De Muidertrekvaart wordt komende maand vanaf deze brug richting de Amsterdamsepoortbrug uitgebaggerd.
De Muidertrekvaart wordt komende maand vanaf deze brug richting de Amsterdamsepoortbrug uitgebaggerd. Foto: Jasmijn Verhulst

Explosieven uit Muidertrekvaart

MUIDEN De gemeente Gooise Meren gaat komende maand niet-gesprongen explosieven uit de Muidertrekvaart verwijderen. Vanaf maandag 7 september start een gespecialiseerd team in het gebied tussen de autobrug van de Krijgsman en de Amsterdamsepoortbrug. Boten die in de Muidertrekvaart liggen moeten voor die datum worden verwijderd. De werkzaamheden duren maximaal vier weken.

In de Muidertrekvaart liggen nog veel niet-ontplofte explosieven, afkomstig van de voormalige kruitfabriek. Rondom de nieuwe bruggen van nieuwbouwwijk De Krijgsman zijn die explosieven al verwijderd om de bouw veilig te kunnen uitvoeren. “Omdat het vaarverkeeer op de Muidertrekvaart toeneemt als gevolg van de nieuwe bewoners van De Krijgsman en er meer rondom de Trekvaart gerecreëerd wordt, neemt de kans op een ongeval toe”, schrijft de gemeente eerder in een voortgangsverslag in maart 2020. “Alhoewel het risico zeer klein is, kan de impact groot zijn.”
Het baggeren start nabij de oostelijke nieuwe loop- en fietsbrug bij de nieuwbouwwijk De Krijgsman. De opgegraven bagger gaat in bakken naar de munitiescheidingsinstallatie die op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Bredius staat opgesteld. Daarna gaat de bagger naar een stortlocatie buiten de gemeente. Gevonden munitie wordt tijdelijk in een beveiligde container opgeslagen totdat de Explosieven Opruimingsdienst komt om de munitie onschadelijk te maken.