Afbeelding
Foto: Enter Media

Weesp moet Gooise Meren nog 170.000 euro betalen

De gemeente Gooise Meren heeft van de gemeente Weesp nog een bedrag van 170.000 euro tegoed. Het betreft een verrekening van interne kosten als gevolg van de fusie van Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren en grenswijziging met de gemeente Weesp die daar per 1 januari 2016 uit is voortgekomen. Bezwaren van de beide gemeenten bij Gedeputeerde Staten zijn ondertussen ingetrokken.

Die grenswijziging betekende dat de Bloemendalerpolder niet langer deels in Muiden lag, maar sindsdien volledig in de gemeente Weesp. Gooise Meren wilde daarom de interne en externe gemaakte kosten voor de planontwikkeling Bloemendalerpolder terugvorderen. Dat verzoek werd deels - met de terugbetaling van 110.360 euro aan externe kosten - gehonoreerd. Echter, dat vond Gooise Meren niet voldoende, want zij wilde ook voor de andere gemaakte interne kosten compensatie. Bezwaar volgde. Daarop stelde Gedeputeerde Staten (GS) een bedrag van 246.781 euro vast voor interne kosten in het voordeel van Gooise Meren. Toen ging Weesp met de hakken in het zand en tekende beroep aan.

‘Cruciaal is dat we tegemoet gekomen worden in de gemaakte externe kosten’

Vervolgens bleef het een poosje stil. De gesprekken tussen beide gemeenten en GS kwamen echter afgelopen januari ineens weer op gang toen de Commissaris van de Koning aangaf graag een bemiddelingspoging te willen doen. “Hij vroeg of wij bereid waren daar aan mee te werken”, vertelt wethouder Jorrit Eijbersen. “Wij hebben toen gezegd daartoe bereid te zijn. Daarbij hebben we wel aangegeven dat het voor ons cruciaal is dat we tegemoet gekomen worden in de gemaakte externe kosten.” Aansluitend heeft er overleg plaatsgevonden met experts en professionals en is aan de hand van een staffel uit de ‘Handleiding overheidstarieven 2020’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten het uurtarief te matigen. Zo kwam de drie partijen uit op een bedrag van 170.000 euro

Na 4,5 jaar is de zaak nu dus afgerond. De ‘billijke verrekening’, waarover Eijbersen spreekt in een informatiebrief aan de raad, kent wel een nadeel: de jaarrekening van 2020 komt nu 76.781 euro tekort. Desondanks is wethouder Jorrit Eijbersen is hartstikke blij dat er nu een definitieve oplossing voorligt. “Het aanvechten van verlaging van het uurtarief waartoe tot de schikking gekomen is, is risicovol. Bovendien: niemand is gediend als wij opnieuw kosten moeten maken voor vervolgprocedures waarvan je niet zeker weet wat de uitkomst daarvan wordt. Het zou ook lager kunnen worden, zo reëel moet je zijn.”