De ‘buitenbegraafplaats’ aan de Badlaan.
De ‘buitenbegraafplaats’ aan de Badlaan. Foto: Gemeente Gooise Meren

Monumentenstatus voor rustplaats

MUIDERBERG De Algemene Begraafplaats aan de Badlaan wordt een gemeentelijk monument. De gemeente Gooise Meren start hiervoor de procedure op. De begraafplaats wordt, bij definitieve aanwijzing, het eerste gemeentelijke monument in Muiderberg.

De begraafplaats dateert uit het einde van de 18de eeuw en is bijzonder omdat het een vroeg voorbeeld is van een ‘buitenbegraafplaats’, een begraafplaats die niet langer bij een kerk lag, maar buiten de bebouwde kom.
Het hoge gedeelte van de begraafplaats heeft vanaf circa 1794 dienst gedaan als begraafplaats van de Hersteld-Lutherse Gemeente uit Amsterdam. Hier bevinden zich liggende grafstenen dicht op elkaar, waardoor dit gedeelte op een kerkvloer lijkt. In de tweede helft van de 19de eeuw is de begraafplaats uitgebreid op het lage gedeelte van het terrein richting de Badlaan. Uit voormalige moestuinen en bospercelen is hier een parkachtige aanleg ontstaan met in het midden de laan met geknotte lindebomen en slingerpaden aan weerszijden. Langs deze middenlaan bevinden zich verschillende grafkelders met grafmonumenten.

Het oudste graf op de begraafplaats is van 1807, daarnaast zijn er veel grafmonumenten uit de 19de eeuw. Deze hebben vaak een bijzondere verschijningsvorm, voorzien van beeldhouwwerken en symboliek.

3 Begraafplaats voorbeschermd