Wordt Hoekstra de nieuwe minister-president?
Wordt Hoekstra de nieuwe minister-president? Foto: CDA

Negen vragen aan Wopke Hoekstra (CDA) uit Bussum

BUSSUM Demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra woont in Bussum. Hoewel zijn agenda overstroomt met verplichtingen heeft hij tijd gevonden enkele vragen te beantwoorden die de redactie van deze krant hem voorlegde.

Hoe vergaan u de laatste loodjes tot aan de verkiezingen? “Het is hard werken, maar gelukkig doen we dat met een heel team. Dat maakt het ook extra leuk. We zijn de hele dag in touw en daarbij is het natuurlijk heel onwennig dat veel contacten via onlinesessies moeten. Het voordeel daarvan is dat je wel weer sneller met mensen uit alle windstreken in gesprek komt. Van de CDA-vergadering in Gooise Meren tot aan kiezers in Groningen en Limburg. En omdat je zo toch veel mensen ontmoet en met het team bezig bent, levert het vooral veel positieve energie op.”

Is de afstand tussen Den Haag en Bussum wel te doen? “Jazeker. Toen ik nog Eerste Kamerlid was, nam ik altijd de sprinter van Naarden-Bussum naar Den Haag. Die deed er dan wat langer over, zodat ik rustig kon werken in de trein. Als minister heb ik de luxe van een dienstauto, waardoor mijn werkdag begint als ik in de auto stap en eindigt als ik uitstap.”

Even kennismaken met u, als inwoner van Bussum: van welke plekken in de gemeente Gooise Meren genieten u en uw gezin zoal? “Onze gemeente ligt midden in de mooie natuur. Van het Naardermeer tot bos en heide. Sinds een jaar hebben we een hond. Dat brengt ons veel buiten en dan genieten we daar extra van. En als het straks weer kan, is een hapje eten of een kopje koffie in het centrum van Bussum of in Naarden-Vesting ook heerlijk genieten.”

We zagen de afgelopen weken hoe goed u op de ijzers bent. Bent u al lid bij een schaatsvereniging in de buurt? Of een andere (sport)vereniging? “Ik ben lid van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Zelf heb ik vooralsnog alleen de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee uitgereden, dus ik droom natuurlijk van de echte Tocht der Tochten. Ook in de buurt zijn we erg actief. De kinderen sporten hier en zelf vind ik het ook heerlijk om een rondje hard te lopen met de hond of te voetballen. Een heerlijke manier om te ontspannen in het weekeinde.”

Hoe wordt de mogelijke overwinning in huize Hoekstra gevierd? “Met een luid applaus voor het CDA-team en natuurlijk iets lekkers. En daarna vooral met elkaar. Campagnevoeren is leuk en intensief, maar na zo een periode verdient het gezin natuurlijk wel wat extra aandacht.”

Stel dat u na de verkiezingen ‘aan de touwtjes’ mag trekken. Met welke partijen wilt u dan absoluut niet regeren? En welke wel? “Met Forum voor Democratie en PVV zien we geen ruimte voor samenwerking. Daar zijn we steeds heel duidelijk over geweest omdat die partijen te ver afstaan van een eerlijke, democratische samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Verder staan we open voor samenwerking met alle partijen die met ons willen doorpakken in en vooral ook ná de coronacrisis.”

Wat zijn voor u tijdens het vormen van de coalitie absolute dealbreakers? “Ik spreek liever van absolute dealmakers. Onze slogan Nu doorpakken klinkt niet alleen lekker, maar wordt onderbouwd met een investeringsprogramma voor onze samenleving en economie: de New Deal. Daarmee willen we doorstarten, repareren en investeren. Wie daaraan wil bijdragen, is bij ons welkom!”

Waarom zouden inwoners uit Bussum en omstreken op u en het CDA moeten stemmen? “Het CDA heeft een duidelijke visie op de toekomst voor een welvarend Nederland met vaste banen, voldoende woonruimte en eerlijke beloningen. Vooral ook voor de hardwerkende middenklasse. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland sterker uit deze crisis kan komen als we nu de juiste keuzes durven maken. Een regio als Naarden-Bussum met zo veel moois om te behouden en zo veel economische ondernemerskracht om te ontwikkelen, zal daar optimaal van profiteren.”

Tot slot: Hebben wij straks de minister-president van Nederland bij ons om de hoek wonen? “Dat is natuurlijk aan de kiezers. Ik ben in ieder geval klaar om mijn verantwoordelijkheid te nemen en het leiderschap te tonen dat ons land juist nu nodig heeft.”

Afbeelding