Lex Maat neemt na zestien vaarseizoenen afscheid van zijn 'kindje' Vestingvaart Naarden en verhuist naar Giethoorn.
Lex Maat neemt na zestien vaarseizoenen afscheid van zijn 'kindje' Vestingvaart Naarden en verhuist naar Giethoorn. Foto: Bob Awick

Lex Maat neemt afscheid van Vestingvaart

Na zestien vaarseizoenen heeft Lex Maat zijn rondvaartbedrijf Vestingvaart Naarden overgedragen aan een nieuwe eigenaar. De oprichter en vooral het gezicht van de vrijwilligers-organisatie gaat de prachtige Vesting verruilen voor het Venetië van het Noorden: zijn geboortedorp Giethoorn. De rondvaarten worden gelukkig voortgezet door Stichting De Gele Loods.

“Het is in die zestien jaar echt mijn kindje geworden”, blikt Lex terug op het begin van Vestingvaart Naarden, die vaartochten in en om Naarden Vesting verzorgt. “Wat eigenlijk als een soort van grap is begonnen, groeide en werd steeds groter en professioneler.” De schipper werd in 2005 door een groepje inwoners benaderd om tijdens Open Monumentendag de haven vol oude schepen te leggen toen hij de PR verzorgde voor een landelijke vereniging voor oude zeilschepen. Na dat evenement was het zaadje voor Vestingvaart Naarden geplant. Lex: “Er was een groepje vrijwilligers die stadswandelingen in de Vesting verzorgden en die het idee hadden om rondvaarten te faciliteren, maar met de opbrengst van slechts twee euro per stadswandeling zou de aanschaf van een boot nog wel even duren.”

Tekst loopt door onder de foto.

Combinatie natuur en historie

Lex zag wel mogelijkheden om een schip uit het Noord-Hollandse aan te schaffen en nam het voortouw in het opzetten van de rondvaarten. Er waren voornamelijk vrijwillige schippers nodig. “We hebben een club samengesteld van liefhebbers die het leuk zouden vinden om te varen met mensen aan boord en om onderweg uitleg te geven over de historie van de stad”, vertelt hij, nog altijd vol passie. “En die club is door de jaren heen sterk uitgebreid tot een heel netwerk van vrijwilligers die met veel enthousiasme de rondvaartboten bemannen.”

‘Dat was het mooiste compliment dat je kon krijgen’

Tijdens het vaarseizoen van april tot eind oktober vaart Vestingvaart Naarden bij droog weer dagelijks, met uitzondering van afgelopen jaar door het coronavirus. Vooral de speciale vroege-vogel-tochten en de zomeravond-vaarten nam Lex voor zijn rekening, die hij altijd het leukste vond om te varen. Met een hart voor natuur en een liefhebber van de historie van Naarden kunnen mensen aan boord genieten van alles wat Naarden te bieden heeft. “Het is prachtig varen hier en er is zo veel te vertellen”, aldus Lex. “Een stuk historie over de Spanjaarden, de Fransen en de belegering van de stad. En aan de andere kant van de Zeepoort kom je in een oase van rust terecht waar je allerlei prachtige vogels ziet en onderweg tegen komt. Dat maakt het heel compleet en bijzonder.” De frontman krijgt dan ook ongelofelijk veel mailtjes en bedankjes van mensen die met Vestingvaart gevaren hebben, als blijk van waardering. “Mensen stapten als individuen aan boord, maar gingen als vriendenclub uit elkaar. Dat was het mooiste compliment dat je kon krijgen”, aldus Lex.

Tekst loopt door onder de foto.

Verder in Giethoorn?

“Maar aan alles komt een eind”, zo stuurt Lex terug op zijn vertrek. Hij was al die jaren de aanjager van de rondvaarten en is dan ook blij dat Stichting De Gele Loods, waar ook de VVV en de stadswandelingen in de Vesting zijn ondergebracht, de rondvaarten zal voortzetten. Beide boten - de Opwaarts, een akkerschuit van 8,5 meter en een omgebouwde paardenboot van ruim 10 meter - zijn door de stichting overgenomen. Lex: “Het is fijn dat we alles hebben kunnen overdragen. Nu het stokje wordt doorgegeven zal iemand anders zich over de twee rondvaartboten moeten ontfermen: tanken, schoonmaken, dekentjes aan boord en alles gereed maken voor vertrek. Hoe Stichting De Gele Loods dat gaat organiseren is nog niet bekend; de overdracht heeft pas net plaatsgevonden.

‘Zonder de grote groep toegewijde vrijwilligers was er geen Vestingvaart Naarden mogelijk’

Eind maart vertrekt Lex, die nog vier weken in zijn oude huis in Muiderberg woont, naar zijn nieuwe woning in Giethoorn. “Het is een hele unieke plek waar we nu gaan wonen”, vertelt hij enthousiast. “Een huis aan het water met rondom vrij uitzicht over de landerijen van Natuurmonumenten. Een en al natuur.” Hoewel hij de rondvaarten in Naarden zal gaan missen, heeft hij al stiekem wilde plannen om ook in Giethoorn iets soortgelijks als Vestingvaart Naarden te gaan organiseren. “Giethoorn staat bekend als het Venetië van het Noorden, maar van een vroege-vogeltocht of zomeravond-vaart hebben de ondernemers daar nog nooit gehoord. Wie weet ga ik dat daar proberen op te zetten, wat zelfs vanuit mijn achtertuin zou kunnen worden georganiseerd.” 

Voor een laatste afscheids-vaartocht in de Vesting is vanwege het coronavirus op dit moment geen mogelijkheid, maar Lex hoopt deze op een later moment nog te kunnen maken. “Dan wil ik ook echt, zoals het hoort, van al mijn vrijwilligers op een nette manier afscheid nemen en de schippers bedanken voor hun inzet. Want vergeet niet: zonder de grote groep toegewijde vrijwilligers was er geen Vestingvaart Naarden mogelijk.”

Tekst loopt door onder de foto.

Open Monumentendag 2012
Open Monumentendag 2012
Afbeelding