Levina Pors speelt vanavond om 17:15 'Radar Love' op het Bussumse carillon.
Levina Pors speelt vanavond om 17:15 'Radar Love' op het Bussumse carillon. Foto: © Bob Awick

Stadsbeiaardier Levina speelt 'Radar Love'

Stadsbeiaardier Levina Pors doet deze middag mee aan het landelijke eerbetoon aan de Golden Earring. Beiaardiers in heel Nederland spelen tegelijk om 17.15 uur het nummer ‘Radar Love’ van de Nederlandse band. 

Het is een eerbetoon aan gitarist en medeoprichter George Kooymans, waarvan vorige maand bekend werd dat hij lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer kan optreden. De band liet daarna weten niet zonder hem verder te gaan. Vandaag, op 11 maart, wordt Kooymans 73 jaar. 

Levina Pors, die sinds begin dit jaar de nieuwe stadsbeiaardier van Bussum is, vindt het eerbetoon een mooie actie. “Ik ken het nummer van vroeger”, vertelt ze. “Het is jeugdsentiment en de Golden Earring is een band met een enorme geschiedenis. Het is heel erg als zo’n rotziekte om de hoek komt kijken.”

‘Best even werken’

De afgelopen dagen heeft ze nog goed geoefend op het nummer en zelfs een eigen arrangement gemaakt. “Je vertaalt het zoveel mogelijk naar het carillon en dan maak je verschillende keuzes wat je in de muziek naar voren wilt laten komen. Andere dingen schrap je hier en daar.” ‘Radar Love’ is misschien wel internationaal het meest bekende nummer van de Nederlandse band, maar blijkt een lastig nummer te zijn om te spelen. Lavina: “Het is een nogal ritmisch gedreven nummer met een vrij hoog tempo. In dit geval ook met veel voetenwerk, want je wilt dingen zoals de baslijn vertalen. Die is in deze muziek erg belangrijk. In die zin is het spelen ervan best even werken”, lacht ze. 

Veel wind

Vanmiddag om 17.15 uur zullen de eerste klanken van de bekende baslijn van ‘Radar Love’ uit het carillon bij het gemeentehuis in Bussum klinken, maar hoe die klank zal zijn is nog een verrassing vanwege de stevige wind. “Daar ben ik eigenlijk ook benieuwd naar”, geeft Levina aan. “Soms kan stevige wind best een leuk, akoestisch effect geven. Maar dit is wel veel wind: blijft er iets van over? Het carillon in Bussum is niet heel hoog, dus dat is op zich goed te doen. Maar vanaf hoge torens kan je echt een heel apart effect krijgen met een echo.”

Sommige beiaardiers hebben meerdere carillons in verschillende steden om te bespelen, waardoor niet overal ‘Radar Love’ vanmiddag te horen zal zijn. In Weesp werd het eerbetoon al dinsdag gespeeld tijdens het wekelijkse marktconcert van beiaardier Bauke Reitsma, sinds hij op donderdag niet aanwezig is. Levina speelt normaal gesproken ook wekelijks op het carillon in Leiden, maar daar zal ‘Radar Love’ niet klinken. Het carillon is nog steeds in restauratie en de werkzaamheden zullen nog een maand duren. “Het eind komt in zicht”, aldus Lavina. “Ik vind het geweldig om daar te kunnen spelen, maar helaas is dat nog niet zo ver. Nu ben ik dus volledig gefocust op Bussum. Maar voor andere beiaardiers wordt het spelen van het eerbetoon echt een drukke bedoening.”