Archieffoto uit 2017 bij Atletiek Vereniging (AV) Tempo in Bussum.
Archieffoto uit 2017 bij Atletiek Vereniging (AV) Tempo in Bussum. Foto: Peter Veerman

Bussumse clubs hopen op maatwerk om grote financiële sprong te maken

Bussumse sportclubs zeggen met het huidige voorstel nog steeds nadeel te ondervinden. Sportpark Zuid heeft een tegenbod gedaan om het huurtarief te verlagen.

BUSSUM Over het voorstel voor de harmonisatie van het beheer- en tariefstelsel buitensport wordt vanavond in de gemeenteraad gestemd. Wethouder Alexander Luijten stelt dat terwijl er eerst nog sprake was van nadelen voor veel Bussumse verenigingen, er met dit voorstel slechts een enkel geval overblijft waar zonodig maatwerk voor komt. Maar Bussumse clubs zijn er niet positief over.

"De wethouder wil het positief brengen om het voorstel aangenomen te krijgen, maar eigenlijk is het al twee jaar hetzelfde verhaal: dat het prachtig en redelijk is”, zegt Ton Engelen, woordvoerder van Stichting Beheer Sportpark Zuid in Bussum. De stichting zet vraagtekens bij het 'rozengeur-en-maneschijnverhaal' van de wethouder. "Vooral omdat hij van alles belooft, maar niet over de brug komt. Mensen bij ons beginnen zich ongemakkelijk te voelen en vinden dat het onbetrouwbaar overkomt.” Sportpark Zuid, huisvesting van Atletiek Vereniging (AV) Tempo, DOC (korfbal) en BHC (handbal), zal met het huidige voorstel van de harmonisatie jaarlijks 30.000 euro huur moeten betalen aan de gemeente. Op dit moment betaalt Sportpark Zuid slechts het symbolisch bedrag van 1 euro aan de gemeente Gooise Meren, zoals in de jaren 90 door de gemeente Bussum met alle Bussumse clubs is afgesproken. Door de harmonisatie zullen de Bussumse verenigingen meer huur moeten gaan betalen - in het geval van AV Tempo gaat het van enkele duizenden euro's per jaar naar 20.000 euro - wat resulteert in een hogere contributie van de leden. De pijn zit in de flinke financiële sprong die de Bussumse clubs onhaalbaar vinden, ongeacht de overgangsperiode van drie jaar en de mogelijkheid tot zelfwerkzaamheid. Voornamelijk voor de kleine verenigingen is de stap groot. "Met een kleiner aantal leden moet je gezamenlijk een hoog bedrag ophoesten, alleen al voor de huur van de accommodatie. Dan wordt door andere ambities gemakkelijk een streep gezet en loop je het risico dat je een relatief onaantrekkelijke vereniging wordt.”
De harmonisatie van tafel krijgen is inmiddels een gepasseerd station. Wel hopen de Bussumse verenigingen dat het beloofde maatwerk snel concreet wordt. "De wethouder heeft herhaaldelijk gezegd met een oplossing te komen”, stelt Engelen. "Twee keer is er contact geweest waarin hij de situatie onderkent.” Na wachten op een voorstel van wethouder Luijten besloot Sportpark Zuid drie weken geleden zelf een tegenvoorstel te doen: 20.000 euro in plaats van 30.000 euro. "We laten hiermee zien dat we best bereid zijn om mee te gaan, maar het moet wel financieel haalbaar zijn voor de verenigingen.” Op dat voorstel is tot nu toe nog geen reactie gekomen. Meer Bussumse clubs pleiten voor een redelijke tegemoetkoming voor de financiële pijn die ze lijden, anders zullen zij niet akkoord gaan met dit voorstel. Enkele stichtingen hebben nog een langlopend contract dat de huidige situatie in stand houdt. Engelen: "De gemeente kan de harmonisatie wel opleggen, maar ons contract loopt nog tot 2036. Dan zouden we het voor de rechter moeten laten komen. De wethouder denkt dat hij dat wel wint, maar wij hebben ook juridisch advies ingewonnen en denken dat de gemeente niet zal winnen.” Wethouder Luijten gaf vorige week aan geen juridische stappen te willen ondernemen en ook Stichting Beheer Sportpark Zuid is niet van plan het zover te laten komen.

Lees meer online: 'De wethouder en ambtenarij zijn aan zet'