Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een regeling die ingesteld is door het Rijk.
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een regeling die ingesteld is door het Rijk. Foto: Archief

Extra steun voor ondernemers

BUSSUM De nieuwe regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is van kracht. Sinds maandag kunnen gedupeerde ondernemers in Gooise Meren een beroep doen op maximaal 500 euro coronasteun.

Bewoners en ondernemers van 18 jaar en ouder die door de coronacrisis te maken hebben met een daling van hun inkomsten van 30 procent of meer en daardoor hun woonkosten (huur, hypotheek, servicekosten, gemeentelijke belastingen en kosten voor gas, water en elektriciteit) niet kunnen betalen, kunnen er gebruik van maken. Ook als ze een toeslag van de UWV of een andere uitkering ontvangen. De aanvraag is mogelijk tot 1 augustus voor de periode 1 januari tot 1 juli 2021. De gemeente bepaalt de hoogte van de uitkering.


Driekleur terug op historische gebouwen

BUSSUM De wapperende driekleur moet met Koningsdag, dodenherdenking en Bevrijdingsdag terug op historische gebouwen zoals de Grote Kerk en het stadhuis in Naarden, de Sint Nicolaaskerk in Muiden en de kerk in Muiderberg.

Dat zegt GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt. "De reden is dat het voor ambtenaren en vrijwilligers niet langer verantwoord is om de gedateerde vlagconstructies te gebruiken en de betreffende ruimtes te betreden. De kosten om dit veiliger te maken zijn begroot op 75.000 euro en passen voorlopig niet in de begroting."
GDP denkt dat het misschien ook anders kan en heeft hierover uitvoerig contact gehad met erfgoeddeskundigen. Er zijn bovendien ideeën over de dekking van eventuele resterende kosten. GDP dient daarom donderdag 18 maart bij de behandeling van de erfgoedvisie samen met PvdA, CDA en Groep VN een motie in om de eeuwenoude vlagtraditie in ere te herstellen.