Meer bewegen en andere uitdagingen voor een gezonde leefstijl staan op 30dagengezonder.nl.
Meer bewegen en andere uitdagingen voor een gezonde leefstijl staan op 30dagengezonder.nl. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

Meedoen met actie 30dagengezonder is juist nu een goede stok achter de deur

Door een maand lang een gezonde uitdaging vol te houden, wordt het makkelijker dat ook in de toekomst te blijven doen.

Regio Astrid Heijstee, wethouder in Weesp, maakt vanaf 1 maart elke dag lopend een ommetje en doet dan een zelfgeschreven kaartje in de bus van een inwoner. Het is dit jaar haar uitdaging voor de actie 30dagengezonder. "30 kaarten in 30 dagen, het leek mij een goed voornemen", meent Heijstee. "Ik ben in beweging en steek tegelijkertijd de mensen een hart onder de riem." Zij hoopt dat ook inwoners zich massaal aanmelden op 30dagengezonder.nl. "Corona heeft een grote impact op iedereen. Juist nu is het goed voor je gezondheid en mentale gemoedsrust om jezelf een positief doel te stellen."

Voor het vierde jaar op rij kunnen alle inwoners uit de regio meedoen met de actie 30dagengezonder, onderdeel van Blijf gezond, de GGD-campagne in coronatijd. Het idee is dat mensen een uitdaging kiezen en zo het heft in eigen hand nemen. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt post in de mailbox ter ondersteuning om de uitdaging te laten slagen. De actie slaat aan, zo blijkt, want elk jaar doen er meer mensen mee. Vorig jaar stond de teller op 1.200 inwoners, twee scholen en twaalf bedrijven in Gooi en Vechtstreek.

Ook de buurtsportcoaches in Blaricum, Eemnes en Laren grijpen 30dagengezonder al een paar jaar aan om zich als team uitdagingen te stellen en sportief en gezond leven uit te dragen naar alle bewoners. "Bewegen is heel belangrijk, ook om mentaal fit te blijven", zegt Nick Scholten, teamleider van Sportief en Gezond BEL. "Deze 30 dagen zijn daarvoor een mooie aanleiding."

Work-out
Hoewel de coronamaatregelen het voor de sportcoaches onmogelijk maken om voor volwassenen in groepsverband iets te organiseren, blijft er volgens Scholten nog genoeg voor hen mogelijk: elke dag een aantal push-ups, een half uur wandelen of tijdens het thuiswerken een pauze nemen voor een korte work-out. Met dat laatste gaan de sportcoaches de inwoners helpen. Scholten: "Tijdens de 30 dagenchallenge zetten wij elke dag een filmpje met een work-out of tips voor gezond leven op onze Facebookpagina en de site sportiefengezondbel.nl. Simpele oefeningen waar jong en oud aan mee kunnen doen."

Uitdagingen

Wie meedoet met 30dagengezonder kan kiezen uit verschillende uitdagingen of bedenkt er zelf een. Iets doen met gezondere voeding is het meest populair, gevolgd door meer bewegen. Ook kiezen een groot aantal inwoners voor ontspanning, minder alcohol drinken of een natuurwandeling. Uitdagingen om anderen meer aandacht te geven, worden minder vaak gekozen.

1.200 inwoners deden vorig jaar mee met 30dagengezonder

Astrid Heijstee, die ook voorzitter van het regionale wethoudersoverleg Gezondheid & Ondersteuning is, trekt de actie wel breder. "In 2018 deden wij als college voor de eerste keer mee. Mijn uitdaging was toen om elke dag een compliment aan iemand te geven. Ik heb daar nu nog goede herinneringen aan. Met mijn 30-kaartjesactie van dit jaar wil ik ook iets bijdragen aan het welzijn van inwoners."

Het merendeel van de deelnemers (65 procent) deed vorig jaar individueel mee. Zeker voor hen is de actie die in maart begint een goede stok achter de deur, volgens Heijstee. "Als je met gezin, familie, vrienden, collega’s, klas of hele school meedoet, houd je elkaar scherp. Dit jaar is dat ingewikkelder en ik denk dat de aanmoedigingsberichtjes die elke deelnemer in de mailbox krijgt dan echt helpen om vol te houden."

Hoewel bestuurders en medewerkers grotendeels thuiswerken, zal iedereen ook dit jaar weer gezamenlijk meedoen, verzekert Heijstee. "Ik heb het onderwerp alweer aangezwengeld. Ze kunnen er ook dit jaar niet omheen."