De Brandsmaschool in Bussum ging maandag weer gewoon - en extra feestelijk - open.
De Brandsmaschool in Bussum ging maandag weer gewoon - en extra feestelijk - open. Foto: activiteitencommissie Brandsmaschool

Kinderen weer naar school; veel basisscholen nog dicht

Veel kinderen hadden maandag nóg een dagje sneeuwpret. Hoewel de basisscholen vanaf maandag na anderhalve maand thuisonderwijs weer open mogen, hielden veel scholen in Gooise Meren de deuren nog even dicht.

GOOISE MEREN De Vondelschool, de Gooilandschool, de Vinkenbaan, de Vrije School Michael, de Brandsmaschool en basisschool De Hoeksteen durfden het maandag al wel aan en verwelkomden de leerlingen met open armen terug op school. Toch koos de meerderheid van de basisscholen in Gooise Meren voor een extra dag thuisonderwijs. De reden: door het winterse weer en de grote hoeveelheid sneeuw konden veel leerkrachten moeilijk naar school komen.

Zo besloot ook de Juliana Daltonschool in Bussum om een dag langer dicht te blijven. "Van onze acht groepen moeten zeven leerkrachten van ver komen”, legt de kersverse directeur Angelique Eijken uit. "Toen op een gegeven moment code oranje eruit werd gegooid en werd aangeraden niet de weg op te gaan, hadden we ook te maken met collega's die wat angstig werden.” Hoewel de weersverwachting voor de komende dagen nog steeds flinke kou laat zien, hoopt Eijken dat de wegen de komende dagen beter begaanbaar zijn. "We hebben de intentie om vanaf dinsdag wel open te zijn.” De Jozefschool in Muiden maakte dezelfde keuze. "Het is zeker geen gemakkelijke beslissing, maar dit is overmacht”, vertelt directeur Marieke van de Weijer. Ook in haar team moesten veel leerkrachten van ver komen. “Dit is wel echt een domper, zeker omdat de leerkrachten zo naar dit moment hebben uitgekeken. Sommige hebben de hele klas versierd omdat ze zo blij zijn dat de kinderen weer zouden komen.” Dinsdag ging de Jozefschool wél open.
Op de Brandsmaschool in Bussum waren de kinderen dolenthousiast dat ze weer naar school mochten. Met spandoeken en slingers op het schoolplein werden ze feestelijk ontvangen door hun juffen en meesters. Directeur Marita Groenestijn stond maandagochtend glunderend bij de deur om al haar leerlingen weer te verwelkomen. "Ik ben heel blij dat ze er weer zijn”, verzucht ze. "Een school zonder kinderstemmen is eigenlijk geen school.” Naast de slingers en ballonnen hadden sommige leerlingen als grapje hun coronacoupe extra fraai uitgedost. "Er kwam een leerling aan met vogels in het haar, een andere met lichtjes en jongens met een staartje op hun hoofd. Heel grappig hoe ze binnenkwamen”, lacht Marita.
Ook de kinderen van basisschool De Hoeksteen in Bussum mochten hun juf of meester weer in het echt zien in plaats van op een scherm. "We hebben allemaal blije gezichtjes hier buiten op het schoolplein in de sneeuw”, schetst directeur Floor Tiesing. "Ze kwamen allemaal blij binnen vanmorgen. Wij zelf overigens ook." Er zijn enkele leerkrachten die wegens de sneeuw niet naar school konden komen. Zij draaien vandaag gewoon mee met het lesprogramma, alleen dan online. Tiesing: “Er zijn extra onderwijsassistenten in de klas aanwezig om die leerkrachten extra te instrueren."

Veel extra richtlijnen