De kunstenaars bij het huidige kunstwerk op het Veerplein.
De kunstenaars bij het huidige kunstwerk op het Veerplein. Foto: © Bob Awick

Genomineerden van Veerplein-kunst

De drie genomineerden voor het kunstwerk op het Veerplein zijn bekend. Het gaat om: Willem Zijlstra met Plastic Soup Man, Marieke de Jong met True Colors en Miki Sarto met Inclusie.

“Ontzettend leuk”, reageert Marieke de Jong (54) enthousiast op haar nominatie. Ze woont in Ankeveen, maar heeft haar atelier aan de Vliegdenweg in Bussum. Ze werd door vriendinnen uit Bussum op de gemeentelijke wedstrijd geattendeerd. “Gek genoeg was ik die middag met een ander werk bij smid Joost Zwagerman in Nederhorst den Berg toen het ter sprake kwam. Hij vertelde toen dat zijn beeld nu op de sokkel staat. Dat was bijzonder.”

Ze stapte voor haar ingediende ontwerp uit haar ‘comfortzone’. “Het iets heel anders geworden dan ik normaal maak. Ik heb een klein ontwerp gemaakt, maar als ik win moet het in het groot en daarover ben ik nog wel een beetje aan het puzzelen”, zegt ze eerlijk. “Maar dan roep ik maar: ik ben net Pipi Langkous, ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan. Dus we gaan het gewoon doen.”

‘Ik denk dat als je transparant bent je echte kleur laat zien’

Haar werk heet True colors. “De titel slaat op de weerkaatsing van iedereen. Het is een transparant beeld van epoxy en daar kan iedereen doorheen of inkijken en wat je ziet hangt heel erg af van de lichtinval. Je ziet jezelf, reflecties van je jezelf, de omgeving en de winkels. De opdracht was ook: verandering en kleur en daar ben ik mee aan de slag gegaan.”
Aanvankelijk ging ze aan de slag met een golf (”die zorgt voor kracht en verandering”) met alle kleuren van de regenboog, maar ineens kwam ze op een nieuw idee van het transparante werk dat resulteerde in ‘omvallende krachtige waterstralen’ ofwel een ‘verstilde fontein’. “Door de transparantie worden juist de werkelijke kleuren zichtbaar.” Ze weet dat het tegenstrijdig klinkt, maar zo kwam ze er wel op. “En ik wilde ook iets vriendelijks neerzetten, waar mensen blij van worden.” Het beeld wordt ongeveer één meter hoog; de stralen variëren in hoogte van zo’n 60 tot 110 centimeter, vanaf de sokkel, waarmee de lichtdoorlatende druppels op ieders ooghoogte komen. Als ze wint vindt ze het een enorme eer. “En een hele goede reclame voor mezelf. Hopelijk genereert het klandizie, zeker in deze lastige coronatijd. Dat was ook wel een motivatie om mee te doen.” De Jong gaat het werk sowieso maken. “Als ik er niet mee win dan is het over een tijdje te zien tijdens een expositie op Sypesteyn in Loosdrecht.”

Zwerfvuil-verzamelaar

Willem Zijlstra (66) en Marieke de Jong kennen elkaar, want ook Zijlstra werkt vanuit een atelier aan de Vliegdenweg. Zijlstra, een geboren en getogen Bussumer, vraagt met zijn Plastic Soup Man aandacht voor het milieuprobleem. Hij zegt dat zijn creatie een opmerkelijk zwerfvuil-verzamelaar is. “Anderhalf jaar geleden heb ik hem ontworpen”, vertelt hij. “Het oorspronkelijke model heb ik gemaakt van kippengaas om mijn eigen lichaam heen. Later heeft een bevriende kunstenaar hem daarna in staaldraad uitgevoerd, omdat kippengaas te kwetsbaar is in de openbare ruimte. Via de openingen in zijn hoofd en in zijn borst kan afval opgeslagen worden in zijn lichaam. Afgelopen maanden heeft hij bij de entree van het Willem de Zwijger College in Bussum gestaan en de leerlingen hebben uitstekend gebruik gemaakt van zijn diensten. Wie weet volgen andere scholen dit voorbeeld want het model is te reproduceren.”

‘Er staat een tekstwolk bij ‘Plastic soep begint op de stoep’

Hopend op een prominente plek in het hart van Bussum nodigt de Plastic Soup Man dus iedereen uit om hem met plastic resten te vullen en zo samen het centrum van Bussum schoner te maken. “Want”, zegt Zijlstra, “als ik dagelijks door Bussum fiets, zie je zo onwaarschijnlijk veel rotzooi en ik erger me daar geweldig aan. Toen dacht ik: daar kan ik als kunstenaar een leuke draai aan geven.” Zo is de afvalcontainer in de vorm van een mensfiguur ontstaan. “Er staat een tekstwolk bij ‘Plastic soep begint op de stoep’. Mocht ik winnen dan komt deze tekst ook bij/op de sokkel te staan.” Het kunstwerk kan met slotjes worden opengemaakt. Zijlstra biedt de gemeente aan om eenmaal per maand - twee jaar lang - de Plastic Soup Man te legen. “Ik fiets er toch regelmatig langs.” Het proefmodel staat bij De Groene Afslag (op de grens Laren/Bussum, red.). 

Zinvolle boodschap

Inclusie heeft Miki Sarto (67) uit Bussum zijn kunstwerk, gemaakt van staal, hout en (plexi)glas, genoemd. “Hiermee wil ik alle mensen, zonder uitzondering, waardigheid geven. Ik heb geprobeerd met dit beeld affiniteiten te creëren die kunnen worden geïnterpreteerd door een ieder die het observeert”, vertelt hij. Sarto is een Italiaan, geboren in Venetië. Tien maanden per jaar woont en werkt hij in Bussum. Al jaren timmert hij als kunstenaar aan de weg. Ook heeft de gepassioneerde kunstenaar naar de samensmelting van de drie voormalige gemeenten Bussum, Naarden en Muiden/Muiderberg gekeken. Hij wilde een beeld maken, die het broederschap tussen de drie kernen weergeeft. “Een zinvolle boodschap voor een liefdevol leven”, legt hij uit.

Inclusie wordt 1.70 meter hoog. Aan de sculptuur vallen onmiddellijk details op, zoals het tweekoppige deel dat gecombineerd wordt met het onderliggende lichaam, zowel te observeren in de richting van het vrouwelijke als in dat van het mannelijke gezicht. In het onderste deel van de sculptuur zien we dezelfde symbolische lezing van de seksen welke de blik van de waarnemer als geheel kan vangen. Dit alles motiveerde me om een poëtisch werk te maken: inclusie Man-Vrouw, Man-Man, Vrouw-Vrouw dat de juiste balans van begrip tot stand brengt, symbool voor de ideale dimensie van liefde, samenleven en respect tussen mensen. De driehoeken symboliseren de zeilen die een reis door nieuwe horizonten vertegenwoordigen: een reis die iedereen in moeilijkheden maakt om een veilige haven van menselijk begrip te bereiken.” Sarto’s partner Patricia Schaapherder las over de wedstrijd in deze krant en wees hem er op. Hij ging direct enthousiast aan de slag.

‘We hebben gelet op speelsheid, materiaalkeuze en het thema Verandering, met oog voor het kleurrijke’

Eind 2020 ging de gemeente op zoek naar een nieuw kunstwerk voor de wisselsokkel op het Veerplein in Bussum. Het kunstwerk moet verandering symboliseren en mag kleur aan het Veerplein geven. Kunstenaars uit de regio Gooi en Vechtstreek reageerden op de oproep. Uit acht inzendingen heeft Stichting Kunstkring Artes, na een atelierbezoek, drie werken geselecteerd. De selectiecommissie van Kunstkring Artes Bussum, bestaande uit Elisabeth Riddering, Yvonne Swierenga, Henk van Kalken, heeft uit de ingezonden werken unaniem vier kunstwerken uitgekozen voor de wisselsokkel op het Veerplein. Vervolgens bezochten zij de kunstenaars, waarna er drie overbleven. “Het was niet gemakkelijk om deze keuze te maken”, zegt het drietal. “We hebben gelet op speelsheid, materiaalkeuze en het thema verandering, met oog voor het kleurrijke.” Natuurlijk was ook de motivatie van de kunstenaar om een beeld in Bussum te willen hebben staan mede bepalend voor de keuze van Artes.

Stemmen

Inwoners kunnen tot en met 3 maart 2021 stemmen op hun favoriete kunstwerk. Bekijk de drie ontwerpen en breng uw stem uit via gooisemeren.nl/wisselsokkel. Na 3 maart aanstaande wordt het winnende kunstwerk bekend gemaakt. In het voorjaar komt het nieuwe kunstwerk op de wisselsokkel te staan.