Doneren aan Scouting Olav kan via www.gofundme.com/f/wederopbouw-wiggershuis-scoutingolav.
Doneren aan Scouting Olav kan via www.gofundme.com/f/wederopbouw-wiggershuis-scoutingolav. Foto: Martijn Lubbers

Clubhuis Scouting Olav Naarden volledig afgebrand

Het Wiggershuis van Scouting Olav is door brand verwoest. Drie boten, zeilen, masten en lesmateriaal zijn verloren gegaan.

NAARDEN Het clubhuis van Scouting Olav aan de IJsselmeerweg in Naarden is donderdagochtend in een paar uur tijd compleet afgebrand. Naast het volledig houten Wiggershuis is ook een groot deel van de spullen van de zeilende scouts in vlammen opgegaan. De donkere rook was kilometers ver te zien.

De brand brak rond 9 uur uit en binnen enkele uren was duidelijk dat het clubhuis niet meer te redden was. De brand heeft naast het gebouw ook drie boten, zeilen en masten van een aanzienlijk deel van de vloot en al het lesmateriaal van zeilschool Seal verwoest. Een enorme klap voor de scoutingvereniging, in emotionele en materiële zin. Het Wiggershuis uit 1984 heeft voor veel mensen een grote emotionele waarde, vertelt Sigrid de Nijs, voorzitter van het stichtingbestuur. "Er zijn veel herinneringen aan het Wiggershuis. Zoveel jaren hebben de scouts daar elke zaterdag doorgebracht, leren zeilen in de vletten en kampen gehad. Er is zo veel historie. Iedereen is aangeslagen, maar tegelijk ook vol wil en energie om door te gaan en opnieuw op te bouwen." Het is inmiddels duidelijk dat een deel van de schade van het clubhuis gedekt is, maar zeker niet alles. De scouting heeft geld nodig om de verwoeste materialen opnieuw aan te schaffen. Daarom is de vereniging een inzamelingsactie gestart, waar de donaties sinds de brand volop binnenstromen: dinsdagmiddag was er al meer dan 30.000 euro opgehaald. Sigrid de Nijs is diep geraakt door de steun die de vereniging vanuit de gemeenschap krijgt. "Je merkt dat de scouting voor velen van maatschappelijk toegevoegde waarde is en mensen ons een warm hart toedragen", vertelt ze.
Prioriteit van Scouting Olav is dat de opkomsten van alle speltakken ondanks de brand de komende periode doorgaan. Ook wil de vereniging in het vaarseizoen alle zeilende speltakken weer het water op laten gaan en zelfs het zeilkamp van vaarschool Seal in de zomervakantie blijft op de planning staan. "Ik ben zo ontzettend trots op iedereen”, vertelt Sigrid oprecht. "Er is enorme veerkracht: mensen zijn positief en we zetten onze schouders eronder om alles zo goed mogelijk te organiseren.” De vereniging bepaalt de komende periode hoe dit precies vormgegeven kan worden. Voor de details van de herbouw van het clubgebouw is het nog te vroeg. Over twee weken wordt duidelijk hoeveel de verzekering zal uitkeren. Daarna zal nagedacht worden hoe het nieuwe clubhuis vorm krijgt. Sigrid: "Het was een oud gebouw - uit 1984 - dat in de loop der tijd aanpassingen nodig had.” Voor die aanpassingen was Scouting Olav sinds dit jaar ook bezig geld in te zamelen. "In die zin is dit ook een kans om een pand neer te zetten dat aan de wensen van Scouting Olav voldoet”, eindigt Sigrid op een positieve noot.
De GDP-fractie heeft vragen gesteld in hoeverre de gemeente organisatorisch dan wel financieel de helpende hand kan/wil bieden - omdat het clubgebouw op gemeentegrond ligt - zodat de scouting snel weer een nieuw clubgebouw heeft.