Afbeelding
Foto: Pixabay

Zorgen bij Gooise wethouders over aard en omvang

Huiselijk geweld komt sinds de coronacrisis in ‘t Gooi en de Vechtstreek niet vaker voor, maar de incidenten worden wel ernstiger. Dat blijkt uit de brief van de verschillende Gooise wethouders aan hun eigen gemeenteraden.

Hoewel het aantal meldingen en adviesvragen regionaal vrijwel gelijk is gebleven ten opzichte van 2019, zijn er zorgen over wat er mogelijk onder de radar blijft. “En we zien dat in 2020 de ernst van de meldingen is toegenomen”, aldus de wethouders. “Er is vaker sprake van een urgente situatie waar acuut moet worden ingegrepen dan in voorgaande jaren. Twee derde van alle meldingen bij Veilig Thuis komen binnen via de politie. Dit betekent dat Veilig Thuis pas een melding krijgt als de situatie al is geëscaleerd en er hardnekkige patronen zijn ontstaan, die zeer moeizaam te doorbreken zijn.”

Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling. In 2020 kwamen hier 1.459 meldingen binnen en werd er 1.632 keer om advies gevraagd: samen dus 3.091. In 2019 stopte de teller pas bij 3.242. Hilversum is met 1.240 (649 meldingen, 591 advies) de nummer 1 in deze regio. Gooise Meren en Huizen volgen met respectievelijk 508 (255 meldingen, 253 advies) en 465 (250 meldingen, 215 advies). 

Maar het zijn vooral de aard en omvang van huiselijk geweld en kindermishandeling, ‘als gevolg van de coronamaatregelen waar de inwoners mee te maken hebben,’ die de wethouders zorgen baren. “Zo geeft de Kindertelefoon aan dat kinderen steeds vaker bellen over emotionele problemen en huiselijk geweld dan voor de lockdown. Daarom zetten wij ons in om het zicht te behouden op gezinnen en kinderen in de knel.”

Pilot met basisonderwijs

De komende tijd versterken de gemeenten acties om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen, snel te signaleren en effectief aan te pakken. Voorbeeld daarvan is een pilot met het basisonderwijs ‘Handle with Care’. De scholen die meedoen aan de pilot worden geïnformeerd als een kind steun kan gebruiken omdat de dag of avond ervoor de politie aan de deur is geweest in verband met een geweldincident. Op dit moment is de pilot gestart in Huizen maar het is de wens om dit uit te breiden naar andere regiogemeenten en het voortgezet onderwijs.

‘Juist nu zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat steeds meer slachtoffers en plegers zich durven uitspreken’

Ook zitten de gemeenten bovenop eventueel (financieel) misbruik van kwetsbare ouderen, door de Lokale Alliantie Financieel veilig ouder worden Regio Gooi en Vechtstreek. Daarnaast komt er een online werkcongres over de Meldcode in samenwerking met Veilig Thuis, Tergooi en de huisartsen uit Gooi en Vechtstreek. Verder moet het gemakkelijker worden voor slachtoffers en plegers om naar buiten te treden door een ervaringswerker huiselijk geweld en kindermishandeling toe te voegen aan het Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek en er is een klankbordgroep van ervaringsdeskundigen opgericht. “Juist nu zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat steeds meer slachtoffers en plegers zich durven uitspreken en de steun krijgen die zij nodig hebben om uit de situatie te komen”, aldus de wethouders. “En ook de omstanders bieden wij de steun die zij nodig hebben om te weten hoe te handelen wanneer zij geconfronteerd worden met huiselijk geweld en kindermishandeling in hun sociale netwerk.”

Ondertussen doet men er alles aan om in contact te blijven met (kwetsbare) gezinnen of huishoudens die dit nodig hebben. Zo proberen - ondanks de coronamaatregelen - professionals zo goed als kan contact te hebben met de betreffende gezinnen of huishoudens. Ook heeft Veilig Thuis een chatfunctie waardoor omstanders en slachtoffers laagdrempelig en anoniem advies kunnen vragen. “We zien dat deze chat goed gebruikt wordt, juist ook door betrokkenen zelf”, aldus de wethouders. “Tijdens de avondklok zijn de openingstijden van de chat verruimd tot 22.00 uur en roepen we inwoners op om vooral niet binnen te blijven als zij acuut onveilig zijn.”

Creatieve oplossingen

Ook zijn er vanuit het Herstelnetwerk sinds begin dit jaar (online) activiteiten en ontmoeting voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ook deze trekken steeds meer bekijks. Het Regionaal Bureau Leerlingzaken onderhoudt contact met de scholen en ondersteunt waar nodig. “Zij geven aan dat alle kinderen van zowel primair als voortgezet onderwijs in beeld zijn maar dat er wel in toenemende mate zorgen zijn over kinderen. Het lukt de scholen om met creatieve oplossingen deze kinderen voldoende steun te bieden. Kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen gebruik maken van de noodopvang.”

Uit een landelijk onderzoek door het Het Verweij Jonker Instituut - waarbij ook honderd gezinnen uit ‘t Gooi en de Vechtstreek anderhalf jaar werden gevolgd - werd de ernst van het probleem nogmaals duidelijk. In 29 procent van alle onderzochte gezinnen stopte weliswaar het geweld, maar was bij 53 procent nog veelvuldig geweld met ernstige gevolgen. “Het gaat om een diverse groep gezinnen met, naast het geweld, een veelheid aan problemen waarvoor maatwerk en een integrale aanpak nodig is.”