Scheepswrak Elisabeth Smit voor het Muiderslot
Scheepswrak Elisabeth Smit voor het Muiderslot Foto: Jasmijn Verhulst

Scheepswrak Elisabeth Smit moet weg uit Vechtmonding

De gemeente Gooise Meren wil de Elisabeth Smit en omliggende schepen definitief weghalen, maar stuit op tegenstand.

MUIDEN Het scheepswrak, de voormalige driemaster Elisabeth Smit, en de vaartuigen eromheen moeten weg uit de Vechtmonding bij Muiden. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders vorig jaar al, maar de betrokkene - Pam van Lohuizen - diende bezwaar in. De onafhankelijke adviescommissie voor de bezwaarschriften heeft dat bezwaar nu ongegrond verklaard. Maar daar laat Lohuizen het niet bij zitten en wil naar de rechter stappen.

'Spookschip' Elisabeth Smit en de andere scheepswrakken hadden van de gemeente uiterlijk 1 februari 2020 al verwijderd moeten zijn uit de Vechtmonding, maar dit werd door het bezwaar vertraagd. "Muiden wordt steeds mooier vanaf het land, het is tijd dat de entree van Muiden vanaf het water nu ook mooier wordt. Dit besluit maakt dat mogelijk. Samen met Rijkswaterstaat zorgen we ervoor dat het ook mooi blijft”, aldus wethouder Jorrit Eijbersen.

Voor betrokkene Pam van Lohuizen is het behouden van de Elisabeth Smit niet de reden dat hij bezwaar heeft ingediend. "Van mij mag die boot weg, dat heb ik een half jaar geleden al gezegd. Hij is niet van mij, maar iedereen kijkt elkaar aan wie hem gaat opruimen. Dat schijnt twee ton te kosten. Ik wil wel zien uit welke pot ze dat gaan doen." De twee eigenaren van het scheepswrak zijn volgens Lohuizen niet in staat zelf het schip te verwijderen. "Een eigenaar is overleden en de andere heb ik nooit meer gezien."

Vechten voor ligplek

Lohuizen maakt zich vooral hard voor de ligplek van zijn witte klipper, die al bijna vijftig jaar achter de Elisabeth Smit ligt. De gemeente Gooise Meren stelt dat de Elisabeth Smit en alle schepen daaromheen al lange tijd illegaal in de Vechtmonding liggen en steeds verder in verval raken. Lohuizen: "De gemeente Muiden zei altijd dat ik hem mocht laten liggen. Half Muiden weet dat die witte klipper er al sinds 1975 ligt. En nu zegt de gemeente sinds tien jaar dat ik daar illegaal lig. Had dan vijftig jaar geleden gezegd dat ik daar niet mag liggen."

Het college geeft Lohuizen nu zes weken de tijd om de schepen zelf te verwijderen, anders mag de gemeente de wrakken laten weghalen en de kosten op hem verhalen. Lohuizen geeft aan bezwaar te maken bij de bestuursrechter.

Broedplek voor vogels

Pam van Lohuizen: 'Van mij mag die boot weg, hij is niet van mij'

In het scheepswrak Elisabeth Smit hebben inmiddels verschillende vogels een plekje gevonden. Lohuizen: "Ik hoop wel dat er rekening gehouden wordt met de beestjes die erin zitten. Er zitten ijsvogels in, nestjes met jonge zwaluwtjes en er zitten allemaal futen te broeden."

Zelf zou hij de gemeente aanraden het wrak nog een jaar of twee te laten liggen. "Het is allemaal van hout en het rot helemaal weg. Binnen die tijd zal het vanzelf wel vergaan."