Afbeelding

Kaalslag en broedseizoen

Vanaf 15 maart is het officieel broedseizoen. Dan barst de nesteldrang los en gaan de vogels hun plekjes opzoeken. Vaak vergeefs.

Inderdaad, heel wat vogels anno 2021 zullen vermoedelijk wanhopig worden, omdat hun vertrouwde nestelplekjes er gewoonweg niet meer zijn. Ik heb het het 'Dudok-effect' genoemd n.a.v. het totaal vernietigen van onze tuin aan de Boslaan enige tijd geleden.

Geen merel, heggenmus, roodborst en andere soorten die er kunnen broeden omdat er geen plaats meer is. Dit 'Dudok-effect' vindt nu ook, sinds enkele dagen, plaats aan de Keverdijk ten noorden van de Naardermeer. Daar staat een woonhuis annex zeer grote schuur waar al vele, vele jaren het struweel zijn gang kon gaan, met als gevolg een rijke bewoning van soms vrij bijzondere vogels.

Vanaf nu géén spotvogels meer, geen tuinfluiter, geen zwartkopjes en zeker ook geen grauwe vliegenvangers. Allemaal soorten die er in ieder geval aanwezig waren en waarvan een aantal ook daadwerkelijk broedden. Naar verluidt zal er nu een geitenfarm ontwikkeld worden en dus moet er ruimte geschapen worden. Wég met al die hinderlijke struiken, boompjes en ander laag 'onkruid'. Het genadeloos en vooral dom gesnoei resulteert weer tot kaalslag, zodat de biodiversiteit op allerlei buiken geschreven kan worden. Schandalig! is mijn slotwoord!