verantwoordelijk voor het beter regelen van het verloop van het verkeer. Annemiek hoopt dat dit de komende tijd inderdaad zal verbeteren.