Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg, op de grens van Bussum en Huizen.
Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg, op de grens van Bussum en Huizen. Foto: © Bob Awick

GGD begint in deze regio op
15 januari met vaccineren

Vandaag start het vaccineren tegen COVID-19. Bij de GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen zijn de eerste mensen gevaccineerd.

GOOISE MEREN Ook in Gooi en Vechtstreek wordt drie dagen eerder begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers dan was gepland. Dat laat de GGD weten. De nieuwe startdatum in de regio is vrijdag 15 januari.

Vorige week werd bekend dat Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg, op de grens van Bussum en Huizen, de regionale plek wordt waar het vaccineren tegen het coronavirus gaat plaatsvinden. “We zijn nu van alles aan het uitzetten, waardoor we de vijftiende kunnen starten”, aldus woordvoerder Irma Laméris. “We gaan er nu vanuit dat dit lukt.”
Als eerste zijn - vanaf vandaag - de medewerkers van de verpleeg/verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. Inmiddels is duidelijk dat ook personeel uit ziekenhuizen én huisartsen voorrang krijgen. De verwachting is dat de groep zorgmedewerkers binnen zes weken hun vaccinaties heeft ontvangen. In een later stadium - wanneer is nog onduidelijk - zullen ook inwoners uit de regio op deze locatie door de GGD gevaccineerd worden.
Duidelijk is wel dat het aantal bezoekers van de twee teststraten van de GGD in Bussum en Huizen de afgelopen week fors is afgenomen. Stond het wekelijks aantal bezoekers de voorbije maand rond de achtduizend, afgelopen week waren dat er net iets meer dan zesduizend. Met name op 31 december en 1 januari was het rustig, erkent ook Laméris.

Van die dik zesduizend bezoekers kregen er bijna zevenhonderd een positieve uitslag (11,29 procent). Dat percentage is ten opzichte van de dagen ervoor nagenoeg ongewijzigd. Bij elkaar opgeteld zijn dik achthonderdvijftig inwoners van Gooi en Vechtstreek afgelopen week positief getest. Een deel van hen liet zich dus elders testen. Wat de cijfers betekenen voor het eventueel versoepelen van de coronamaatregelen kan de woordvoerder nog niet zeggen. De komende week wordt wat dat betreft spannend. “Dat de maatregelen zijn genomen is wel goed. Anders waren de cijfers helemaal zorgelijk geweest.” Sinds de uitbraak van het COVID-19-virus in maart vorig jaar zijn 162 inwoners uit deze regio aan het virus overleden. Daarvan woonden er 113 in verpleeghuizen.

Teststraat De Zandzee

Iets later dan aanvankelijk de bedoeling was, maar de coronateststraat van de GGD op het Arenapark in Hilversum gaat vanaf vrijdag daadwerkelijk open. Zodra deze in gebruik is genomen, sluit de teststraat bij De Zandzee in Bussum. "Samen met de teststraat bij de Sijsjesberg in Huizen kunnen met de opening van de teststraat in Hilversum 1.540 mensen per dag getest worden, conform de landelijke planning”, aldus de GGD Gooi en Vechtstreek. De gezondheidsdienst verwacht de komende tijd een toename van het aantal mensen dat zich op corona wil laten testen. "Op de locatie in Hilversum is meer ruimte om op te schalen en er zijn betere werkomstandigheden te creëren voor de medewerkers van de teststraat. De locatie is centraal gelegen in de regio en goed bereikbaar.”