Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Thannasis Manolas kookt
gratis voor 51 medemensen

Restauranteigenaar Thannasis Manolas heeft gekookt voor het netwerk Toffe Peren. Hij maakte - samen met zijn chef-kok - voor 51 kwetsbare inwoners van Gooise Meren een vegetarische moussaka.

“We wilden iets goeds doen voor de medemens”, vertelt Jianna Manolas, dochter van de eigenaar van het Griekse restaurant Zorba de Griek aan het Wilhelminaplantsoen in Bussum. “Wij zijn echte Grieken en vinden eten en warme gastvrijheid heel belangrijk. Wij zijn snel bereid om mensen die ziek zijn of het moeilijk hebben een maaltijd te verstrekken. We hebben dit dus wel vaker gedaan, maar niet voor de Toffe Peren. Echter, we hebben ondertussen zo veel lieve reacties mogen ontvangen dat we niet uitsluiten het nogmaals te gaan doen.”

‘Deze groep mensen heeft geen budget om Grieks te bestellen’

“Het idee kwam bij Nico (Schimmel, red.) vandaan. Hij vertelde ons over Toffe Peren en daardoor dachten wij: deze groep mensen heeft geen budget om Grieks te bestellen. Daarom vonden wij het leuk om bij hen thuis een maaltijd te bezorgen”, gaat Jianna verder. Haar vaders restaurant is ook al maanden dicht, maar het afhalen en bezorgen gaat gelukkig wel door. Toch is het “huilen met de pet op”. “Het duurt veel te lang, maar we proberen positief te blijven en door te gaan.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Jeannette van Remmen

Vrijwilligers van Toffe Peren werden ingezet om de moussaka in duurzame bakjes te scheppen en deze onder de kwetsbare inwoners in alle vier de kernen (Bussum, Naarden, Muiden Muiderberg) te verspreiden. Als verrassing en hart onder de riem kregen zij bij de maaltijd van de Rotaryclub Bussum ook nog een tasje met bloembollen, chocolade en een persoonlijk geschreven kaart. Jeannette van Remmen van Maatjesproject Gooise Meren was blij verrast door de actie van Thannasis én de Rotary. “We zijn hen ontzettend dankbaar.” Omdat de bakjes van duurzaam materiaal zijn, moeten de deelnemers deze weer inleveren. “Dat gebeurt dan weer de week erop als de nieuwe maaltijd wordt bezorgd. Die uitwisseling is nog wel een uitdaging.”

‘Sommigen hebben een verslavingsachtergrond of zijn psychisch kwetsbaar’

Toffe Peren bestaat uit vrijwilligers die sinds de corona-uitbraak geheel belangeloos al meer dan een jaar koken en bezorgen. “Bijvoorbeeld een stewardess die tijd over heeft omdat ze minder vliegt, medewerkers van de gemeente Gooise Meren, een docent, een cateraar en anderen die tijd over hebben en zich graag in willen zetten voor dit mooie project.”
Toffe Peren is ontstaan vanuit ‘gebakken peren’; koken voor en/of door psychisch kwetsbare mensen in een buurtcentrum. “Sommigen hebben een verslavingsachtergrond of zijn psychisch kwetsbaar, maar inmiddels is de groep deelnemers veel breder met ook oudere mensen van Het Geheugenhuis of zieke mensen die niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen of een maaltijd te bereiden.” Omdat dit niet meer kon sinds corona, zijn Ahmet Turkmen en Jeannette van Remmen gestart met Toffe Peren. “De vrijwilligers zijn deels via Pietje Vlot van de vrijwilligers centrale bij ons terecht gekomen.”

De samenwerking met de diverse organisaties, zoals Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek, GGZ Centraal, Kwintes, MEE, Maatjesproject en Versa Welzijn, zit hem in het aanleveren van mensen die graag een maaltijd willen ontvangen of in het bijdragen in de kosten. Van Remmen: “We worden regelmatig gesponsord, soms anoniem. Onze belangrijkste sponsor is de gemeente Gooise Meren die daarnaast ook al meer dan een jaar de keuken op het gemeentehuis beschikbaar stelt.” Wie het netwerk Toffe Peren wil ondersteunen kan dit doen in de vorm van bijvoorbeeld: voedsel of een donatie. Hiervoor kan gemaild worden met drijvende kracht Ahmet Turkmen (herstelkompas@gmail.com).