Evelien en Peter Stricker zijn in hun nopjes met hun nieuwe winkel in de Krijgsman.
Evelien en Peter Stricker zijn in hun nopjes met hun nieuwe winkel in de Krijgsman. Foto: © Bob Awick

Bakkerij Stricker opent zaak in Krijgsman-wijk

Dolenthousiast zijn eigenaren Evelien en Peter Stricker over hun nieuwe bakkerswinkel in nieuwbouwwijk de Krijgsman Muiden. Zij openen morgenochtend als de eerste ondernemers een winkel in de nieuwe wijk. Het is vandaag nog flink aanpoten om de nieuwe zaak spik en span te maken voor de opening.

“Ik vind het echt een snoepwinkeltje”, vertelt Evelien trots. “Ik wist meteen: het hoofdthema wordt roze. We zitten in een hele rare tijd nu en mensen reageren soms best heftig”, doelend op de verzachtende werking van de romantische kleur. “Toen ik tegen Peter zei dat er écht roze in moest vond hij het in eerste instantie niks. Hij moest hard lachen en hield er niet van. Ik heb het er een beetje doorheen geduwd en nu zijn we er heel blij mee. Het is heel leuk geworden.”

‘Peter maakt een lekkernijtje en ik sta morgen als gastvrouw lekker te kletsen’

De energieke onderneemster is vrijdagmiddag samen met de winkeldames en Peter nog druk in de weer om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten voor de opening van morgen, die door de huidige coronamaatregelen niet groots gevierd kan worden. Evelien: “Je kan niet open zoals je normaal open zou gaan. Het liefst hadden we een bandje buiten voor de deur gezet, maar dat doen we nu niet. Mensen zijn nog steeds een beetje bang. Peter maakt voor de opening wel een lekkernijtje en ik sta morgen als gastvrouw lekker te kletsen.” 

Tekst loopt door onder de foto.


© Bob Awick

Meteen in de smaak

Er was al maanden - al dan niet enkele jaren - sprake van dat het bakkerskoppel nog een winkel in Muiden zou openen, naast hun zaak op de Herengracht en hun twee zaken in Bussum: een winkel op de Landstraat en het Bakery Cafe in de Nassaulaan. Ongeveer een half jaar geleden werd de knoop definitief doorgehakt. “Het eerste plan was om in de Krijgsman de hele bakkerij neer te zetten”, vertelt Evelien, “maar dat bleek financieel niet haalbaar voor ons, dus hebben we dat op een gegeven moment losgelaten. We zijn toen gaan kijken naar de winkelpandjes, maar ik vond het allemaal te klein. Daar werd ik niet enthousiast van.” 

‘We zijn gaan kijken en vonden dit zo’n leuk plekje’

In het huidige winkelpand op de hoek van de straat Waterlinie zou een meubelwinkeltje komen, maar dat ging plots niet door. Het hoekpand kwam beschikbaar en viel bij het stel meteen in de smaak. Evelien: “We zijn gaan kijken en vonden dit zo’n leuk plekje.” Wanneer de richtlijnen het weer toelaten is er op de gezellige hoek ook ruimte voor een paar tafeltjes, waar klanten in de zon van een lekker kopje koffie en gebakje kunnen genieten. De bakkerij blijft gevestigd in hun zaak op de Herengracht en alle producten worden dagvers naar de nieuwe winkel gebracht.

Tekst loopt door onder de foto.


© Bob Awick

Vrolijke energie

‘Mensen zijn super enthousiast, dat merken we iedere dag als we hier zijn’

Krijgsman-bewoners keken al maanden reikhalzend uit naar de komst van de bakkerswinkel in hun wijk en knoopten de afgelopen weken continu een praatje aan met Peter en Evelien met de vraag wanneer de winkel open gaat. “Mensen zijn super enthousiast, dat merken we iedere dag als we hier zijn”, aldus de bakkersvrouw. De nieuwe wijk heeft volgens haar een vrolijke energie. “Het is opvallend leuk hier. In de woonwijk waar ik woon leeft iedereen binnen of in zijn eigen tuin. Hier leeft niemand in zijn eigen tuin, maar gaan ze op een bankje of krukje op straat zitten, trekken een wijntje open, de buurvrouw komt erbij zitten en de kindjes haken aan. Echt heel anders. Dat ken ik helemaal niet.”

De coronatijd is voor veel ondernemers een onzekere periode.  Evelien en Peter hebben dan ook de afweging zorgvuldig gemaakt om toch de winkel in de Krijgsman te openen. “Wij missen nu bestellingen van de horeca”, legt Evelien uit. “Je komt omzet tekort, maar dit is wel de manier om er omzet bij te krijgen.” Daarbij hebben ze een inventieve manier gevonden om de extra kosten van de nieuwe winkel op te vangen. “Klanten kunnen een kaart kopen voor 125 euro, waarmee je voor 165 euro aan producten krijgt. Iedere week krijgt een klant daarmee gedurende een jaar 2,50 euro korting, elke maand een gratis pak koeken en elk kwartaal een taart cadeau. Je hebt dus 25 procent rendement. Het is een soort crowdfunding dat we hebben gedaan om een stukje financiële buffer op te bouwen om de winkel in de Krijgsman te financieren. We hopen natuurlijk dat met name de aankomende maand dat goed blijft lopen.”


© Bob Awick

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding