De jeugd wil op de Beerensteinerhof blijven spelen.
De jeugd wil op de Beerensteinerhof blijven spelen. Foto: © Bob Awick

‘Veel betere alternatieven dan dit hofje asfalteren'

Paniek bij de kinderen en hun ouders van het Beerensteinerhof. Hun speelveld zou een parkeerplaats worden.

BUSSUM De angel lijkt er voor nu uit, maar de bewoners van het Beerensteinerhof in Bussum schoten vrijdag aan het einde van de middag in de stress toen zij terloops hoorden dat hun speelveldje deze week omgeturnd zou worden tot noodparkeerplaats voor twintig auto’s. “Er zijn zo veel betere alternatieven dan dit hofje asfalteren”, zegt Ruben Peek, woordvoerder namens de buurt.

Buurtbewoners zochten vervolgens in allerijl contact met de gemeente en de aannemer, blokkeerden - op voorhand - zondagavond met auto's de straat zodat de werkzaamheden maandagmorgen niet konden aanvangen en stonden diezelfde ochtend om kwart voor zeven bij de bouwkeet van de aannemer. Ook maakten kinderen afgelopen weekend spandoeken. Deze hangen nog altijd in de straat. "Een mooi signaal naar de aannemer, wetende dat de kinderen dit ook ondersteunen.”
Waarom de kinderen hun grasveld afpakken als er maximaal 150 meter verderop bij nieuwbouwproject Bensdorp permanent vijftig parkeerplekken beschikbaar zijn? Dat is de vraag die de Beerensteinerhof-bewoners bezighoudt. Hun hofje telt zo'n twintig kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar, waarvan het overgrote deel de lagereschoolleeftijd heeft. "We willen het daarom eigenlijk omdraaien, waarbij het Beerensteinerhof - een gouden en geniale plek waar alleen bestemmingsverkeer komt - de komende zes maanden de veilige speelplek wordt voor de buurtkinderen. Alle kinderen zijn hier van harte welkom. Er wordt gebasketbald en gevoetbald. Het is dé plek voor koters om te spelen. Je begrijpt dat wij - als je hier mensen uitnodigt om te komen parkeren - vrezen voor de veiligheid van onze kindjes. Ook al gaat het om een tijdelijke situatie.”
In het Spiegel staat een grote herinrichting gepland. De extra parkeerplaatsen in de buurt zijn nodig omdat steeds een aantal parkeerplaatsen in de wijk vervalt tijdens de werkzaamheden. In de wijk wordt namelijk het gemengde rioolstelsel (regenwater én vuilwater) vervangen door een gescheiden rioolstelsel. Aannemer Jos Scholman is hier vorige week in opdracht van de gemeente Gooise Meren mee begonnen. Hij voert de werkzaamheden gefaseerd uit.
Peek: "Gelukkig is ons signaal goed overgekomen. De werkzaamheden worden opgeschort en er wordt samen met de gemeente gekeken naar een alternatief.” Wat dat alternatief wordt, weet de Bussumer (nog) niet, maar hem is verzekerd dat buurtvertegenwoordigers in het nieuwe besluit worden meegenomen. "We zijn weer erkend als stakeholder in dit project en hopen in de loop van de week meer te horen.” Dat de buurt niet op de hoogte was, kwam door een communicatiefout vanuit de aannemer, zo meldt Peek.
Kort voor het ter perse gaan van deze krant heeft een woordvoerder van de gemeente desgevraagd laten weten dat de gemeente afblijft van de Beerensteinerhof. Er is aan de Nieuwe Spiegelstraat, achter De Koperen Kraan, een alternatief gevonden. Deze locatie wordt zo spoedig mogelijk klaargemaakt voor gebruik.