Met de app kunnen bezoekers uiteindelijk drie verschillende routes door Muiden kunnen lopen.
Met de app kunnen bezoekers uiteindelijk drie verschillende routes door Muiden kunnen lopen. Foto: Studio Harm Hasenaar

Historie Muiden levensecht met 'augmented reality'

In aanvulling op de aanleg van een belevingspad op de Oostelijke vestingwallen is gemeente Gooise Meren samen met Studio Harm Hasenaar bezig met het ontwikkelen van een speciale app. Daarmee kan de wandelroute niet alleen fysiek beleefd worden, maar ook digitaal. De app slurpt de gebruiker op in de historie van Muiden en maakt dat bijna tastbaar met ‘Augmented Reality’ (AR). 

Een jaar geleden kwam het idee voor een app van de grond. App-ontwikkelaar Harm Hasenaar uit Muiden kwam in contact met de projectleider van het herstel van de vestingwallen en dat leidde tot het uitwerken van de app. Het is een groot voordeel dat Hasenaar zelf de vestingstad, de inwoners en de geschiedenis door en door kent. Er werd een klankbordgroep samengesteld met inwoners, ondernemers en de Historische Kring Stad Muiden, waarbij de wensen van de app werden besproken.

App leidt wandeling

“De verbouwde vestingwal wordt een hele mooi parkachtige omgeving waar je kunt wandelen en wat niet alleen voor bezoekers mooi is, maar ook voor inwoners”, vertelt Harm Hasenaar. “Zeker met de enorme uitbreiding van nieuwbouwwijk de Krijgsman vinden veel mensen het interessant om de geschiedenis van deze stad te ontdekken. Dat gaan wij vertellen met deze wandelroute, waarbij de app een begeleiding is naast de fysieke manier van wandelen.”

Twee virtuele gidsen nemen je mee over de oostelijke vestingwal, langs het Muizenfort en richting het Muiderslot

Met de app kunnen bezoekers uiteindelijk drie verschillende routes door Muiden kunnen lopen: Vestingroute Oost (vanaf het P&R terrein bij de Mariahoeveweg over de vestingwallen tot aan het Muiderslot), de Schootsvelden (bij de Spieringbrug) en Waterland Tak West (vanaf het Muiderbos richting de Maxis). De historie, cultuur en natuur worden in de app samengebracht in een verhaallijn en tot leven gewekt met de speciale Augmented Reality (AR) techniek. Op dit moment werkt Studio Harm Hasenaar aan de Vestingroute Oost, die hopelijk in juni/juli af is.


Studio Harm Hasenaar

De wandeling Vestingroute Oost begint vanaf het P&R terrein aan de Mariahoeveweg, waar de nog te vernieuwden parkeerplaats het startpunt wordt voor toeristen en bezoekers van Muiden. Dit is ook de startpunt van de route in de app, al kunnen gebruikers op elk moment en op elke plek van de route instappen. Twee virtuele gidsen in de app, een jongen en een meisje die volgens het verhaal in Muiden wonen, nemen je mee over de oostelijke vestingwal, langs het Muizenfort en richting het Muiderslot. Onderweg vertellen ze over de cultuur, geschiedenis en natuur van Muiden. 

Levensecht

Op verschillende plekken van de route komen hoge, smalle paaltjes met daarop een kort verhaaltje over wat er bijzonder is aan die plek. Wandelaars zonder telefoon worden daarmee ook bediend. Op de paaltjes staat ook een gepersonaliseerde QR-code op (in de huisstijl van gemeente Gooise Meren) die wandelaars met een telefoon kunnen scannen. Op dat moment verschijnt er in Augmented Reality (AR) een digitaal object op het scherm van de telefoon. Een van de objecten is bijvoorbeeld de Naarderpoort bij het Vestingplein, nabij snackbar De Loper. AR-techniek is niet nieuw, maar studio Harm Hasenaar heeft het geperfectioneerd zodat het object op precies de juiste plek zal verschijnen als dat het zich ooit bevond. 

‘Op deze manier kun je dat leuke stukje geschiedenis van Muiden goed zien’

Buiten mag ik kort ervaren hoe dat precies werkt. Na het scannen met camera van de telefoon verschijnt inderdaad levensgroot de Naarderpoort op het scherm, op de exacte plek als waar die ooit stond. Wanneer ik met de telefoon om mij heen kijk is het net als in een 3D-game en er zijn een witte stipjes te zien waar je op kunt klikken: hierdoor gingen de deuren van de Naarderpoort open en werd er extra informatie getoond. Rondom de Naarderpoort is veel water te zien, net zoals het destijds in de oude situatie was. “In die tijd liep het water rond het Muizenfort voorbij snackbar De Loper”, wijst Hasenaar aan. “Muiden is verschoven qua ruimte. Het Muizenfort ligt eigenlijk in de polder van vroeger. Op deze manier kun je dat leuke stukje geschiedenis van Muiden goed zien.”

Met Augmented Reality (AR) wordt aan de realiteit digitaal iets door een computer toegevoegd aan de werkelijke wereld, die je nog steeds kunt zien. Een voorbeeld van AR is bijvoorbeeld de populaire Pokemon GO app. AR werkt met de camera van je mobiele telefoon en voelt op het beeldscherm digitaal iets toe. AR is net iets anders dan virtual reality (VR), wat los staat van de werkelijkheid en je verplaatst (zeker met een VR-bril) naar een compleet andere wereld.

Oude schietbaan

‘Meestal vinden volwassenen dat stiekem ook leuk’

Een ander element wat met AR mogelijk is, is het tot leven brengen van de oude schietbaan. Deze bevond zich vroeger op een aantal plekken langs de vestingwal, met schietschijven bij het Muiderslot. “Gemeente Gooise Meren vroeg ons of wij iets met die oude schietbaan zouden willen doen, dus we hebben een spelletje bedacht voor kinderen. Meestal vinden volwassenen dat stiekem ook leuk”, lacht Hasenaar. Er is een voorstel gemaakt van een stalen RVS nep-geweertje waarop de telefoon rechtop langs de loop geplaatst kan worden. Op het scherm van de telefoon zijn de schietschijven verderop in de polder te zien en kun je met het nep-geweer erop richten. Vervolgens tik je op de telefoon om af te vuren. Ook krijgt de ijsvogel, waarvoor in de vestingwallen speciale wanden en visplekken worden gerealiseerd, een glansrol in de app. 


Studio Harm Hasenaar

Testen

De app is in de basis klaar en zal de komende weken getest worden. Daarvoor zijn er verschillende sessies gepland om te kijken of de app toegankelijk is voor elke doelgroep: voor jong en oud, en ook voor mensen met een beperking. “Mensen krijgen de telefoon in handen en gedurende de test zullen wij niet antwoorden hoe het moet. Dan zouden we al te veel weg geven. Als de app zichzelf niet uitlegt, moeten we kijken hoe we dat moeten verbeteren.” 

‘Het is razend interessant om de app op een goede manier te ontwerpen dat hij zo inclusief mogelijk is’

Ook moet de app, als overheidsplatform, vanaf juni officieel voldoen aan de eisen van WCAG 2.1, oftewel ook toegankelijk zijn voor mindervalide gebruikers. “We zijn straks een van de eerste die een app introduceren waar dit in verwerkt is”, vertelt Hasenaar trots. “Het is razend interessant om de app op een goede manier te ontwerpen dat hij zo inclusief mogelijk is.” Dat betekent bijvoorbeeld de mogelijkheid om tekst te vergroten voor slechtzienden, wat bij applicaties nu nog vaak niet mogelijk is, een audiofunctie toe te voegen voor gebruikers die niet kunnen lezen en rekening houden met kleurenblindheid. “Dat lijkt soms eenvoudig, maar wij zijn er als ontwerpbureau heel lang mee bezig om een knopje een bepaalde tekst, grootte en kleur te geven. We houden ons aan de huisstijl van gemeente Gooise Meren, maar kan iemand met kleurenblindheid het contrast van een bepaald knopje goed zien? Dat gaan we nu testen met die groepen.” 

Voor gebruikers die blind of slechtziend zijn wordt nog onderzocht of er mogelijk een wandelroute in audiovorm ontworpen kan worden, maar daarvoor worden nog gesprekken gevoerd. De app met als eerste wandeltocht Vestingroute Oost zal naar verwachting in juni/juli beschikbaar zijn, afhankelijk van het verloop van de werkzaamheden aan de vestingwallen. 

Afbeelding
Afbeelding