Afbeelding
Foto: Rob Roos

Beschaafd Politiek Café in Podium deMess

Hugo Bellaart, inwoner van Bussum, kan woensdag rekenen op de stem van Alexander Luijten. Luijten is wethouder in de gemeente Gooise Meren. “Ik stem niet op de lijsttrekker, ook al heb ik hem heel hoog zitten, maar op nummer 63: Hugo Bellaart. Hij is de perfecte volksvertegenwoordiger, die veel te laag op de lijst staat.” De kans dat Bellaart ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer terechtkomt, is uiterst klein.

Dat werd duidelijk tijdens het Politiek Café in Podium deMess in Naarden afgelopen zondag, waar hij samen met PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema in gesprek ging met Eva Wiessing en Frénk van der Linden. Bekkema gaf aan op een vrouw te gaan stemmen. “Er mogen meer vrouwen in de Tweede Kamer”, beargumenteerde zij haar keuze. Hoewel ze geen naam direct paraat had, zou haar keuze op nummer 12 of 13 vallen. Op 12 staat Kirsten van den Hul. Nummer 13 is een man (en die maakt dus bij Bekkema weinig kans). Op plek 6 van de PvdA-kandidatenlijst staat Joris Thijssen uit Muiderberg.

‘Bijna iedereen heeft het over een groter overheid en hogere lasten’

Luijten en Bekkema vinden dat de verkiezingscampagnes van de verschillende politieke partijen te wensen overlaten. Het gaat teveel over té gemakkelijke onderwerpen als corona en vaccineren, terwijl er nauwelijks over grote vraagstukken als wonen en de klimaatcrisis gesproken wordt. Dat bevestigt Luijten ook: ‘De campagnes missen inhoud’. Econoom Lex Hoogduin, CDA’er en inwoner van Gooise Meren, noemt het politieke landschap ‘heel erg eenvormig’. “Bijna iedereen heeft het over een groter overheid en hogere lasten. Er is één partij - JA21 - die lastenverlaging wil.” 

Zijn ze wel verrast tijdens de campagnes? Luijten zelfs positief, want in sommige debatten, zoals dat van Lilianne Ploumen (PvdA) en Sigrid Kaag (D66), bleef het beschavingsniveau overeind. “Verfrissend en prettig”, noemt hij het. Bekkema daarentegen schrikt nog altijd van Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Al handenschuddend toert hij door het land en zet hij in Nederland een compleet gekopieerd Trump-verhaal op. “En wat ik heel gevaarlijk vind is dat hun nu al voor sorteert op het plegen van fraude bij de tellingen.”

‘Des te sneuer dat deze groep nu de prijs betaalt voor een situatie waarin we nu zijn terechtgekomen’

Duidelijk werd ook dat heel Nederland smacht naar perspectief. Luijten praat veel met ondernemers, waaronder die van de horeca. Na de eerste lockdown hadden deze ondernemers de heropening ‘geweldig goed geregeld’, aldus Luijten. “Ze hebben geroeid met de riemen die ze hadden. Des te sneuer dat deze groep nu de prijs betaalt voor een situatie waarin we nu zijn terechtgekomen.” Ook zwengelde Pieter Broertjes, voorzitter Veiligheidsregio, een paar weken terug in het Veiligheidsberaad de verruiming voor de horeca aan. Dit gebeurde mede namens burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Helaas heeft dit niet gewerkt. Dat begrijpt Rolien Bekkema: “De besmettingen zijn nog te hoog; er is geen verruiming mogelijk.” Zij vond het zeker niet handig dat het kabinet tijdens de laatste persconferentie liet doorschemeren dat de terrassen over drie weken wel weer open kunnen. “Ik zie dat helemaal nog niet zo zitten.” Als longfunctieanalist in het AMC in Utrecht bereiden zij zich voor op een derde golf. Natuurlijk zijn er met de versoepelingen risico’s genomen, maar dat komt volgens Luijten ook door druk vanuit de samenleving. “Het is een geestelijke gezondheidsafweging.” Hoogduin daarentegen pleit voor een periode met strenge maatregelen met daaraan een weg naar perspectief gekoppeld. Hij voelt meer voor de Britse aanpak á la Boris Johnson.

‘Misschien moet de ozb dan wel omhoog. Wat de PvdA betreft kan daar wel wat bij’

Ook het belangrijke thema klimaat kwam uitgebreid aanbod. Een kerncentrale in het Naardermeer? Nee natuurlijk niet, zei Luijten. “Geen goed idee. Het is het oudste stukje beschermd natuurgebied van Nederland.” Daarentegen vertelde Bekkema dat windturbines in het Gooimeer wel een uitkomst kunnen zijn. “Niet teveel”, voegde ze daaraan toe. Aansluitend vertelde ze enthousiast over het Aquathermie-project in Muiderberg, dat van onderop en breed gedragen wordt, waarbij water omgezet wordt in warmte. “We moeten de klimaatdoelen halen. Misschien moet de ozb (onroerend zaak belasting) dan wel omhoog. Wat de PvdA betreft kan daar wel wat bij”, zegt Bekkema, wetende dat ze een boze VVD-fractie over zich heen zal krijgen. Goed idee? Opvoeren van de ozb-lasten is geen goed idee, zegt Luijten. Al vindt hij wel dat Klimaatakkoord moet worden nageleefd.

Wat zijn na 17 maart lokaal de meest prangende zaken die naar voren komen? “Woningen”, zegt Bekkema resoluut. “De energiestrategie en de grote tekorten op onze begroting die grotendeels door decentralisatie worden veroorzaakt.” Wat doemt er op op de agenda van Luijten? “Dat we snel weer met z’n allen voelen dat het de goede kant op gaat, voor iedereen.” Als het enigszins verantwoord is over drie weken weer open! “De lokale samenleving moeten weer van het slot.” Qua festiviteiten is de Mattheus Passion al gedegradeerd tot Johannes Passion, maar ook die gaat weer niet door en het Fotofestival is al verplaatst. Verder heeft de VVD woningbouw ook bovenaan staan. “Er is een aantal ruimtelijke projecten die doorgang moeten vinden en daarvoor moet het gemeentebestuur de bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen.”