Het eerste elftal van V.V. Naarden in 1947. V.l.n.r.: Gerrit van Haperen (secretaris), Joop van den Burg, Ton Brouwer, Jan van Rooijen, Jan Hazelaar, Toon Kloosterman, Willem Brouwer (elftalbegeleider), Jaap van den Berg (voorzitter). Midden: Joop Vos, Gert Hazelaar en Gerrit van Huissteden. Vooraan: Wim Vierwind, Piet Vos en Joop Scheffers.
Het eerste elftal van V.V. Naarden in 1947. V.l.n.r.: Gerrit van Haperen (secretaris), Joop van den Burg, Ton Brouwer, Jan van Rooijen, Jan Hazelaar, Toon Kloosterman, Willem Brouwer (elftalbegeleider), Jaap van den Berg (voorzitter). Midden: Joop Vos, Gert Hazelaar en Gerrit van Huissteden. Vooraan: Wim Vierwind, Piet Vos en Joop Scheffers. Foto: Streekarchief Gooise Meren

Kleine gemeente Naarden telde in hoogtijdagen maar liefst vier clubs

Coen Mulder (88) uit Naarden vond het prachtig toen hij begin deze maand op de historische pagina in deze krant een foto uit 1947 van zijn maatjes herkende.

NAARDEN Wel merkte Coen Mulder op dat het onderschrift niet helemaal klopte en dat stuitte hem een klein beetje tegen de borst, want De Meervogels was de concurrent van V.V. Naarden, het team op de foto.

Hij kroop in de pen. “Ik voelde me daartoe verplicht”, zegt de krasse baas, die in de jaren 50 bij V.V. Naarden voetbalde. Door zijn verhaal te delen, denkt hij vele Naarders een plezier te doen, want: ”Talrijke nazaten en kennissen van de afgebeelde voetballers en bestuursleden zijn nog woonachtig in Naarden en omgeving.”
Mulder: “De foto op zich is heel duidelijk, maar het onderschrift niet. Niet zo verwonderlijk. Het gaat om een beeld van ruim zeventig jaar geleden en literatuur om te raadplegen is er niet.”
Dat bevestigt ook Lizzy van het Streekarchief Gooise Meren. Zij laat weten niet verbaasd te zijn dat er reactie op deze foto is gekomen: “Als ik het zo lees kloppen vooral de namen niet. Tja, die zijn er ooit door een vorige eigenaar van de foto aan gegeven. Die controleren wij natuurlijk niet.”
Coen Mulder raakte geïnspireerd door de foto. Zijn geheugen is nog goed en hij kan ook nog schrijven, meldt hij. Hij wil de lezer daarom mee terug nemen in de tijd; naar de jaren 20 toen in Naarden voor het eerst in verenigingsverband tegen een bal werd geschopt. “Dat gebeurde bij NVC, de afkorting voor Naardense Voetbal Club. Dit NVC bleek niet echt levensvatbaar en in 1931 werd de club ontbonden en heropgericht onder de naam V.V. Naarden. De organisatie was in goede handen, het ledental nam toe en ook sportief gezien ging het de club voor de wind”, weet Mulder.
Gedurende de jaren 30 schoot de voetbalsport in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Ook in Naarden kwam er een tweede club: RKVV De Meervogels. "Opgericht door jongens van de Sint Vitusparochie. Hun verenigingsnaam was niet willekeurig gekozen. Hun voetbalveld lag namelijk naast de Keverdijk, op betrekkelijk korte afstand van het vogelrijke Naardermeer.” In 1935 werd ook nog Chefana opgericht, een samentrekking van de Chemische Fabriek Naarden. "Het opkomende bedrijfsleven zag het belang van sportieve medewerkers in. Deze club had de voorkeur om op zaterdag te voetballen. Een uitkomst voor de jongens aan wie sporten op zondag ontraden werd.”
De gemeente Naarden groeide halverwege de vorige eeuw enorm. Er bleek zelfs behoefte aan een vierde voetbalvereniging. "Op initiatief van middenstanders van de Mackaylaan kwam voetbalclub Ministerpark tot stand.”
Vier voetbalclubs in een relatief kleine gemeente als Naarden bleek echter te veel van het goede. "V.V. Naarden en De Meervogels zagen dat bijtijds in”, herinnert Mulder zich. "De clubs fuseerden in 1967 en gingen verder onder de naam De Vesting.” Zelfs het bestaan van drie clubs was te veel; Chefana en Ministerpark besloten in 1973 het voorbeeld van hun eerder gecombineerde plaatsgenoten te volgen: V.V. Naarden was geboren. "Ook het voortbestaan van twee clubs bleek om diverse redenen op problemen te stuiten. De Vesting en het nieuwe Naarden zochten toenadering. Dit leidde in 1989 tot het ontstaan van één vereniging in de gemeente. Over de naam werd niet moeilijk gedaan, die werd NVC (Naarden Vesting Combinatie). Deze laatste combinatie ontwikkelde zich geleidelijk tot de bloeiende sportvereniging met uiteenlopende activiteiten zoals we die tegenwoordig kennen”, besluit Mulder.