Marieke bracht afgelopen weekend bestellingen in Muiden rond.
Marieke bracht afgelopen weekend bestellingen in Muiden rond. Foto: Marieke Visser

'Mama is minister-president'

Nog nooit was de minister-president in Nederland een vrouw. Deze verkiezingen hebben er van de negen grootste partijen in Nederland (in de peiling op dit moment) nu voor het eerst vier een vrouw als lijsttrekker. Een inspiratie voor Marieke Visser uit Muiden en haar medeauteur Ody Neisingh om het kinderboek ‘Mama is minister-president’ te schrijven. 

“We hebben nog nooit een vrouw als minister-president gehad”, zegt medeauteur Marieke Visser, die sinds twee jaar in de nieuwbouwwijk De Krijgsman woont met haar man en twee kinderen. “Het is tijd dat er een nieuwe generatie meisjes opgroeit met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt. En rolmodellen zijn daar zo belangrijk voor. Dat nu zo goed de helft van de lijsttrekkers van de negen grootste partijen in de peilingen vrouw is, is hoopvol. Dat is belangrijk in de politiek, maar op alle prominente plekken moet dat een gebalanceerde afspiegeling zijn.” 

Meisje of jongen maakt niet uit

Het idee voor het kinderboek ontstond bij Marieke afgelopen zomer, waarna zij in contact kwam met Ody Neisingh, lobbyist voor WOMEN Inc., een organisatie die al jaren campagne voert voor meer gelijkheid op verschillende thema’s. Marieke houdt zichzelf al een paar jaar bezig met vrouwelijk leiderschap en diversiteit van vrouwen in het bedrijfsleven. In kinderboeken is het over het algemeen niet erg goed gesteld met stereotypen, stellen de dames. In die boeken heeft slechts 13% van de moeders een betaalde baan: dat is zes keer zo weinig als in de realiteit. Tevens worden vrouwen veel vaker afgebeeld in de ouderrol of als iemand die het huishouden doet. “Uit onderzoek weten we dat langdurige blootstelling aan stereotypen ertoe leidt dat deze aannamen diepgeworteld raken in onze hersenen. En dus ook in die van kinderen”, zegt Ody. “We willen alle meisjes en jongens laten zien hoe spannend en leuk politiek is. Daarom schreven we dit kinderboek. Omdat wij geloven in een wereld waarin het niet langer uitmaakt of je een meisje of jongen bent voor welke rol je gaat vervullen.” 

Tekst loopt door onder de foto.


Lilianne Ploumen (PvdA) nam met veel enthousiasme het boek in ontvangst.

Nadruk op vrouw zijn

Al snel was er een uitgeverij geïnteresseerd in het kinderboek en zijn ze “als de sodemieter” gaan schrijven. Het boek ‘Mama is minister-president’ leest als een spannend avontuur met een educatief randje als het gaat om politiek, verkiezingen en democratie. De schrijvers hebben er ook leuke ‘inside-jokes’ en verbasterde namen van Haagse politici in verwerkt.

Het resultaat werd vorige week gepresenteerd aan de vrouwelijke lijsttrekkers Sigrid Kaag (D66), Lilianne Ploumen (PvdA), Lilian Marijnissen (SP) en Esther Ouwehand (PvdD). Voornamelijk Sigrid Kaag was voor Marieke een inspiratiebron voor het boek. “In de Nederlandse cultuur zijn het voornamelijk moeders die zorgen”, vertelt Marieke. “Dat is heel moeilijk om te doorbreken. Sigrid Kaag sprak duidelijk uit toen ze zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van D66 dat ze minister-president wil worden. Maar in de media wordt er erg raar gedaan over de combinatie met het moederschap en vrouw zijn.” Er wordt nadruk gelegd of een functie als minister-president niet een te grote impact heeft op haar gezin, en of ze wel sterk genoeg is voor het Torentje. “Dat is elke keer weer de insteek van de media”, aldus Marieke. 

Tekst loopt door onder de foto.


V.l.n.r.: Ody Neisingh, Sigrid Kaag en Marieke Visser.

Sigrid Kaag (D66) kreeg vorige week het boek overhandigd en was er heel enthousiast over. “We hebben een leuk gesprek over die media-aandacht gehad”, vertelt Marieke. “Zij vond het ook best vervelend dat ze steeds als vrouw wordt benaderd, terwijl leiderschapskwaliteiten en inhoud benadrukt moeten worden.” Ook PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen nam het boek met veel enthousiasme in ontvangst, dat volgens haar op een kinderlijke manier uitleg geeft waarom politiek belangrijk is en ook leuk kan zijn. 

Bewust stemmen

Afgelopen weekend ging Marieke met de bakfiets samen met haar dochter Keet en vriendinnetje Kaat bestellingen in Muiden rondbrengen. Naast een boek voor zichzelf is het ook mogelijk een tweede exemplaar voor een basisschool te kopen. Daarmee hopen de schrijvers dat hun boek straks door heel Nederland is verspreid bij scholen en bibliotheken. Dochter Keet nam het boek al trots mee naar school - de Jozefschool groep 4 -, en leest haar juf de klas iedere dag een hoofdstuk voor.

Ga je zelf komende verkiezingen ook op een vrouw stemmen? “Zeker weten”, antwoord Marieke volmondig. “Er zijn nu meer vrouwen zich bewust dat het goed is om op een vrouw te stemmen. Veel mensen kiezen dan de eerste vrouw op de lijst, maar die vrouwen komen vaak wel in de Tweede Kamer. Als je echt impact wilt maken en vindt dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer moeten komen kun je beter kijken hoeveel zetels een partij ongeveer zal krijgen, bijvoorbeeld 10 zetels, en dan op de vrouw op plaats 12 of 15 stemmen. Dan komt die vrouw wellicht met voorkeursstemmen in de kamer.”


Marieke Visser

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding