Schoolkinderen hebben geholpen bij de aanleg van het bos.
Schoolkinderen hebben geholpen bij de aanleg van het bos. Foto: © Bob Awick

Nieuw bos De Pleisterplaats in Bussum-Zuid

BUSSUM Hoewel iedereen enigszins verrast werd door de kracht van storm Evert is de beplanting van het nieuwe bos De Pleisterplaats, een cirkelvormig minibos van tweehonderd vierkante meter, aan de Plantsoenweg donderdag ‘gewoon’ doorgegaan.

Wethouder Barbara Boudewijnse plantte samen met Mark-Jan Bender - tot voor kort voorzitter van de 80-jarige Rotaryclub Bussum - enkele bomen. Bender verving de nieuwe voorvrouw, Anne Floor Vigeveno, die verhinderd was. Kort daarvoor was de schooljeugd van basisschool De Hoeksteen, waar Bender overigens ook toezichthouder is, onder leiding van IVN Natuureducatie-medewerkers en een hoveniersbedrijf al gestart met de werkzaamheden. Verspreid over de dag zijn 480 bomen en struiken geplant door vier klassen van basisschool De Hoeksteen en twee klassen van de Julianaschool Kwartellaan.
Het Bussumse Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems bos in een bebouwde omgeving, is een initiatief van de Rotaryclub Bussum. Zij doneerde 4.500 euro. De totale kosten voor het Tiny Forest bedragen 22.500 euro. Dit bedrag behelst het totaalpakket, inclusief aankoop van het groen, de aanleg en de IVN Educatie-lespakketten voor de scholen. De gemeente Gooise Meren draagt financieel bij, maar wel onder de voorwaarde - zo laat wethouder Boudewijnse weten - dat het idee breed gedragen moest worden. "En daarbij is dus de educatieve link essentieel. Bovendien doen we aan biodiversiteit. De spreekwoordelijk druppel doet hier er écht toe”, zegt zij.
De beplanting van het bos bestaat twintig soorten groen, vertelt Anne Mara Sillevis Smitt, woordvoerder van IVN Educatie, waaronder de zomereik en beuk. Daarnaast worden onder meer vlier, kornoelje, veldesdoorn, hulst en verschillende bessenstruiken geplaatst. Met de gemeente Gooise Meren is afgesproken dat bij zware droogte De Pleisterplaats wordt meegenomen in de waterrondes van de gemeente. Doel van het bos is om de biodiversiteit op te waarderen. Over een jaar of drie is het bos volwaardig. Bovendien staat de afspraak dat Gooise Meren het bos minstens tien jaar moeten laten staan. Een tweede Tiny Forest-locatie wordt komende winter ontwikkeld in Naarden bij het nieuwbouwplan Buiten de Veste, vlak bij de Godelindeschool. Ook in Muiden en Muiderberg is het mogelijk een Tiny Forest aan te leggen. Wie een geschikte locatie weet, kan zich melden bij de gemeente Gooise Meren.

Ook de buurt is enthousiast over het park

Afbeelding