Enorme wachtlijsten kinderopvang

MUIDEN Een plekje vinden voor je zoon of dochter op de kinderopvang blijkt op dit moment een enorme uitdaging in en om Muiden. "Het is volle bak", vertelt Marit Bos van kinderopvang de Kinderkade. "We hebben gewoon geen plek meer en moeten heel veel mensen teleurstellen."

Er staan inmiddels ruim tweehonderd kinderen op de wachtlijst van de Kinderkade, wat leidt tot een wachttijd van twee jaar of langer. Bos: "Het is te gek voor woorden. Het zijn allemaal jonge gezinnen die hier in De Krijgsman of Bloemendalerpolder een huis hebben gekocht en ze kunnen gewoon hun kinderen niet kwijt. Het is wel een probleem, ook voor ons. De planning maken is niet grappig meer."

Structureel meer plekken
De gemeente Gooise Meren erkent dat er inderdaad een tekort is aan kinderopvangplekken. "De verdubbeling van het aantal inwoners in een paar jaar tijd is een forse opgave waar wij heel veel aandacht aan schenken", aldus wethouder Geert-Jan Hendriks. "Twee weken geleden heb ik nog digitaal 'rond de tafel' gezeten met de sector en we voeren veel gesprekken met geïnteresseerde partijen om extra kinderopvang te realiseren." Binnenkort is er waarschijnlijk al groen licht voor een extra tijdelijke kinderopvang, maar daar wil de wethouder zich nog niet over uitspreken. Hij geeft aan in de toekomst ook te monitoren of er voldoende capaciteit op de basisscholen is.