Op verschillende punten moet een aed komen.
Op verschillende punten moet een aed komen. Foto: RemCom

RemCom-actie voor dekkend aed-netwerk

NAARDEN Vereniging Buurtplatform RemCom - met circa 730 leden - is een crowdfundingsactie gestart, opdat de wijken Rembrandtpark en Componistenkwartier zo snel mogelijk voorzien kunnen worden van een dekkend aed( (automatische externe defibrillator)-netwerk. “Wijkbewoners krijgen hiermee een optimale kans op overleven na een hartstilstand”, zegt Annemieke Kuijpers, één van de initiatiefnemers.

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. “Daarbij is een aed onontbeerlijk.” In Naarden heeft het merendeel van de bewoners van de wijken Rembrandtpark en het Componistenkwartier (zo’n 1.600 woningen) niet de beschikking over een aed binnen 500 meter, zo weet Kuijpers. “Terwijl in 84 procent van de gevallen een hartstilstand in of rondom het huis plaatsvindt.”
Daarom heeft de Vereniging Buurtplatform RemCom een aed-werkgroep in het leven te roepen en is een actie voor een dekkend aed-netwerk in beide wijken gestart. “We hebben allereerst in kaart gebracht hoeveel aed’s er in de buurt al aanwezig zijn. Als deze niet geregistreerd waren en/of niet buiten op een bereikbare plek hingen, is de eigenaar benaderd met het verzoek dit alsnog te doen. Dit heeft drie extra aed’s voor HartslagNu opgeleverd. Bovendien zijn we ook nog met andere partijen in gesprek, want: hoe meer aed’s, hoe beter.”
Maar om de wijken geheel aed-dekkend te krijgen, zijn zeker nog vijf aed's nodig (”en nog meer burgerhulpverleners”). Deze worden strategisch door de wijken verspreid en aan de buitengevel van een woonhuis of bedrijf bevestigd. Om dit te kunnen realiseren is een bedrag van 10.000 euro nodig. Voor het jaarlijks onderhoud aan de apparaten (vervanging van batterij en pads) wordt een beheersorganisatie opgetuigd. Deze projectaanpak hebben de werkgroepleden opgepikt in Hilversumse Meent. "Daar leggen ze - net zoals wij dat wensen - de focus op de lange termijn”, vertelt Kuijpers. "Wij hopen op donaties van diverse instanties en bijdragen van de inwoners. Inmiddels hebben we al 187 donaties á gemiddeld 59 euro binnen. En dat is voor een jonge wijk als het onze best goed. Verder zijn we nog in gesprek met de Lakeland Foundation en de Cardiogroep van Tergooi. De Rabobank heeft inmiddels een mooi bedrag toegezegd en ook Novus Garage sponsort.”

Burgerhulpverleners nodig!