Guus Kroon kwam er pas sinds kort achter wat het sierteken betekent.
Guus Kroon kwam er pas sinds kort achter wat het sierteken betekent. Foto: © Bob Awick

Actie voor het behouden van sierbestrating in wijk Mariahoeve

In de wijk Mariahoeve zijn meerdere siertekens te vinden die in de jaren 70 door meesterstratenmaker Gijs du Pau zijn gelegd.

MUIDEN Dit jaar staat de opknapbeurt voor wijk Mariahoeve op de agenda: onderhoud aan wegen, riolering, openbare verlichting, groenvoorzieningen en speelplaatsen. Daarmee wordt ook het pad De Spiering - tussen De Nooitgedacht en wandelpad De Kalkovens in - voorzien van nieuwe tegels, ten koste van de sierbestrating.

Guus Kroon kwam er pas sinds kort achter wat de sierbestrating achter de brievenbus in de wijk Mariahoeve voorstelt. “Eerst zag ik vanaf de andere kant alleen de vis, maar de molen was niet duidelijk.” Maar vanaf de juiste kant is goed te zien dat het een molen van opzij is, met de romp in het midden en de wieken links. “Mijn vriendin zei: die vis is een spiering (een vissoort en tegelijk de bijnaam voor inwoners van Muiden) en samen met die molen maakt dat de Spieringmolen.” Een toepasselijk sierteken voor het pad dat een verlengde is van voetgangerspad De Spiering. Gezien de staat van het paadje is de opknapbeurt flink nodig: de boomwortels hebben de bestrating fors omhoog geduwd. Net als in de rest van de wijk, erkent Kroon. “De nieuwe tegels zullen gemakkelijker zijn in onderhoud, maar het zou heel jammer zijn als de sierbestrating verdwijnt.”

Molen nu woonhuis

De echte Spieringmolen was tot 1901 werkzaam en staat op de Burgemeester De Raadsingel, aan de zuidkant bij het einde van de Singelstraat. Er waren destijds meerdere molens in Muiden en een molenaar kocht de Spieringmolen op om de concurrentie uit te schakelen. De Spieringmolen werd stilgelegd en de kap eraf gehaald. De romp is echter nog steeds zichtbaar en is verbouwd tot woning die met een glazen gang verbonden is aan het houten woonhuis ernaast. De sierbestrating van de Spieringmolen werd in de jaren 70 gelegd in opdracht van de gemeente Muiden toen de nieuwe wijk Mariahoeve werd gebouwd en is niet de enige in de stad. Stratenmaker Gijs du Pau, een bekend figuur in Muiden en omgeving, heeft een groot gedeelte van de Vesting bestraat en meerdere sierbestrating aangelegd, waaronder langs de Herengracht richting het Muiderslot en in de wijk Mariahoeve bij de straat De Duif - inmiddels al verdwenen - en op de parkeerplaats voor het voormalige gemeentehuis Het Anker, dat ook zal verdwijnen door de komst van nieuwbouw.

“Er blijft van het monumentale niet veel over”, aldus Kroon. Hij hoopt de siertekens die moeten verdwijnen toch te behouden. “Gijs du Pau is inmiddels overleden, maar hij was een meesterstratenmaker. Hij legde niet alleen een rijtje stenen, maar maakte er ook iets moois van.” De siertekens behouden is meteen ook een aandenken aan het werk van de Muidense meesterstratenmaker en daarom pleit Kroon ervoor om de sierbestrating te verplaatsen naar het Vestingplein.

Goede stratenmaker

De plannen van de gemeente Gooise Meren om het Vestingplein opnieuw in te richten, ook wel dossier 'Verder met Vesting Muiden' genoemd, moeten nog vorm krijgen. Kroon: “Als de sierbestrating daar een nieuwe plek kan krijgen, zou dat mooi zijn. Het lijkt mij ook leuk om de sierbestrating daar te bundelen en het is ook meteen een mooie invulling van het Vestingplein. We willen allemaal graag dat Muiden mooi blijft en nog mooier wordt.” Daarbij is het ook voor toeristen van Muiden een aantrekkelijke plek wanneer zij een rondleiding krijgen, zoals van Guus Kroon, die de historie van Muiden maar al te graag laat zien.

Het enige knelpunt is dat er wel een goede stratenmaker nodig is om de sierbestrating weer precies juist neer te leggen. "Dat kost bij de aanleg op het Vestingplein misschien wel meer dan tegels en asfalt," geeft Kroon toe, "maar ik vind dat ze dat er wel voor over kunnen hebben.” In een brief aan de gemeenteraadsleden roept hij op dit voorstel in beraad te nemen. "Ik heb al verschillende reacties gehad van raadsleden en die staan er positief tegenover. Meerdere partijen zien er wel iets in om een voorstel te doen aan het college om dat via ambtenaren te verwerken in het plan ‘Verder met Muiden Vesting'."

‘Verschillende raadsleden staan er positief tegenover’
De molen van de zijkant en de Spieringvis.