In Bastion Oranje ten tijde van het FotoFestival.
In Bastion Oranje ten tijde van het FotoFestival. Foto: Yvette de Vries

Bobo verliest parkeerplek-rechtszaak

NAARDEN De achttien parkeerplaatsen rondom de vesting in Naarden komen er. De bestuursrechter heeft het beroep dat de Vereniging Bewoners Omgeving Bastion Oranje (Bobo) in Naarden had aangespannen tegen de gemeente Gooise Meren en de Stichting Monumentenbezit ongegrond verklaard.

De Bobo had de bestuurszaak aangespannen met als inzet dat de parkeervergunning voor de vijftien parkeerplaatsen rondom de vesting in Naarden niet verhoogd zou mogen worden tot achttien parkeerplaatsen.
De bestuursrechter stelt hen in het ongelijk. Volgens de rechter gaat het hier om een geringe toename van het aantal parkeerplaatsen, drie in totaal, waardoor de wijziging in de parkeervergunning van ondergeschikte aard is. Ook stelt de rechtbank dat niet is gebleken dat deze toename zo groot is dat dit tot onaanvaardbare gevolgen voor de parkeersituatie in de omgeving zal leiden.
De Bobo spande de bestuurszaak in december aan omdat zij bang is dat door de aanleg van de extra parkeerplaatsen de verkeersonveiligheid in Naarden-Vesting zal toenemen voor voetgangers en dan in het bijzonder voor ouderen en kinderen. Daarnaast is de Bobo bang dat door de aanleg van de parkeerplaatsen in de kom het cultuurhistorisch karakter van Naarden-Vesting teniet wordt gedaan. De gebouwen in de vesting staan al tien jaar leeg. Stichting Monumenten Bezit wil Bastion Oranje gebruiken voor kantoorruimte en werkplekken met behoud van het monumentale karakter van de gebouwen. De gemeente liet weten dat zij belang heeft bij het behoud van de vestingwerken. Zij vindt het belangrijk dat de gebouwen niet langer leeg blijven staan, maar gebruikt en onderhouden gaan worden.


Jongen (14) aangevallen door hond

BUSSUM Een 14-jarige jongen is vorige week tijdens het sleeën door een hond aangevallen. De knul maakte hierbij een val, waarbij hij botbreuken aan arm en schouder opliep.

De eigenaar van de hond maakte zich uit de voeten, maar werd de volgende dag dankzij getuigen gevonden. Hij betuigde spijt, maar zegt de val niet te hebben gezien. Het incident wordt door de getroffen familie neergelegd bij de letselschade-advocaat.