Afbeelding
Foto: Martijn Lubbers

Al ruim 35.000 euro voor Scouting Olav

Er zijn twee weken voorbij sinds de verwoestende brand van het clubhuis - het Wiggershuis - van Scouting Olav in de jachthaven in het Naarderbos. De oorzaak van de brand is tot op heden nog onbekend. 

Vlak na de brand wilden veel mensen Scouting Olav in Naarden een steuntje in de rug geven en kwam er een doneeractie van de grond. Er is inmiddels meer dan 35.000 euro ingezameld en die loopt nog altijd op. Sigrid de Nijs, stichtingvoorzitter van Scouting Olav, vindt het mooi dat iedereen zo betrokken is. De stichtingleden zijn de afgelopen weken druk in de weer met de nasleep van de verwoestende brand, zoals de inventarisatie van al het materiaal dat in het clubhuis lag en opnieuw aangeschaft moet worden, en het afhandelen van de verzekering. Ook wordt er nog volop onderzoek gedaan naar hoe de brand heeft kunnen ontstaan. “Ze hebben nog geen oorzaak kunnen vinden”, laat Sigrid weten. “Er zijn allemaal experts langs geweest die onderzoek hebben gedaan. Gisteren was er nog een extra onderzoek en ook zijn er gesprekken gevoerd met de laatste gebruiker van het clubhuis, de teamleider van de laatste groep, voor nadere duiding wat er gebeurd is en hoe het pand is achtergelaten.”  

Hulp gemeente

Bij de brand kwam asbest vrij, afkomstig van het dak van het clubhuis. Doordat er op die winterse dag twee weken geleden weinig wind was bleef de verspreiding van de asbestdeeltjes beperkt tot slechts enkele meters rondom het clubhuis. Het terrein werd meteen afgezet en is inmiddels asbestvrij gemaakt. Sigrid: “De wethouder, Geert Jan Hendriks, heeft goed geholpen met de vergunning voor de asbestverwijdering. Dat stokte een beetje, waardoor er extra schade op het terrein zou ontstaan en we een claim van de jachthaven zouden krijgen. Dat is meteen in actie gezet.” 

Het college van burgemeester en wethouders gaf in de raadsvergadering van vorige week aan ook opgeschrikt te zijn door het nieuws van de verwoestende brand van het clubhuis en er werd direct contact opgenomen met Sigrid de Nijs om de helpende hand aan te bieden. “Ze willen hun best doen de scouting te helpen, organisatorisch en eventueel financieel. We hebben korte lijnen met de gemeente en het is een heel prettige samenwerking”, aldus Sigrid. Floor Elderman (Hart voor BNM) en Roel Kamphuis (ChristenUnie) dienden bij de raadsvergadering vorige week ook een motie in en verzoeken het college zich optimaal in te spannen om het voortbestaan van Scouting Olav zeker te stellen en om het aankomende vaarseizoen voor de leden van de vereniging mogelijk te maken. Wethouder Hendriks geeft aan dat te willen, maar eerst even af te wachten op de inschatting van het benodigde bedrag. “We voelen ons genoodzaakt en welwillend om de helpende hand uit te steken waar dat nodig is”, aldus de wethouder. Hoe die hulp vorm krijgt wordt nader besloten door het college. 


© Bob Awick

Puzzelstukjes

De grote schoonmaak - de resten van het afgebrande clubhuis - is nog niet begonnen, sinds er gewacht wordt tot de verzekering uitspraak heeft gedaan. Die uitspraak wordt volgende week verwacht, waarna de balans opgemaakt kan worden. “Iedereen staat te popelen”, geeft Sigrid aan. “Ook al is er straks nog geen clubhuis, we kunnen het terrein wel fijn gebruiken. Maar eerst moet het schoongemaakt worden. En we willen starten met de herbouw van het pand en daar plannen voor maken.” 

Dan kunnen we zeggen: dit willen we, dit is het geld dat we hebben en dit is het tekort naast alles dat al gedoneerd is’

Of de ingezamelde 35.000 euro genoeg zal zijn om al het materiaal te vervangen én het resterende bedrag - naast het bedrag dat vrijkomt van de verzekering - voor de herbouw van het clubhuis zal de komende weken duidelijk worden. Een belangrijk vertrekpunt waar het stichtingbestuur verder op borduurt. De verzekering dekt enkel het clubhuis, maar niet al het materiaal dat binnen lag. Scouting Olav wil de inzamelingsactie voortzetten en zo inrichten dat mensen gericht kunnen doneren. “We maken verschillende projecten aan met een beschrijving wat er nodig is. Dan kunnen we zeggen: dit willen we, dit is het geld dat we hebben en dit is het tekort naast alles dat al gedoneerd is.” Pas als het financiële plaatje duidelijker is kan het stichtingbestuur een plan maken voor de herbouw. Sigrid: “Het was een houten pand, maar we weten nog niet of we weer volledig met hout willen terugbouwen of toch iets anders willen. Er zijn nog veel vraagtekens en losse puzzelstukjes die we uiteindelijk in elkaar moeten leggen.”

De speltakken van de scoutingvereniging zijn vanaf meet af aan gewoon doorgegaan. Voor het zomerkamp dat ze elk jaar organiseren steekt het bestuur deze week de koppen voor bij elkaar gestoken hoe dat organisatorisch geregeld kan worden. “We hebben wel faciliteiten nodig”, licht Sigrid kort toe. “Er wordt dan gekookt en les gegeven. We bekijken hoe we dat kunnen organiseren, zodat we een goed kamp kunnen geven.” 

Afbeelding