Afbeelding
Foto: Pixabay

OM blundert in strafzaak tegen malafide dakdekker

GOOISE MEREN De strafzaak tegen de 49-jarige malafide dakdekker Gerrit ter H. is uitgesteld tot 22 maart. De man die de afgelopen jaren tientallen Gooise slachtoffers oplichtte, waaronder in Bussum en Muiderberg, was door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) niet op tijd ingelicht over zijn strafzaak die vorige week bij de rechtbank Utrecht op het programma stond.

De officier van justitie liet weten de dagvaarding pas maandag aan de verdachte te hebben kunnen uitreiken en vroeg aanhouding om Ter H. in de gelegenheid te stellen een advocaat te zoeken. De rechtbank zag zich genoodzaakt dit verzoek in te willigen omdat iedere verdachte recht heeft om aanwezig te zijn bij zijn of haar eigen strafzaak.

Lachertje

De aanhouding van de strafzaak schoot bij de acht aanwezige slachtoffers in het verkeerde keelgat. Zij waren dinsdag vanuit het Gooi naar Utrecht afgereisd in de veronderstelling meer opheldering te krijgen over wat hen was overkomen, hun eigen verhaal te mogen vertellen en om het gebeuren te kunnen afsluiten. “Schandalig, wat een treurige vertoning.” Een van de slachtoffers kon haar teleurstelling niet verbergen en typeerde de rechtsgang als ‘een lachertje’. Al meer dan twee maanden waren zij op de hoogte van deze zitting, hoe kon zoiets gebeuren. “Mijn man en ik zijn boven de tachtig, wie weet zijn wij er de volgende zitting niet meer bij.”

De verdachte wordt er van beschuldigd in de periode 2018 tot 2019 meerdere mensen te hebben opgelicht door als dakdekker zich vooraf te laten betalen om zich vervolgens niet aan de gemaakte afspraken te houden. In totaal pakte hij van meer dan acht personen een bedrag van rond de 50.000 euro af. Volgens de slachtoffers zijn er veel meer mensen de dupe van hem geworden, maar hebben die niet allemaal aangifte tegen hem gedaan.

De verdachte is in 2015 en 2017 ook al eens veroordeeld voor soortgelijke feiten. Als de rechtbank volgende zitting oordeelt dat Ter H. schuldig is dan wil het openbaar ministerie dat de rechtbank de tenuitvoerlegging vordert van een eerder voorwaardelijke celstraf van tien maanden. De strafzaak tegen de verdachte gaat op 22 maart verder.