Meedoen aan de kettingkledingruil in Naarden en Bussum kan via e-mail: kettingkledingruil.nb@gmail.com
Meedoen aan de kettingkledingruil in Naarden en Bussum kan via e-mail: kettingkledingruil.nb@gmail.com Foto: Bob Awick

Kledingruil initiatief in Naarden en Bussum

Onderling kleding ruilen blijkt hipper dan ooit. Niet in de laatste plaats vanwege duurzaamheid, maar ook nu in coronatijd brengt het een nieuwe vorm van sociaal contact. In Nederland zijn in deze coronatijd al 3.000 deelnemers die meedoen aan de kettingkledingruil, waarbij een tas vol kleding tussen inwoners circuleert. En sinds februari ook in Naarden en Bussum. 

‘In het begin ging het druppelsgewijs, maar nu stromen aanmeldingen binnen’

Tijdens de tweede lockdown was het niet mogelijk om uren te struinen door kringloopwinkels voor tweedehands kleding. En een kledingruilfeestje organiseren is er niet bij. Enkel online was het nog mogelijk tweedehands kleding te scoren, maar kleding passen is er dan niet bij. Dat bracht het nieuwe initiatief van de kettingkledingruil op de been. “Ik ben een echte fan van kringloopwinkels, vintage en kledingstores”, vertelt Floor Jansen uit Bussum. Zij heeft sinds begin februari de kettingkledingruil in Naarden en Bussum opgezet. “Samen met mijn twee dochters of moeder ga ik altijd naar de Ijhallen in Amsterdam en dat miste ik heel erg.” Via sociale media zag zij door heel Nederland kettingkledingruil initiatieven ontstaan en zag dat hier in de buurt er nog geen was. “Ik ben iemand als ik ergens mijn tanden in zet, dan ga ik tekeer. Dus ik heb via Facebook, Instagram en een WhatsApp groep inwoners benaderd. In het begin ging het druppelsgewijs, maar nu stromen aanmeldingen binnen.”

Geen geitenwollensokken kleding

Inmiddels doen er bijna 30 inwoners mee aan de kledingruil en heeft Floor twee kettingkledingruil tassen die door Naarden en Bussum met een vaste route rouleren. “Het leuke aan dit initiatief vind ik dat het niet alleen duurzaam is, maar nog meer voordelen heeft”, vertelt ze enthousiast. “Het is coronaproof, verbindend omdat je nieuwe mensen leert kennen, het is gratis en verrassend doordat je soms iets in de tas vindt wat je aanvankelijk nooit zou kopen maar toch leuk staat.” 

‘Vooral het verrassingsgevoel is leuk’

Inwoners die de tas thuis krijgen hebben drie dagen de tijd om er in te snuffelen, kleding te passen, eruit te halen en eigen kleding in de tas te stoppen. Daarna brengen ze de tas naar de volgende in de ketting. Het is vrijblijvend; je bent niet verplicht uit de tas te nemen. Floor: “Het is een hele fijne manier om gratis iets nieuws krijgen en vooral het verrassingsgevoel is leuk. Soms zit er niks in, maar dat is niet erg.” En wie denkt dat er alleen maar geitenwollensokken kleding in zit heeft het mis, vertelt Floor. Regelmatig zitten er ook mooie kledingstukken van bekende (dure) merken tussen, wat voor een ander echt de ‘catch of the day’ is. “Het Gooi is natuurlijk best een aparte doelgroep”, vertelt Floor. “Maar ook in het Gooi, waar over het algemeen meer geld is dan in andere wijken, is het leuk om te doen en doe je iets voor het milieu. Alleen maar voordelen. Daarom zou ik ook graag willen dat heel veel vrouwen zich aansluiten.”

Erin en eruit

‘Als een kledingstuk een hele ronde heeft gemaakt, wordt het er weer uitgehaald’

Er zitten slechts een paar spelregels aan de kledingruil. Je bent vrij om eruit te halen wat je mooi vindt, maar wees niet te bescheiden. Ervaring leert dat de tas sneller vol raakt dan leeg. Een foto delen in de WhatsApp groep is leuk, maar niet verplicht. Wees kritisch als je kleding toevoegt: schone, hele kleding die niet verwassen is. En is de tas te vol, dan stop je even geen kleding terug maar wacht je op de volgende tas. “Je moet wel volgens eigen maatstaven kritisch naar een kledingstuk kijken. En als een kledingstuk een hele ronde heeft gemaakt (niemand wil het hebben), wordt het er door de persoon die het erin heeft gestopt er weer uitgehaald.” Of, zo heeft een deelneemster uit de kettingkledingruil bedacht, kan het kledingstuk in kwestie naar de Broedplaats Gooise Meren, die met de oude kleding aan de slag gaat.

De kracht van de tas? “De saamhorigheid”, aldus Floor. “Eigenlijk is het een soort cadeautje dat je geeft. Je stopt iets in de tas en gunt het aan iemand anders. Het leuke is dat je er niet per se voor eigen gewin in zit, maar er komt wel iets terug. Een soort karma: een cadeautje geven is fijner dan er een krijgen, maar het komt op deze manier wel naar je terug.” 

Floor wil haar initiatief nog verder uitbreiden en de kettingkledingruil tassen specificeren op bepaalde maten. Nu gaat de tas van maat 36 tot maat 44. “Als je met diversificatie aan de gang gaat kan je ook een tas maken met maatje 32-36 of voor jonge meiden. Die willen misschien toch iets anders dan meiden van 50”, lacht ze. 

Aanmelden voor deelname aan de kettingkledingruil kan via een e-mail: kettingkledingruil.nb@gmail.com, de Facebook-pagina ’Kettingkledingruil Naarden Bussum’ of Instagram: kettingkledingruil_naarden_bussum.