Hoorzitting na zomerreces

Vervolg voorpagina

"Meerdere huishoudens hebben aangegeven last te hebben van de bomen vanwege bezonning", zegt een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren.

Volgens Kleinloog is er amper overleg met de buurt geweest, maar dat is volgens de gemeente onjuist. "Er is altijd een uitgebreide participatie over de herinrichting van de wijk geweest", geeft de gemeente aan. "Er zijn meerdere momenten van overleg met de buurt geweest en er is zelfs een enquĂȘte thuisgestuurd om te vragen wat er gewenst is in de wijk. Buurtbewoners geven aan dat ze meer parkeergelegenheid willen, maar ook het groen willen behouden. Het is een smal, klein wijkje waardoor het altijd een belangenafweging is. Soms gaat het parkeren voor, soms gaat het groen voor. Maar dit zijn bomen waar mensen ook nog eens last van hebben en daarom verwijderd worden." Kleinloog zegt zelf totaal geen last te hebben dat de bomen licht tegenhouden en ook niemand te kennen die er wel last van heeft.

De bezwaren van de omwonenden heeft de kap van de platanen nu uitgesteld. Woordvoerder gemeente Gooise Meren: "In principe hadden we mogen kappen, maar dat doen we nu niet. Na het zomerreces komt er een hoorzitting en mogen buurtbewoners hun bezwaar toelichten, waar zij tegen die tijd een uitnodiging voor krijgen." Tot die tijd zullen de platanen in ieder geval met rust gelaten worden.

Wel is er noodzaak om meer parkeerplekken te realiseren in de Mariahoeve, mede door de verbouwing van het oude gemeentehuis na de zomer, waardoor daar parkeerplekken vervallen. Maar volgens Kleinloog is het onnodig dat de platanen daarvoor weg moeten. "Tussen de bomen kun je twee auto's zetten, bij de inhammen van het gras. Daarbij worden de bomen om de twee jaar gesnoeid en zien ze er hartstikke gezond uit. Het is zonde als ze enkel voor het realiseren van parkeerplekken weg moeten."